Божурът е символ на богатството и социалния статус и е национален символ на Китай. А божурите, отглеждани в китайския град Луоян, са уникално едри и красиви. През пролетта целият град е буквално залят от море от невероятни божури с различни багри - червени, розови, жълти и бели.

В този град в централната китайска провинция Хенан от 5 април до 5 май традиционно все провежда Фестивал на цветята, който привлича посетители от цял свят.

По време на тазгодишния 36-ия Фестивал на цветята посетители от цял свят могат да се насладят на 125 клонирани божури от общо 600 вида.

Растенията са клонирани от коренова, стеблена и листна тъкан в стерилна среда,1 съобщава Агенция Синхуа.

Миналата година в Луоянската академия по агрокултури и лесовъдство са извършили секвениране (метод, чрез който се изследва точната последователност на ДНК) на генома на божура, които наброяват 65898 гени.

Според професора в Хенанския научнотехнически университет Кун Сяншен, преобразуването на генома ще послужи за по-добра защита на дивите божури, за точността на сеитбата на семена и ще разшири възможностите за използване на божурите в козметиката. Китайският професор подчертава, че с помощна на клонирането учените ще успеят да ускорят промишленото отглеждане на редки видове божури.