В овцефермата на земеделския стопанин Даниела Георгиева в с. Вълчин., общ. Сунгурларе, съвместно с експертите по преживни животни д-р Божидар Иванов и д-р Красимир Колев от Сева Анимал Хелт България проведохме Демонстрационен ден на тема "Управление и контрол на размножаването при овцете; Борба и контрол срещу паразитните болести при овцете. Противопаразитен календар." Събитието се провежда съгласно Програмата на Областна експертна комисия по животновъдство Бургас за 2018 г. В семинарния ден взе участие и асистент Георги Калайджиев от Земеделския институт Стара Загора, информира д-р Галина Петрова, главен директор ГД"АР",  на сайта на ОД "Земеделие" - Бургас. 

Присъстваха 26 овцевъди от общините Айтос, Сунгурларе и Карнобат, както и експерти от ОДБХ Бургас.

Д-р Божидар Иванов - експерт по преживните животни в Сева Анимал Хелт България, разви подробно темата, касаеща основния фактор, определящ икономическата ефективност в овцевъдството - плодовитостта. Акцентира върху най-важния момент за животновъдите - да преценят правилно как оагването може да се настрои за най-благоприятния момент, следвайки промените на пазара, как да си улеснят работата, да създадат по-хомогенно стадо, да групират оагванията, да подобрят генетиката и да увеличат многоплодието. Експертът показа на фермерите, че високата репродуктивна ефективност в овцевъдството става чрез уплътняването на запложданията и ражданията на овцете. Обърна сериозно внимание на необходимостта от изготвяне на репродуктивен календар, както и изискването да е специален за всяка отделна ферма. Индивидуално, за всяка ферма е необходимо да става планирането на ветеринарни и зоотехнически мероприятия от раждането до следващо раждане на овцете. Репродуктивния календар е различен е при месодайните и млечни породи, както е различен при интензивните и при екстензивните системи на отглеждане. За да има полза в календара се залага ултразвуково изследване за бременността. Най съществените фактори, които се взимат в предвид при изготвяне на календара са периода на изкупуване на млякото, периода на изкупуване на агнета, използвания метод на осеменяване-изкуствено осеменяване или естествено покриване, както и броят на кочовете и тяхното качество. За начало на периода се приема времето за продаване на агнетата, средно 20кг., или това са 2,5-3 месеца след раждане, пресмята се в кой месец на годината трябва да родят овцете, връща се назад 5 месеца приблизително, колкото трае бременността при овцете и така се определя времето на осеменяване. Връща се 30 дни и се определя началото на подготовката чрез правилно хранене и хормонално третиране на овцете.

Репродукцията във фермата се извършва чрез синхронизация на еструса с поставяне на подкожни импланти и вагинални тампони по определена схема.

Много вещо и достъпно д-р Божидар Иванов сподели предимствата на синхронизирането на еструса:

1.Провеждане на случната и агнилна кампания в съкратени срокове със създаване на оптимална организация.

2.Ефективно провеждане на изкуствено осеменяване.

3.Целенасочена развъдно-подобрителна работа.

4.Създаване на условия за подобряване организацията на технологичния процес чрез получаване на изравнено агнило, едновременно отбиване на големи групи животни.

Д-р Красимир Колев - експерт по преживните животни в Сева Анимал Хелт България ЕООД изнесе актуалната за овцевъдите тема "Ценете парите си, ликвидирайки паразитите при вашите животни". Запозна ги много подробно с по важните вътрешни и външни паразити при дребните преживни животни, които нанасят големи загуби на фермерите, водейки до смущения в обмяната на веществата, растежа, развитието и общото състояние на животните. По честите признаци за опаразитяване на животните са отслабване, отпадналост, угнетеност, спадане млечността при дойните животни. При по-силно опаразитяване агнетата и шилетата изостават в растежа си, паразитозите протичат тежко и често завършват със смърт.

Експертът сподели информация за големите икономическите щети, които нанася опаразитяването на стадата. Заостри вниманието на животновъдите към задълженията им да извършват редовно обезпаразитяване срещу вътрешни паразити, за да не се разнасят паразитите по пасището. За целта е необходимо да се практикува парцелно използване на пасищата. Овцевъдите е необходимо да следят за степента на опаразитеност с пасищни кърлежи и при масова инвазия да потърсят навременна ветеринарномедицинска помощ.

Д-р Красимир Колев запозна присъстващите с начините за прилагане на подходящи за всяка паразитоза медикаменти, като обърна специално внимание на карентните срокове, с които трябва да се съобразяват фермерите. Насочи вниманието им към необходимостта от редовен преглед животните в стадото. Призова ги редовно да дезинфекцират помещенията, водопоите, пасищата, постелята, превозните средства и да обръщат много сериозно внимание на профилактиката срещу паразитните заболявания чрез редовно и подходящо обезпаразитяване.

Пълноценното хранене на животните е предпоставка за правилно протичане на репродукцията във фермата. Георги Калайджиев от Земеделски институт Стара Загора сподели с овцевъдите "Иновативни практики и решения при хранене на овце. Производство на специфични продукти - възможности за повече доходи".

Демонстрационният ден се проведе при голям интерес от страна на овцевъдите от Бургаска област. Съгласно Програмата на ОЕКЖ Бургас предстои провеждане на два демонстрационни семинара за овцевъди на територията на община Руен и община Средец.