Национално представяне на каракачански кучета организират в полите на Витоша за десета поредна година Международната асоциация Каракачанско куче в партньорство с кметство Железница.

Юбилейната изложба ще се проведе на 21 април 2018 г. от 11.00ч. на стадиона на с. Железница край София, съобщават организаторите. Международна асоциация Каракачанско куче.

Истински работни кучета ще бъдат докарани от стадата си в Пирин, Витоша, Стара планина, Родопите и Рила заедно с оригинални каракачански овце - породата която са охранявали каракачанските кучета от векове.

Каракачанското куче е прочуто с безстрашния си дух. И въпреки геноцида на породата през втората половина на ХХ век породата оцелява благодарение на отделни овчари и любители. В наши дни Каракачанското куче отново се възражда. А благодарение на съхранените му превъзходни качества на пазач на стадата много екземпляри вече охраняват ферми и стада по света.

Най-много каракачански кучета извън България има в САЩ. Американските фермери са изключително доволни от качествата на породата и тя набира все по-голяма популярност зад Океана. Основана е и американска Асоциация на Каракачанското куче, която е партньор на Международната асоциация Каракачанско куче в съхраняването на тази безценна българска порода.

Ще може да се запознаете с най-новите проучвания на Американската агенция по селско стопанство (за намаляване щетите на фермерите от едри хищници и свързаните с това огромни финансови загуби), в които участват каракачански кучета, и за получените резултати при тестовете на нашата порода в сравнение с другите породи.

Съдия на изложбата ще бъде д-р Асен Узунов.

Кучетата ще бъдат отсъдени по класове:

- бебе (3-6 месеца);

- подрастващи (6-9 месеца);

- млади (9-14 месеца);

- междинен (14-24 месеца);

- открит (2-8 години);

- ветерани (над 8 години).

Каракачанските кучета ще участват в следните конкурси:

- Най-добро мъжко куче на изложбата, излъчва се измежду мъжките кучета, победители в класовете междинен, открит и ветерани.

- Най-добро женско куче на изложбата, излъчва се измежду женските кучета, победителите в класовете междинен, открит и ветерани.

- Развъдна двойка - мъжко и женско куче в разплодна възраст (класове Междинен, Открит, Ветерани), вече получили положителна оценка на изложбата.

- Група на потомците - най-малко 3 кучета, потомци на разплоден екземпляр, резултат на негови връзки с поне двама различни партньори. Кучетата трябва да са получили положителна оценка на изложбата.