Испанските свиневъди продължават да внедряват активно иновации в производството си и това им дава възможност да се развиват устойчиво и да налагат национални марки на световния пазар, съобщава EuroMeatNews.

Испания е третият по големина износител на свинско месо в света след САЩ и Германия. През 2017 г. страната е изнесла свинско месо на стойност 5 млрд. евро, което съставлява 1,4% от брутния вътрешен продукт.

Арберто Херанц, генерален мениджър на Interporc - професионалната Организация на производителите на свинско месо, обяснява, че свиневъдство в Испания е приоритетен отрасъл и 80% от продуктите на сектора се изнасят.

2017 се превръща в историческа година за испанския свиневъден отрасъл не само по отношение на експорт, но и за производството на свинско месо. Испанското свинско месо се експортира в над 130 държави по света.

Днес този сектор се е превърнал в еталон за професионализъм, качество, безопасност на хранителните продукти, хуманно отношение към животнвите и спазване на стандарите за опазване на околната среда.