Международната природозащитна организация "Приятели на Земята" на (FoEI) в Канада през май 2017 проведе проучване за мнението на канадците за здравето на пчелите и дивите опрашители. Резултатите от анкетата, проведена с над 2 хиляди души, показват, че канадската общественост е напълно наясно с естеството на тези заплахи и техния мащаб.

Сред основните заплахи за здравето и "изхранването" на медоносните пчели, по-голямата част от анкетираните посочват използването на пестициди. Другите фактори са загуба на полета с мед, унищожаване на обичайните местообитания, болести, промяна на климата, интензификация на селскостопанските технологии.

Представители на различни социални и възрастови групи от населението също са изразили загрижеността си за състоянието на пчелите. Но най-голямо безпокойство е изразено в канадските провинции, в които през последните години е имало висока смъртност на пчелите.

Въпреки това, участниците показват слаба информираност по отношение на важната роля на дивите опрашители в опрашването на културите и опазването на биологичното разнообразие, намаляване на броя на полезните насекоми в някои региони. Само 30% от анкетираните изразиха своята загриженост в тази област. В Канада има 855 вида опрашители на дивите насекоми. Канадският комитет за статута на застрашените видове (COSEWIC) призова за мерки за опазване на 6 вида медоносни пчели и отделни видове диви пчели.

Ръководството на FoEI вярва, че резултатите от проучването показват необходимостта от разработване и приемане на национална стратегия за защита на медоносните и дивите пчели в Канада, подобно на това, което САЩ и Обединеното кралство наскоро направиха.