Животновъдите могат да увеличат печалбите си и пазарния си дял заради нарастващото потребителско търсене на биологични млечни продукти

Учени от Университета в Минесота са установили, че кравите, на които се изхранва трева и груби фуражи, дават мляко с по-високо съдържание на омега-3 и омега-6, съобщава Agrar heute. Съотношението на мастните киселини омега-3 и омега-6 в такова мляко е 1:1, докато при обикновеното пълномаслено мляко е 5,7:1.

Мастните киселини омега-3 и омега-6 са важен елемент за човешкия организъм. Но ако се приема прекалено малко омега-3 и прекалено много омега-6, възниква риск от сърдечносъдови заболявания.

Учени от американски университети и от датския Университет Орхус са открили, че кравите, които са се хранили с трева и натурални бобови култури, дават мляко с повишено равнище на омега-3 и линолева киселина. Балансът на мастните киселини в това мляко е по-здравословен в сравнение с показателите на обикновеното пълномаслено мляко.

Според Брадли Хайнс, доцент в Катедрата попроучаване на млечния отрасъл в Университета в Минесота, отбелязва, че фермерите могат да увеличат печалбите си и пазарния си дял за сметка на преминаване на пасищно отглеждане на кравите си заради нарастващото потребителско търсене на биологични млечни продукти.

Резултатите от работата на учените са публикувани в списание Food Science and Nutrition. Те сравняват млечните показатели, получени от крави от три групи: биологични, които са на натуралнна паша и ядат груби фуражи; практически биологични при 80% трева, 20% зърно и концентрати; и обикновени - до 47% зърно и концентрати.

Кравите, хранени с трева са давали мляко с най-високия показател на омега-3: 0,05 г на 100 мл мляко, докато при обикновено хранените крави този показател е съставлявал 0,02 г на 100 мл сурово мляко.

Освен това изследователската група открива, че биологичното мляко съдържа повече линолова киселина - 0,043 г на 100 мл мляко, докато съдържанието й в обикновеното е 0,02 г на 100 мл мляко.

Учените стигат до извода, че всекидневното потребление на мляко от биологични крави подобрява здравословното състояние на потребителите. Балансираните показатели на мастни киселини се отразяват благотворно на метаболизма и на сърдечносъдовата система, отбелязва Science Daily. Омега-3 и омега-6 са полезни за децата и за кърмачките, тъй като оказват влияние на развитието на мозъка и на нервната система. Рационалните дози мастни киселини забавят загубата на когнитивните функции при възрастни хора.

Пасищното отглеждане има много безспорни предимства и за отглежданите животни, и за фермера напомнят от Agrar heute:

Свободното придвижване на пасището подобрява състоянието на копитата, укрепва крайниците и ставите на животните. Това може да подпомогне профилактиката на всички налични инфекции в краварника. Когато животното ходи в тревата, копитата му се почистват и изсъхват.

При пасищното отглеждане кравите винаги са по-чисти, отколкото при оборното отглеждане.

Пасищното отглеждане способства естественото поведение на животните, което е пряко свързано с хуманното отношение. Кравите могат сами да си избират място за лежане.

По-доброто потребление на витаминни фуражи като зелена трева подобрява здравословния статус и плодовитостта на стадото.

Фермерът има по-ниски разходи за фураж и едновременно с това получава гарантирано евтина белтъчна храна за своите животни.

Фермата реализира икономии за сметка на намалените производствени разходи за работници. Не е необходимо да се наемат допълнителни хора за почистване, хранене и почистване на хранилките от фуражни остатъци.

Говедовъдът може да получи по-висока цена за суровото мляко, което е с високо качество.

Но говедовъдите се сблъскват и с известни трудности при пасищното отглеждане:

Не може да бъде гарантирано целевото прилагане на витаминни добавки.

Наличните краварници не се използват.

Наблюдението на стадото е много по-трудно на пасището, отколкото в краварника.

Болестите или травмите на животните по-трудно се забелязват в голямо стадо на паша.

Използването на доилни системи при пасищното отглеждане е задача, която трябва точно и внимателно да бъде планирана.

Към днешна дата според специалистите най-целесъобразно за млечните говедовъди е редуването на пасищно и оборно отглеждане на кравите. Пасищното отглеждане се предвижда за летния период, а мениджмънтът на фермата се адаптирането към променящия се характер на млекопроизводството.

СЪВЕТИ ПРИ ПАСИЩНО ОТГЛЕЖДАНЕ

Площта за 1 крава на свободна паша(при изцяло пасищно отглеждане) трябва да съставлява 3-4 декара.

Тъй като всяка крава избира най-добрата трева, това означава, че на пасището не трябва да има участъци с беден на хранителност тревостой.

Поилките на пасището трябва да са обемни и не трябва да са разположени прекалено далече от пасящите животни. В горещините потреблението на вода от крава може да се увеличи до 150 л дневно.

Разстоянието между поилките е най-добре да е 100 метра.

Влажните места на пасището способстват развитието на личинки на опасни паразити. Затова 1-1,5 месеца преди пускането на кравите на паша се прави изследване на стадото за вътрешни паразити и при необходимост се вземат ефективни противопаразитни мерки. Изследването трябва да се повтори през втората половина от пасищния сезон.

Съвременни мобилни доилни системи дават възможност за получаване на мляко направо на пасището
Съвременни мобилни доилни системи дават възможност за получаване на мляко направо на пасището
В горещините потребление на вода от крава може да се увеличи до 150 л дневно
В горещините потребление на вода от крава може да се увеличи до 150 л дневно