Моделите от новата продуктовата гама IDEAL на американския гигант предлагат най-голям капацитет на бункера, най-бързо разтоварване на зърното и най-голяма площ на вършитба

Американският гигант за селскостопанска техника AGCO избра заводския комплекс в живописното италианско градче Бреганце, за да представи най-мащабния си досега проект в производството на комбайни.

Мястото на събитието не бе избрано случайно.

В темелите на заводите в Бреганце е вписана богата история, чието начало поставя в далечната 1873 година с малкия си цех Пиетро Лаверда.

Именно придобитият през десетилетията професионален опит в производството на комбайни и трактори привлича вниманието на корпорацията AGCO, която след като стана собственик на Laverda през 2011 година, изцяло реновира заводското “градче” . И внего изгради Европейски център за проектиране и производство на комбайни, предназначени за пазарите на Европа, Африка и Близкия изток.

Оттук преди шест години от чисто бял лист хартия тръгна материализаният IDEAL

За атрактивната презентация в модерната и просторна зала за демонстрации на завода, преминала под девиза Leading the way (в свободен превод “Начело по пътя”), беше пристигнал специално проф. д-р Мартин Рихенхаген, председателят на AGCO, президент и главен изпълнителен директор.

В приветственото си слово пред журналистическата аудитория той подчерта:

“IDEAL комбайнът е плод на многогодишни изследвания, неизброими часове инженерен труд, всеотдайни колективни усилия и авангардна експертиза в бранша.

Той е венец на непрекъснатите усилия на AGCO да предостави иновативни решения на фермерите, които хранят света.”

По-конкретно зад IDEAL стоят инженерни разработки и развойна дейност на всички изследователски бюра на компанията по света, както и капиталовложения на стойност над 400 милиона евро за най-скъпия проект на AGCO.

Преди още да повери работата на конструкторите, концернът провежда глобално проучване Voice of Customer (Глас на клиента).

Резултатите от него показали, че съществува необходимост от изцяло нова платформа за жътва.

Това накарало екипа на AGCO да тръгне от нулата.

Всичко в машините е ново - дизайн, инженерство, функции, стил, дори визията в зашеметяващ графит, който ще бъде с еднакъв цвят за всички вариации на комбайна.

Щрихи към новата линия прибави и първият вицепрезидент на компанията Ерик Хансотия:

"IDEAL е част от стратегията на AGCO за глобални платформи, която подкрепя синергиите в различни региони, спестява разходи и оптимизира управлението на веригата за доставки.

Подобно на тракторите от серията Global Series на AGCO, тази комбинирана платформа изразява ангажимента ни към чисто нови дизайни и практически решения, които дават възможност на фермерите по целия свят да бъдат по-продуктивни и да захранват нарастващото население на света", обобщи специалистът.

Близо 50 прототипа са били изработени и тествани както в лабораториите, така и на полета по целия свят, и в различни среди, за да се достигне до сътворяването на този уникален комбайн.

Той може да се използва за всички видове култури и да

работи при всякакви условия във всички части на света

Сред изключителните нови черти на комбайна IDEAL ще откроим поне още три.

Той притежава най-големия бункер от всички предлагани модели на европейския пазар, най-бързо разтоварва зърното и има най-голяма площ на вършитба.

Новата линия ще бъде достъпна в идентични спецификации за лидерските брандове на AGCO - Fendt и Massey Ferguson (MF).

Тя включва три модела: Ideal 7, Ideal 8 и Ideal 9.

Те се предлагат в три версии - стандартна, PL (ParaLevel) за неравни местности и T (track).

Два прототипа - Fendt IDEAL и Massey Ferguson IDEAL, бяха показани на журналистите в завода на AGCO в Бреганце.

Модел, създаден на принципно нова основа

Новият модел се ражда с изцяло технически усъвършенствани модули, гарантиращи безотказна работа при всички условия.

Особено внимание конструкторите са отделили на производителността, качеството на зърното и сламата, надеждността, простотата и логичността при управление. Уникална сензорна технология подпомага оптималната настройка на комбайна.

Ето накратко основните характеристики и параметри, които превръщат IDEAL в машина от ново поколение, машина на бъдещето, което започва от днес.

IDEAL и неговите 7-и, 8-и и 9-и клас мощности

Цялата гама е ориентирана към актуалните и бъдещите изисквания на клиентите, съобразена е със световните тенденции за развитие на техниката.

Добрият добив се оценява по качеството на зърното и количеството от единица площ.

За гарантиране на максимална производителност и оптимален разход на гориво AGCO предлага варианти, съответно с мощност от 451, 538 и 647 к. с., задвижвани с двигатели MAN за 8-ми и 9-и клас и с мотор AGCO Power за 7-и.

Двойна роторна система

За овършаване и сепарация, и дза осигуряване на максимално щадяща обработка на събраната реколта е създадена нова система Helix. Тя включва най-дългия ротор на пазара с дължина 4,84 м и диаметър 600 мм. За да бъде натоварването постоянно, елементите му са поставени спираловидно, подобно на ДНК.

Системата Helix изразходва по-малко енергия и увеличава производителността на комбайна при съблюдаване на безупречно качество на зърното и сламата.

Отличава се с простота за регулиране при изменящите се условия по прибирането на реколтата. Комбайните IDEAL 8 и 9 работят с двойна роторна система, а IDEAL 7 е с един ротор.

Втора направляваща дъска

На IDEAL се поставя втора извита направляваща дъска в предната част на вършачния апарат.

По този начин тръскащата дъска получава материала още в предната част. Задната част на тръскащата дъска улавя материала от сепарирането и го разпределя равномерно в задната част.

Така IDEAL използва цялата дължина на тръскащата дъска. Тъй като и двете направляващи дъски са извити, това позволява и при наклонени терени оптимална и постоянна производителност. При наклон до 15%, загубите намаляват в сравнение с предишните модели комбайни. И не са необходими допълнителни настройки от комбайнера.

Най-висока скорост на разтоварване

IDEAL притежава най-големия бункер за зърно, който се предлага на пазара. Той има капацитет от 17 100 литра (с 18% повече от сегашните високоефективни комбайни). Основен фактор за бързо прибиране без прекъсване на жътвата е високата скорост на разтоварване. При IDEAL тя е 210 л/сек, с 32% по-бърза от конкуренцията. За равномерно разтоварване в ремаркетата Ideal има нов ScrollSwing контрол. Така разтоварващият шнек може да се придвижва фино напред и назад чрез мултифункционалния джойстик при разтоварването.

Скоростта на разтоварване се регулира хидравлично.

Безпроблемно придвижване извън полето

Шасито на комбайна е само 1,40 м и предлага повече пространство и за най-широките гуми и вериги. Това позволява Ideal да запази максимална външна ширина под 3,30 м и 3,50 м: при Ideal 9 с 26-цолово верижно задвижване външната ширина е под 3,30 м. Така според правилника за движение по пътищата комбайнът може да се движи с 40 км/час, а контактната площ на прототипите със земята достига 2,55 кв. м, с което натискът върху почвата се намалява.

Автоматично свързване на хедера

Друго ново откритие при Fendt Ideal е автоматично свързване на хедера чрез система AutoDock. От кабината механичните, електрическите и хидравличните връзки на хедера се свързват за 5 секунди чрез бутон на терминала. Автоматичното свързване на хедера посредством RFID код позволява на комбайна да идентифицира вида на хедера. В менюто на 10,4-инчовия Vario-терминал, RFID- кодът извиква последните настройки на хедера, например размери и настройки за чувствителност за автоматичното управление. Ideal Fendt и Ideal Massey Ferguson предлагат и подходящ за новите комбайни хедер - РowerFlow с максимална работна ширина 12,20 м.

Функцията IDEALharvest

Наречена още Стъклен комбайн, тя показва потока на масата в реално време. За новите комбайни конструкторските бюра на AGCO специално разработиха новата система Idealharvest.

Тя позволява визуализация на натоварването на вършачната и почистващата система в реално време посредством акустични сензори (MADS). Сензорите, монтирани по роторите и ситата, разпознават потока на масата вътре в машината, както и загубите. Комбинирани с камерата за качество на зърното, те позволяват визуализация и измерване на загубите, процент на начупеното зърно и чистота му.

Водачът може да види графично в реално време колко материал има в предната или задната област, в дясната или в лявата страна на комбайна. Той може да избере своята индивидуална стратегия на жътва между процент на начупено зърно, процент загуби и чистота - в графично представен триъгълник. Освен това водачът определя съотношението между производителността на машината и качеството.

След това машината се настройва автоматично в съответствие с тези спецификации и реагира в реално време на променящите се условия на жътва. Например системата IDEALharvest може автоматично да коригира разстоянието между контрата и скоростта на въртене на роторите.

Великолепен обзор и модерен дизайн

Ако става дума за максимално използване на потенциала на машината, организацията на работното място има решаващо значение. Новата кабина Vision предлага много място, изключителна видимост, лесно и качествено управление. Разработена възоснова на най-нови технологии, тя осигурява достатъчно свободно пространство и безупречен обзор и ергономика. IDEAL излъчва динамика, ефективност, производителност и мощ.

За бъдещите клиенти

Новият комбайн IDEAL в двата бранда Fendt и Massey Ferguson направи публичния си дебют на изложението Agritechnica 2017 в Хановер. Ще бъде пуснат в продажба през 2018 година и ще се предлага в трите модела 7, 8 и 9, с гуми и вериги, а също и във версията ParaLevel. Подробна информация можете да получите от официалния вносител на бранда Fendt у нас - фирма ЗЛАТЕКС ООД.

Комбайните IDEAL разтоварват зърното най-бързо в света
Комбайните IDEAL разтоварват зърното най-бързо в света
Президентът на AGCO проф. д-р Мартин Рихенхаген (вляво) и първият вицепрезидент на компанията Ерик Хансотия представят новата продуктова линия комбайни пред журналистите в шоурума на заводите в Бреганце
Президентът на AGCO проф. д-р Мартин Рихенхаген (вляво) и първият вицепрезидент на компанията Ерик Хансотия представят новата продуктова линия комбайни пред журналистите в шоурума на заводите в Бреганце
Четирима от ресорните директори на AGCO разясняват иновациите във вътрешното устройство на двуроторния комбайн
Четирима от ресорните директори на AGCO разясняват иновациите във вътрешното устройство на двуроторния комбайн
Комбайнът IDEAL 9 е с най-голямата вместимост на бункера
Комбайнът IDEAL 9 е с най-голямата вместимост на бункера
Сламата в ожънатата площ се разпределя идеално и равномерно
Сламата в ожънатата площ се разпределя идеално и равномерно