Производството на птиче месо в Европа набира обороти, а Полша продължава да е лидер по производството на бройлери в ЕС-28. Според прогнозите на Департамента по земеделие на САЩ през 2018 г. производството на бройлери в Полша ще надвиши 2 млн. т. На страната се падат 20% от общите производствени обеми птиче месо в ЕС.
На Испания се падат 11% както от производството, така и от потреблението на птиче месо. Аналогичен показател на потребление е регистриран в Полша, Германия и Франция.
Миналата година Испания е един от важните производители на домашни птици в Европа. На нея се падат 11% от общия производствен обем птиче месо в ЕС-28.
И докато икономическият спад в Европа се отрази отрицателно на потреблението на месо в региона, той никога не е засягал птичето месо, което е най-евтиният източник на белтъчини. В резултат на това пазарът на птичи продукти в района се е разширил. Тази тенденция вече се забелязва дори в Испания и Португалия - два пазара, които досега се смятаха традиционно големи потребители на свинско месо.
Коментари