След отрицателна тенденция в цените на зърното през първата половина на седмицата европейският пазар на зърнени култури леко се възстанови вчера на фона на намалената търговия.

Основният проблем за френския пазар са логистичните смущения, причинени от стачката на железничарите, която пречи на нормалния транспорт в страната.

Малкото покачване на цените на пшеницата, наблюдавано на Euronext, както за старата, така и за новата реколта, се дължи на технически причини, както и на положителните движения на американските пазари в Чикаго и Минеаполис.

Всъщност, след загубата на значителна част от рисковата премия от началото на седмицата, американската пшеница се възстанови.

Рейтинга на реколтата публикуван в понеделник, потвърди лошото състояние на зимните пшенични култури и забавянето на сеитбата на пролетна пшеница. "Пазарът на времето" все още причинява колебания на американските борси.

На международния пазар можем да отбележим закупуването на 125 000 тона пшеница и 25 000 тона ечемик с незадължителен произход от Тунис.

Пазарът на ечемик може да се изправи пред още по-голямо търсене от Китай, за да замести доставките на сорго от САЩ.

В сегашния контекст на търговската война между Китай и САЩ китайските митнически служители предприеха ограничителни мерки, които забраняват закупуването на зърно от САЩ.

Припомняме, че продажбите на сорго в Китай през 2017 г. възлизат на 4.76 милиона тона ...

За отбелязване е добрата динамика в цените на маслодайните.

Рапицата се възстанови след спада, предизвикан от палмово масло.