Глобалното производство на мляко ще се увеличи заради приноса на САЩ, Европа и Нова Зеландия, прогнозира Вероник Агуера, изпълнителен директор на френския аналитичен институт по пазарно изследване Gira Consultancy & Research Center, по време на форум, организиран в Беларус.
Най-малко увеличение на млечните обеми ще покаже Нова Зеландия, което е обусловено от зачестяващите сложни климатични условия, отразяващи се отрицателно на изхранването на животните.
Основен глобален потребител на мляко и млечни продукти си остава Китай. В Южна Корея, Япония и Югоизточна Азия намаляват производствените млечни обеми, като същевременно там ще се запази равнището на потребление и те ще се превърнат в едри вносители, прогнозира Агуера.
Основните количества мляко за тези райони ще се доставят от САЩ.
Според експерта най-големи са обемите прясно мляко, но този сегмент не се увеличава много бързо.
Има много голямо търсене на пресни млечни продукти, но пък има проблем с логистиката и със съхранението на тази категория продукти, подчертава Агуера.
Смятаме, че голяма част от достъпното мляко ще се използва за производство на сирене, заключава експертът.
Коментари