Почистете многогодишните

Почистването на многогодишните цветя и около тях е задача номер едно. Цветове и леторасти, останали от миналата година, се отстраняват, за да се освободи място за новите прирасти. Почвата около тях се разрохква внимателно така, че да не се нарани кореновата система. При необходимост да се разредят или при желание да се размножат - сега е моментът.

Подхранването при тези цветя може да започне по всяко време, независимо с какви торове.

Идва ред на едногодишните

цветя. Единствената им задача е да цъфтят цяло лято, та чак до първи слани през есента. Такива са тагетеси, петунии, калибрахое, салвии, целозии, калдаръмчета,алисум, агератуми, цинии, далии, бегонии, мимулуси, винки, вербени, лобелии, антириниуми, акалифи, цинерарии...

Разнообразието от цветове и форми на пазара расте с всеки изминал сезон.

Нови попълнения

през последните няколко години са какскадни лизимахии с жълти цветове, пентаси с нежни розови нюанси, пъстри комбинации от каскадни немезии или кученца, нови сортове петунии и импатиенси с огромни цветове.

Не се колебайте да експериментирате с нови сортове и цветове, с различни комбинации и форми, дори с вариетети с дву- или трицветна окраска на листната маса. Важно е само да се информирате за изискванията на растенията към абиотичните фактори и за хабитуса на развитието им.

Ако ще садите на сенчесто място, трябва цветята да са такива, които понасят засенчване и то не се отразява на растежа и цъфтежа им (импатиенси,бегонии, мимулус, латинки и някои др.). Петуниите също понасят известно засенчване.

Ако пък мястото, което искате да зацветите, е огрявано от слънцето през целия ден, то най-подходящи са калдаръмчета, тагетеси, вербени, агератум и др.