Държавите членки трябва да са част от общата цел на ЕС и да намалят емисиите на въглероден диоксид до 2030 г. с 30% от нивата през 2005 г. Налага се това да направят секторите земеделие и транспорт. При земеползването и горското стопанство емисиите и абсорбирането трябва да се изравнят до 2030 г.

Това е записано в два законопроекта на ЕС, които бяха приети във вторник. То ще стане задължителна национална цел и за секторите, които понастоящем не са включени в схемата на ЕС за търговия с емисии, като земеделие, транспорт, сгради и отпадъци. Отчита се, че те заедно са отговорни за около 60% от емисиите на парникови газове в общността.

Предвижда се горското стопанство да стане механизъм за борба с изменението на климата.

ЕП прие отделен текст, имащ за цел увеличаване на количеството емисии, абсорбирани от горите, като начин за справяне с изменението на климата. Досега горите в ЕС поглъщат еквивалента на почти 10% от всички емисии на парникови газове на общността всяка година.

Предложеният текст формулира правилата, според които държавите членки ще трябва да гарантират, че обезлесяването се компенсира със засаждане на нови дървета.

Евродепутатите подсилиха разпоредбите като допълниха, че от 2030 г. държавите членки ще трябва да увеличат абсорбирането на въглероден диоксид над нивата на емисиите в съответствие с дългосрочните цели на ЕС и Парижкото споразумение.