Постоянната наличност на пресни фуражи в кравефермата води до по-висок прием на сухо вещество от животните и съответно увеличава производството на мляко.

Освен това честото хранене въздейства положително на здравословния статус на животните. Често пъти недостигът на работна ръка е ограничаващ фактор за денонощното предоставяне на фураж на кравите. Но благодарение на новите фуражни  роботи този проблем скоро ще остане в миналото.

Високотехнологичен фуражен робот, продукт на семейна холандска компания, се справя чудесно тази работа 7 дни в седмицата 24 часа в денонощието. Освен това роботът изтласква фуража на хранителната пътека в периметъра на кравите толкова често, колкото е необходимо, при това без да смущава кравите.

Европейските говедовъди, които вече разполагат с усъвършенствания робот, споделят, че основните му предимства са: непрекъснато подаване на фураж, по-висок млекодобив, спокойно стадо, по-балансирано използване на роботизирания дозатор и пестене на разходи.

А новите предимства на този фуражен робот са, че той е по-ефективен, тъй като прибутва фуража към кравите двустранно, по-добре справя се с наклона на пода и има функция bluetooth, която позволява самостоятелно да отваря врати, а при замърсяване на оборудването автоматично се почиства.