Германия призова за разработване на "национален интегриран подход за защита на насекомите". Рязкото намалява броят на насекомите в Германия, обяви група от 12 германски, холандски и британски учени, информира научното списание Plos ONE. Учите отчитат промените в броя на крилати насекоми, които живеят на територията на 63-германски резервати и защитени територии за периода 1989-2016.

През 2016 г. специалистите използват мрежови капани за улов на насекомите. Хванатите насекоми се претеглят и теглото им се сравнява с масата на насекоми, изследвани през 1989.

Резултатите от проучването до голяма степен са неочаквани за участниците. В резултат на претеглянето на пробите, събрани в 1503 различни райони, е установено, че общата маса на хванатите насекоми през 2016 г. е средно с 76% по-ниска отколкото през 1989 г.. Най-лоши са резултатите в средата на лятото - с 82%.

За хората, които не разбират какво точно означава този начин на изследване, учените обяснява: През 2016 г. само 3 грама насекоми на ден падат в капаните, докато през 1990 г. падналите насекоми са 8 грама.

Според ръководителя на проекта Ханс де Кроун "такъв висок процент на намаляване на броя на насекомите и при такава голяма площ е изключително тревожен симптоми". Учените са разтревожени, защото по-нататъшно намаляване на броя и видовия състав на насекоми може да доведе до нарушаване на екологичното равновесие, "чупене" (прекъсване) на хранителната верига, от която зависи животът на птиците, бозайниците и други животни.

Причините за рязкото намаляване на броя на насекомите в Германия според учените са, първо, близостта на насекомите до земеделски земи, второ, земеделските култури били са "лекувани" с различни пестициди. До негативните резултати водят също така разораването и деградацията на земята, изменението на климата и, разбира се, и други фактори.

Специалистите изрично подчертават, че през последните години в други страни от Западна Европа и Северна Америка е наблюдавана и висока смъртност на насекоми, включително насекоми-опрашители.

И алармират: В Обединеното кралство например в близко бъдеще шестте най-често срещани видове пеперуди могат да изчезнат напълно. А в Северна Америка са застрашени много видове диви пчели.

Участникът в проекта проф. Д. Гюлсън (Университета в Съсекс, Великобритания) припомня в тази връзка, че "3/4 живота на Земята" зависи от насекомите. Той също така подчерта, че днес човечеството "прави огромни пространства неподходящи за повечето форми на живот", като по този начин приближава офанзивата на "екологичния армагедон". Според Д. Гулсън всичко това ще доведе до факта, че "нашите внуци ще наследят един изключително беден свят".

Резултатите от изследването са публикувани в научното списание Plos ONE и привличат вниманието на обществеността, еколозите и властите в Германия. Тяхната реакция на заключенията на учените беше двусмислена.

0 Германският министър на икономиката Кристиан Шмит критикува резултатите от изследването, наричайки го псевдонаучен по отношение на ключовата роля на пестицидите в смъртта на насекоми.

0 Земеделският съюз на Бранденбург подкрепи това изявление на министъра, като изрази съмнение относно надеждността на данните, дадени в проучването. "Селскостопански култури - рапица и картофи, където се използват инсектициди по обективни причини, в голям мащаб, не вземат дори и пет процента от площта в Германия - казва представител на съюза на Томас Кизел. - И през последните 25 години не се е увеличил интензитетът нито с разширяването на площите, заети от тези култури.

0 В същото време министърът на околната среда Барбара Хендрикс призова за забрана на използването на глифозат и неоникотиноиди в селското стопанство в рамките на съответните споразумения на ЕС. Федерацията за околната среда и природата на Германия призова за разработването на "национален интегриран подход за защита на насекомите".