В условията на пазарна икономика никоя индустрия, включително пчеларството, не може да функционира ефективно, без да изучава търсенето и предлагането, напомня apiworld.ru. В Съединените щати информацията за пчеларството и пазара на мед се събира, обработва и публикува от федералните министерства и ведомства, както и от частни структури.

Департаментът по земеделие на САЩ публикува месечен бюлетин , с който предоставя подробна информация за ситуацията в пчеларството, държавни програми и финансиране като цяло, производството на мед от различни сортове и цените за тях, износ и внос на мед. При изготвянето на бюлетина се използват статистическите данни на Министерството на търговията, Статистическото бюро и Федералната служба за пазарни проучвания. Тази дейност се финансира от федералния бюджет (според американските медии това е около 0,5 милиона долара годишно).

В Националния борд за производство на мед има представители на всички основни сектори на пчеларската индустрия, които действат под егидата на Департамента по земеделие. 

Националният борд също публикува на своята интернет страница обзорни доклади за конюнктурата на пазара на мед в САЩ, както и важна информация за вноса и износа на мед. Има изграден и Фонд "Мениджмънт", който се формира от вноските на пчеларските ферми и е в размер на 15 цента на фунт продаден мед. Общият му размер за година възлиза на $ 7,0 милиона.

Списание "Bee Culture" например отчете следните данни за пазара на мед и восък в САЩ през декември 2016 г. и началото на 2017 г. в 7-те най-развити пчеларски  региони на САЩ. На снимката може да видите къде са те..