Читателят Георги Георгиев от Чирпан ни зададе въпроса има ли средства за опазване на лозята от "червен огън", както повечето лозари наричат заболяването Червен Бренер.

По негова информация разбираме, че говори за признаци по асмите му, които са поразително еднакви с тези на гъбната болест.

Тя се причинява от гъба, презимувала като мицел в окапали листа. Рано напролет спорите правят първите заразявания.

Характерно за тази болест е, че тя заразява много силно сортовете лози, които са устойчиви на мана по лозата.

Симптоми

Върху листата се появяват едри червени петна, които са ограничени от нерватурата на засегнатата част.

Периферията на петната е с яркозелен или жълт ореол.

Чак по-късно нападнатите участъци се сливат и целият лист започва да некротира. Първо се заразяват долните листа, а по-късно и връхните.

Мерки за борба

Те са профилактични и химични. Профилактиката включва събиране и изгаряне на окапалите листа и основна обработка на почвата през есента.

От химичните средства за борба подходящи са контактните медсъдържащи фунгициди като Купроцин - 0,4 процента, Шампион - 0,3 процента и др.

От системните фунгициди с лекуващо действие успешно могат да се прилагат Алиет флаш - 0,3 процента или Микал флаш - 0,3 процента.

Моменти за пръскане

Първото пръскане срещу Червения Бренер трябва да се провежда във фенофаза 2-3-ти лист, а следващите при 5-6-и и 7-9-и лист.

При сортовете лози, които се третират с химични средства срещу мана обаче, самостоятелни пръскания срещу Червен Бренер не се налагат.