Утре - обсъждане на силно спорен вариант на наредба за изкуствените условия

16 април 2018
Агробизнес
0
5733
 

За 17 април беше предвидено представителите на браншовите организации от земеделието да се съберат, за да обсъждат нов проект на наредба за изкуствено създадените условия при кандидатстването по европейските фондове.

Първият вариант, който министерството на земеделието представи за обсъждане, беше остро разкритикуван от повечето организации в сектора.

Затова от началото на април браншовиците подготвят свои предложения за текстове за доказване на свързаност или умишлено разделяне на фирми с цел получаване на повече евросубсидии.

В първия проект за наредба като индикатори за изкуствени условия бяха посочени случаите, при които двама или повече кандидати са регистрирани или извършват дейност на един и същи адрес, ползват идентични офиси, споделят общи съоръжения.

По тази причина НАЗ, Института за агростратегии и иновации и други организации изпратиха мотиврани становища защо проектът е неосъществим и дори вреден.

От НАЗ настояват в наредбата да има точно определение на понятието "изкуствено създадени условия", като то бъде ясно разписано съобразно европейския регламент.

Настояват и за конкретни срокове, в които администрацията ще прави съответните проверки за наличие на изкуствени условия.

Утре се очакват конкретни предложения от всички браншове.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Агробизнес
3951
0

„Агрион“ извършва безплатна оценка на земеделските парцели на всички желаещи Навлизането в есенния сезон раздвижи пазара на земеделска земя в България.

2655
0

От 1 октомври до 16 ноември 2018 г. земеделските стопани могат да кандидатстват за кредит за семена и торове за производство на пшеница, реколта 2019.

846
0

Рязък ръст отбеляза пшеницата вчера в Чикаго. Подобен сценарий има и за соята, но поради покупките на ниска цена, която в началото на седмицата достигна най-ниското си ниво от 2008 г. насам.

585
0

Coceral Association преразгледа прогнозите си за реколтата от мека пшеница в Европа до значителен спад: 129,9 млн. тона спрямо 138,8 млн. тона, прогнозирано през юни.

657
0

Котировките на пшеницата вчера се покачиха, което се обяснява с неблагоприятните атмосферни условия в Австралия и липсата на влага в почвата в Русия, която влияе отрицателно върху културите.

Още от Фермер
576
0

Пчелният восък с годините акумулира различни токсини - като тежки метали и пестициди, които оказват отрицателно влияние върху пчелите и качеството на пчелните продукти.

2205
0

Белези за начало на беритба Отглеждането на грозде е само половината от работата на лозаря. Много важен момент е събирането на реколтата за производството на вино или сок.

6831
0

Понякога се случва плодовете на тиквичките и на краставиците да горчат. И двата зеленчука са от едно семейство, като за тях е характерно да натрупват горчиви вещества в плодовете,

1566
0

В момента късното зеле продължава да нараства и затова трябва да полагате добри грижи за растенията. Поддържайте почвата чиста от плевели. Ако има възможност, окопайте около растенията.

2367
0

На 21 септември (петък), последният работен ден преди трите почивни дни около Деня на независимостта, от 16 ч. до 20 ч. се спира движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Токът няма да поскъпне от октомври въпреки предстоящото 14-процентно повишение на цената на природния газ. Това заяви за "Хоризонт" председателят на Българската федерация на индустриалните енергийно консуматори Константин Стаменов. Той се позова на доклад на енергийния регулатор, публикуван за обществено обсъждане, предаде БНР.

От днес търсете по всички вестникарски будки и бензиностанции легендарното сп. "Космос" - само за 4,50 лв. След 23 години прекъсване списанието, с който поколения жадни за знания българи израстнаха в годините на Желязната завеса, се възражда в луксозно пълноцветно списание от 21 септември. Изданието излиза за първи път през 1962 г.

Учени от Австралийския национален университет установиха, че приличащи на листа фосили, известни от 75 години, са на най-древните животни, съобщиха АФП и Асошиейтед прес. Загадъчните организми са наречени "Дикинсония". Те са описани за първи път през 1947 г. Намирани са в Австралия и Русия. Размерът им варира от около 1 см до 1,22 м.

Отговор:Най-подходящите култури са бобовите, тъй като обогатяват почвата с азот. На същото място може да засеете зелен и зрял фасул, грах, бакла, леща и др.
youtube video
Към галерията с видеа