Глицеринът, който е страничен продукт от производството на биодизел, може да замени до 12% ечемик в дажбите на млечните крави, съобщава Science Direct. Но трябва да се знае, че добавянето на глицерин в големи дози може да се отрази негативно на млеконадоя, както и на съдържанието на микроелементи в суровото мляко. До тези изводи стигат датски изследователи.

Преди това учените установяват, че като енергиен компонент глицеринът може да замени до 15% от царевицата в дажбите на едрия рогат добитък от млечните породи.

Глицеринът е достатъчно евтина алтернатива на основни фуражни култури и неговото използване вероятно ще позволи на животновъдите да оптимизират себестойността на комбинираните фуражи.

Учените отбелязват, че замяната на 12% ечемик с глицерин по време на изследването не е довело до промяна на вкусовите характеристики на млечния продукт. Това е много важно, тъй като в предишни подобни изследвания използването на глицерин довело до възникване на странен и неприятен привкус на млечната продукция.