Те изтощават растенията

Листните въшки нападат много видове растения отглеждани при стайни или при градински условия. На цвят въшките са зелени, черни, розови, кафяви. Някои видове са крилати, други безкрили. Засягат всички части на растението и най-вече младите издънки.

Основните струпвания на неприятеля са в основата на клоните и по долната част на листата.

Те изсмукват растителните сокове обикновено от листата на растенията, при което отделят т. нар. медена роса. От нея се образува тъмен на цвят налеп - черна плесен.

За да сте сигурни, че вашите цветя няма да бъдат нападнати от листни въшки, е добре да проверявате ежедневно растенията. Борбата с неприятеля е най-лесна, когато е в началото. Инсектицидът трябва да бъде избран внимателно. Има течни и прахообразни препарати, които се разтварят във вода, според инструкциите на опаковката. За стайните цветя съществуват и готови спрейове, които се продават в цветарските магазини, те са екологични и доста ефективни.

Извеждането на химичната борба срещу въшките се налага и при градинските цветя, тъй като от тях те отиват по дърветата и зеленчуците във вашата градина, а освен това са преносители на вирусни болести.

За борба с листните въшки ви препоръчваме следните препарати: Вазтак нов 100 ЕК в доза 3 мл, Децис 2,5 ЕК- 5 мл , Суми алфа 5 ЕК - 2 мл и др. дозите са за 10 литра вода, а посочените препарати са с къс карантинен срок (3 дни).