Листни въшки по цветята

16 април 2018
Цветя
0
28935
 

Те изтощават растенията

Листните въшки нападат много видове растения отглеждани при стайни или при градински условия. На цвят въшките са зелени, черни, розови, кафяви. Някои видове са крилати, други безкрили. Засягат всички части на растението и най-вече младите издънки.

Основните струпвания на неприятеля са в основата на клоните и по долната част на листата.

Те изсмукват растителните сокове обикновено от листата на растенията, при което отделят т. нар. медена роса. От нея се образува тъмен на цвят налеп - черна плесен.

За да сте сигурни, че вашите цветя няма да бъдат нападнати от листни въшки, е добре да проверявате ежедневно растенията. Борбата с неприятеля е най-лесна, когато е в началото. Инсектицидът трябва да бъде избран внимателно. Има течни и прахообразни препарати, които се разтварят във вода, според инструкциите на опаковката. За стайните цветя съществуват и готови спрейове, които се продават в цветарските магазини, те са екологични и доста ефективни.

Извеждането на химичната борба срещу въшките се налага и при градинските цветя, тъй като от тях те отиват по дърветата и зеленчуците във вашата градина, а освен това са преносители на вирусни болести.

За борба с листните въшки ви препоръчваме следните препарати: Вазтак нов 100 ЕК в доза 3 мл, Децис 2,5 ЕК- 5 мл , Суми алфа 5 ЕК - 2 мл и др. дозите са за 10 литра вода, а посочените препарати са с къс карантинен срок (3 дни).

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Цветя
5490
0

“Купих си холандска бегония. Веднага ли да я пресадя в нова саксия, или да изчакам да прецъфти? Мога ли да я поставя близо до друга бегония?” Семейството на бегониите е огромно.

6390
0

Как да държим насекомите далеч от градината и растенията? Този въпрос често задават много хоби-градинари. Но, замислете се... Градина без насекоми е като птица без песен.

26253
0

Сега да се планира пролетната градина Цветята са най-главното украшение на всяка градина. За да се наслаждават на красотата им и през следващата година,

40554
0

“Отровата е във всичко, и няма нищо без отрова. Дозата я прави отрова или лекарство." Думите са на известен професор от далечното минало. А темата напълно се припокрива с героите на тази страница.

3546
0

* Блатното кокиче е в Червената книга Блатното кокиче (Leucojum aestivum) е луковично растение с пролетен цъфтеж. Климатичните условия у нас са благоприятни за това лечебно растение,

Още от Фермер
108
0

През нощта ще бъде предимно ясно и почти тихо. Минималните температури ще бъдат между 11 и 16 градуса. През деня ще бъде слънчево, с временни увеличения на облачността, но ще остане почти без валежи.

819
0

Пчелният восък с годините акумулира различни токсини - като тежки метали и пестициди, които оказват отрицателно влияние върху пчелите и качеството на пчелните продукти.

3276
0

Белези за начало на беритба Отглеждането на грозде е само половината от работата на лозаря. Много важен момент е събирането на реколтата за производството на вино или сок.

8190
0

Понякога се случва плодовете на тиквичките и на краставиците да горчат. И двата зеленчука са от едно семейство, като за тях е характерно да натрупват горчиви вещества в плодовете,

1881
0

В момента късното зеле продължава да нараства и затова трябва да полагате добри грижи за растенията. Поддържайте почвата чиста от плевели. Ако има възможност, окопайте около растенията.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мисля, че имам преддиабет, как да не допусна да се задълбочи до истинската болест, пита читателка на 50 г. от София. “24 часа” предоставя мнението на популярни специалисти. Ще откликнем и на вашите въпроси, свързани със здравословния живот, полезните храни и достъпните начини да поддържаме физическа активност,

Ивет Лалова и Симоне Колио празнуват 5 години брак днес. По този повод лекоатлетката ни сподели в инстаграм снимка от сватбения им ден, към която добави и мило обяснение в любов. "Кълна се, че не мога да те обичам повече от сега, но все пак знам, че ще го направя утре", написа Лалова. Двойката е заедно от 2009 г., а на днешната дата през 2013 г.

След справка със страницата на Световната организация по здравеопазване на животните /World Organisation for Animal Health /OIE// от 19 септември т.г. за епизоотичната обстановка констатирахме, че изнесените към момента данни съвпадат с реалната обстановка, а именно - няма умъртвени животни, предприети са ограничителни мерки в рамките на три- и

Отговор:Най-подходящите култури са бобовите, тъй като обогатяват почвата с азот. На същото място може да засеете зелен и зрял фасул, грах, бакла, леща и др.
youtube video
Към галерията с видеа