Как да отглеждаме астри

16 април 2018
Цветя
0
47916
1 2 3
 

Астрите могат да са красив акцент във всяка градина. Обикновено отглеждането на тези цветя не изисква специални грижи. В домашни условия астри могат да се отгледат както от семена, така и от разсад. Отглеждането от разсад е по-трудно, тъй като в този случай се изискват специални грижи. Ако сега започвате да се занимавате с цветарство, астрите са подходящи да започнете с тях заниманията си.

Въпреки че се смята за непретенциозно цвете, за да си осигурите продължителен и красив цъфтеж, трябва да се погрижите за правилното място и за почвата, където ще засадите астрите. Най-добре е да започнете още през есента. Определете мястото и прекопайте. Подхранете с органичен тор, смесен с пясък или торф и пясък. Така почвата ще е добре дренирана, плодородна и аерирана и ще осигури добър старт на цветята.

По отношение на киселинността на почвата, най-добре е тя да е близо до неутралната. Какво ще стане, ако се внесе органичен тор непосредствено преди засаждането на астрите? Може да се направи, но има голяма вероятност цветята да бъдат поразени от фузариоза. Когато през пролетта прекопавате участъка, е добре да внесете калиеви соли, суперфосфат, амониев сулфит.

За да се намали рискът от заболяване на астрите от фузариоза, при избора на мястото, където ще бъдат отглеждани, трябва да се внимава кои са предшествениците. Не трябва да се сади, където са отглеждани домати и картофи, а също и гладиоли и карамфили. Добри предшественици са невен, тагети и многогодишни треви. На едно и също място астрите могат да се отглеждат до 6 години. Отново на същото място можете да отглеждате астри едва след 4 години. Цветята спокойно понасят както полусянка, така и ярко слънце. При отглеждане на открито при ярко слънце, цветовете стават по-дребни и не така привлекателни. Най-добре е да се избере място, което да е защитено от вятър и дъжд.

Разсад на астри в домашни условия

Семената на астрите се засаждат в предварително подготвени сандъчета. Височината на сандъчетата трябва да е минимум 5 см, а дебелината на грунда – 3-4 см. Почвата за разсад трябва да е пръст,органична тор и пясък в равни количества. Към тях се прибавя дървесна пепел – на кофа пръст се прибавя чаша (канче) пепел.

След като се напълнят сандъчетата, почвата се уплътнява и се полива със слаб разтвор на калиев перманганат. Така се предотвратява развитието на гъбични заболявания. Правят се бразди с дълбочина 2 см. След като се поставят семенцата, отгоре се посипва със същата почва тънък слой. Разстоянието между редовете може да е 2-5 см.

За да съхраните влагата, покрийте сандъчето със стъкло или найлон. След 5-10 дни, при температура 20-22 градуса, семената поникват. Стъклото се маха и сандъчето се премества на добре осветено място. Важно е през първите седмици температурата да не е много висока – до 15 градуса. В противен случай разсадът ще се източи прекалено. Добро решение за този период е отопляемия парник. След появата на първите 2-3 същински листа се прави пикиране на разсада. Засаждането на открито става през април и май.

Засаждане на астрите на открито

Когато решим да сеем астри на открито, трябва да изчакаме да се стопли горният слой на почвата. Отгоре се посипва с пръст и се покрива с найлон и се изчакват първите кълнове. Когато семената покарат, найлонът се отстранява. Покриват се отново само когато има опасност от късни слани.

Що се отнася до пикирането, то не е задължително. Първоначално семената се засаждат по-близо, а след това се провеждат на разстояние от около 10 см. При засаждане по този начин астрите доста по-рано цъфтят.

Когато решим на сеем директно на открито, това е най-добре да стане в края на април и началото на май. Семената на астрата могат да се засеят и през есента, като предварително се подготви мястото и се покрият, за да се предпазят от студовете.

Как да се грижим за астрите

Тъй като астрите са сухоустойчиви цветя, трябва да се внимава с преполиването. Разбира се, ако високите температури и сушата са продължителни, налага се цветята да се поливат. Поддържането на оптимална влажност на почвата е много важно при залагането на пъпките. В противен случай няма да се получат красиви цветове.

Не забравяйте и борбата с плевелите. Ако се спазват всички препоръки,  астрите ще ви радват със своята красота до първите слани.

По отношение на подхранването, първото торене трябва да се направи две седмици след като астрите са засадени на открито, като се използват минерални торове. Второто подхранване се прави в периода на бутонизация и цъфтеж. При второто торене не трябва да се използват азотни торове. Използването на органични торове се налага само тогава, когато астрите се отглеждат върху бедни почви.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Цветя
5472
0

“Купих си холандска бегония. Веднага ли да я пресадя в нова саксия, или да изчакам да прецъфти? Мога ли да я поставя близо до друга бегония?” Семейството на бегониите е огромно.

6372
0

Как да държим насекомите далеч от градината и растенията? Този въпрос често задават много хоби-градинари. Но, замислете се... Градина без насекоми е като птица без песен.

26235
0

Сега да се планира пролетната градина Цветята са най-главното украшение на всяка градина. За да се наслаждават на красотата им и през следващата година,

40554
0

“Отровата е във всичко, и няма нищо без отрова. Дозата я прави отрова или лекарство." Думите са на известен професор от далечното минало. А темата напълно се припокрива с героите на тази страница.

3546
0

* Блатното кокиче е в Червената книга Блатното кокиче (Leucojum aestivum) е луковично растение с пролетен цъфтеж. Климатичните условия у нас са благоприятни за това лечебно растение,

Още от Фермер
441
0

Пчелният восък с годините акумулира различни токсини - като тежки метали и пестициди, които оказват отрицателно влияние върху пчелите и качеството на пчелните продукти.

1800
0

Белези за начало на беритба Отглеждането на грозде е само половината от работата на лозаря. Много важен момент е събирането на реколтата за производството на вино или сок.

6318
0

Понякога се случва плодовете на тиквичките и на краставиците да горчат. И двата зеленчука са от едно семейство, като за тях е характерно да натрупват горчиви вещества в плодовете,

1512
0

В момента късното зеле продължава да нараства и затова трябва да полагате добри грижи за растенията. Поддържайте почвата чиста от плевели. Ако има възможност, окопайте около растенията.

3762
0

„Агрион“ извършва безплатна оценка на земеделските парцели на всички желаещи Навлизането в есенния сезон раздвижи пазара на земеделска земя в България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

От днес търсете по всички вестникарски будки и бензиностанции легендарното сп. "Космос" - само за 4,50 лв. След 23 години прекъсване списанието, с който поколения жадни за знания българи израстнаха в годините на Желязната завеса, се възражда в луксозно пълноцветно списание от 21 септември. Изданието излиза за първи път през 1962 г.

Учени от Австралийския национален университет установиха, че приличащи на листа фосили, известни от 75 години, са на най-древните животни, съобщиха АФП и Асошиейтед прес. Загадъчните организми са наречени "Дикинсония". Те са описани за първи път през 1947 г. Намирани са в Австралия и Русия. Размерът им варира от около 1 см до 1,22 м.

Новият главен секретар на МВР трябва да е горе-долу с профила на Младен Маринов, каза пред журналисти в парламента доскорошният министър на вътрешните работи Валентин Радев. От днес той отново е народен представител и вероятно ще се включи в дейността на две парламентарни комисии - по отбраната и по вътрешна сигурност и обществен ред, предава БТА.

Отговор:Най-подходящите култури са бобовите, тъй като обогатяват почвата с азот. На същото място може да засеете зелен и зрял фасул, грах, бакла, леща и др.
youtube video
Към галерията с видеа