Как да отглеждаме астри

16 април 2018
Цветя
0
39924
1 2 3
 

Астрите могат да са красив акцент във всяка градина. Обикновено отглеждането на тези цветя не изисква специални грижи. В домашни условия астри могат да се отгледат както от семена, така и от разсад. Отглеждането от разсад е по-трудно, тъй като в този случай се изискват специални грижи. Ако сега започвате да се занимавате с цветарство, астрите са подходящи да започнете с тях заниманията си.

Въпреки че се смята за непретенциозно цвете, за да си осигурите продължителен и красив цъфтеж, трябва да се погрижите за правилното място и за почвата, където ще засадите астрите. Най-добре е да започнете още през есента. Определете мястото и прекопайте. Подхранете с органичен тор, смесен с пясък или торф и пясък. Така почвата ще е добре дренирана, плодородна и аерирана и ще осигури добър старт на цветята.

По отношение на киселинността на почвата, най-добре е тя да е близо до неутралната. Какво ще стане, ако се внесе органичен тор непосредствено преди засаждането на астрите? Може да се направи, но има голяма вероятност цветята да бъдат поразени от фузариоза. Когато през пролетта прекопавате участъка, е добре да внесете калиеви соли, суперфосфат, амониев сулфит.

За да се намали рискът от заболяване на астрите от фузариоза, при избора на мястото, където ще бъдат отглеждани, трябва да се внимава кои са предшествениците. Не трябва да се сади, където са отглеждани домати и картофи, а също и гладиоли и карамфили. Добри предшественици са невен, тагети и многогодишни треви. На едно и също място астрите могат да се отглеждат до 6 години. Отново на същото място можете да отглеждате астри едва след 4 години. Цветята спокойно понасят както полусянка, така и ярко слънце. При отглеждане на открито при ярко слънце, цветовете стават по-дребни и не така привлекателни. Най-добре е да се избере място, което да е защитено от вятър и дъжд.

Разсад на астри в домашни условия

Семената на астрите се засаждат в предварително подготвени сандъчета. Височината на сандъчетата трябва да е минимум 5 см, а дебелината на грунда – 3-4 см. Почвата за разсад трябва да е пръст,органична тор и пясък в равни количества. Към тях се прибавя дървесна пепел – на кофа пръст се прибавя чаша (канче) пепел.

След като се напълнят сандъчетата, почвата се уплътнява и се полива със слаб разтвор на калиев перманганат. Така се предотвратява развитието на гъбични заболявания. Правят се бразди с дълбочина 2 см. След като се поставят семенцата, отгоре се посипва със същата почва тънък слой. Разстоянието между редовете може да е 2-5 см.

За да съхраните влагата, покрийте сандъчето със стъкло или найлон. След 5-10 дни, при температура 20-22 градуса, семената поникват. Стъклото се маха и сандъчето се премества на добре осветено място. Важно е през първите седмици температурата да не е много висока – до 15 градуса. В противен случай разсадът ще се източи прекалено. Добро решение за този период е отопляемия парник. След появата на първите 2-3 същински листа се прави пикиране на разсада. Засаждането на открито става през април и май.

Засаждане на астрите на открито

Когато решим да сеем астри на открито, трябва да изчакаме да се стопли горният слой на почвата. Отгоре се посипва с пръст и се покрива с найлон и се изчакват първите кълнове. Когато семената покарат, найлонът се отстранява. Покриват се отново само когато има опасност от късни слани.

Що се отнася до пикирането, то не е задължително. Първоначално семената се засаждат по-близо, а след това се провеждат на разстояние от около 10 см. При засаждане по този начин астрите доста по-рано цъфтят.

Когато решим на сеем директно на открито, това е най-добре да стане в края на април и началото на май. Семената на астрата могат да се засеят и през есента, като предварително се подготви мястото и се покрият, за да се предпазят от студовете.

Как да се грижим за астрите

Тъй като астрите са сухоустойчиви цветя, трябва да се внимава с преполиването. Разбира се, ако високите температури и сушата са продължителни, налага се цветята да се поливат. Поддържането на оптимална влажност на почвата е много важно при залагането на пъпките. В противен случай няма да се получат красиви цветове.

Не забравяйте и борбата с плевелите. Ако се спазват всички препоръки,  астрите ще ви радват със своята красота до първите слани.

По отношение на подхранването, първото торене трябва да се направи две седмици след като астрите са засадени на открито, като се използват минерални торове. Второто подхранване се прави в периода на бутонизация и цъфтеж. При второто торене не трябва да се използват азотни торове. Използването на органични торове се налага само тогава, когато астрите се отглеждат върху бедни почви.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Цветя
10548
0

 Почистете многогодишните Почистването на многогодишните цветя и около тях е задача номер едно. Цветове и леторасти, останали от миналата година, се отстраняват,

13248
0

То не е претенциозно и капризно и лесно се отглежда Красиво и много пъстро цвете без почти никакви изисквания, тигридията тепърва се изкачва по стълбицата на славата.

7551
0

Известен е като абисинска звезда с аромат на парфюм Gladiolus callianthus murielae е по-известен като абисинска звезда, паунова орхидея или просто ацидантера.

11421
0

Преди да ги засадим, трябва да знаем техните изисквания За да се радваме на обилен, качествен и продължителен цъфтеж на розите, трябва да се съобразим с някои правила: мястото за засаждане,

17667
0

Те изтощават растенията Листните въшки нападат много видове растения отглеждани при стайни или при градински условия. На цвят въшките са зелени, черни, розови, кафяви.

Още от Фермер
549
0

Те са на територията на Югозападното държавно горско предприятие Над 8400 декара борови гори на територията на държавните горски стопанства в Дупница,

405
0

Държавен фонд "Земеделие" преведе 9 767 360 милиона лева по мярка 214 - Агроекологични плащания от Програмата за развитие на селските райони /ПРСР/ 2007-2013 г. на близо 700 земеделски стопани.

189
0

Министър-председателят Бойко Борисов, министърът на земеделието Румен Порожанов, посланикът на САЩ в България и множество представители на българското правителство и местната власт ще открият нова

603
0

Екипът на ДНСК обърна внимание на най-честите причини за отменяне на разрешение за строеж Тази тема бе във фокуса на дискусиите по време на седмата национална среща на главните архитекти и

2223
0

Отговаряме на читателя Атанас Павлов от Варна Една от основните грижи след засаждането на малките лози е постоянната проверка за покарването им. Трябва да знаете, че те са много нежни.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В прокуратурата не е разпоредена и не се извършва каквато и да е проверка на действията на наблюдаващите прокурори и разследващите органи по досъдебното производство, по което обвиняема е кметът на район Младост на Столичната община Десислава Иванчева. Това съобщава пресцентърът на държавното обвинението в отговор на думи на министърът на

Търсенето на течни горива няма да свърши в дългосрочен план и има бъдеще за тях. Това заяви Валентин Златев - председател на Българската петролна и газова асоциация, при закриването на международната конференция да бъдещето на горивата до 2050 г. Тя се проведе в София и в участваха над 100 представители на на нефтения бранш,

"Чернови може да има всякакви. Важното е да има документи, които да не са анализи. Документът, за който говорим беше с аналитична част и тя не влезе в документа, който беше съгласуван". Така вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов коментира черновата за консултативния съвет, за която председателят на парламентарната група на

Отговор:Карамфилът е многогодишно студоустойчиво растение. Нискостъблените сортове могат да се отглеждат целогодишно и нямат период на покой. Дори затрупани под снега листата се запазват свежи и зелени, а...
youtube video
Към галерията с видеа