Как да отглеждаме астри

16 април 2018
Цветя
0
46161
1 2 3
 

Астрите могат да са красив акцент във всяка градина. Обикновено отглеждането на тези цветя не изисква специални грижи. В домашни условия астри могат да се отгледат както от семена, така и от разсад. Отглеждането от разсад е по-трудно, тъй като в този случай се изискват специални грижи. Ако сега започвате да се занимавате с цветарство, астрите са подходящи да започнете с тях заниманията си.

Въпреки че се смята за непретенциозно цвете, за да си осигурите продължителен и красив цъфтеж, трябва да се погрижите за правилното място и за почвата, където ще засадите астрите. Най-добре е да започнете още през есента. Определете мястото и прекопайте. Подхранете с органичен тор, смесен с пясък или торф и пясък. Така почвата ще е добре дренирана, плодородна и аерирана и ще осигури добър старт на цветята.

По отношение на киселинността на почвата, най-добре е тя да е близо до неутралната. Какво ще стане, ако се внесе органичен тор непосредствено преди засаждането на астрите? Може да се направи, но има голяма вероятност цветята да бъдат поразени от фузариоза. Когато през пролетта прекопавате участъка, е добре да внесете калиеви соли, суперфосфат, амониев сулфит.

За да се намали рискът от заболяване на астрите от фузариоза, при избора на мястото, където ще бъдат отглеждани, трябва да се внимава кои са предшествениците. Не трябва да се сади, където са отглеждани домати и картофи, а също и гладиоли и карамфили. Добри предшественици са невен, тагети и многогодишни треви. На едно и също място астрите могат да се отглеждат до 6 години. Отново на същото място можете да отглеждате астри едва след 4 години. Цветята спокойно понасят както полусянка, така и ярко слънце. При отглеждане на открито при ярко слънце, цветовете стават по-дребни и не така привлекателни. Най-добре е да се избере място, което да е защитено от вятър и дъжд.

Разсад на астри в домашни условия

Семената на астрите се засаждат в предварително подготвени сандъчета. Височината на сандъчетата трябва да е минимум 5 см, а дебелината на грунда – 3-4 см. Почвата за разсад трябва да е пръст,органична тор и пясък в равни количества. Към тях се прибавя дървесна пепел – на кофа пръст се прибавя чаша (канче) пепел.

След като се напълнят сандъчетата, почвата се уплътнява и се полива със слаб разтвор на калиев перманганат. Така се предотвратява развитието на гъбични заболявания. Правят се бразди с дълбочина 2 см. След като се поставят семенцата, отгоре се посипва със същата почва тънък слой. Разстоянието между редовете може да е 2-5 см.

За да съхраните влагата, покрийте сандъчето със стъкло или найлон. След 5-10 дни, при температура 20-22 градуса, семената поникват. Стъклото се маха и сандъчето се премества на добре осветено място. Важно е през първите седмици температурата да не е много висока – до 15 градуса. В противен случай разсадът ще се източи прекалено. Добро решение за този период е отопляемия парник. След появата на първите 2-3 същински листа се прави пикиране на разсада. Засаждането на открито става през април и май.

Засаждане на астрите на открито

Когато решим да сеем астри на открито, трябва да изчакаме да се стопли горният слой на почвата. Отгоре се посипва с пръст и се покрива с найлон и се изчакват първите кълнове. Когато семената покарат, найлонът се отстранява. Покриват се отново само когато има опасност от късни слани.

Що се отнася до пикирането, то не е задължително. Първоначално семената се засаждат по-близо, а след това се провеждат на разстояние от около 10 см. При засаждане по този начин астрите доста по-рано цъфтят.

Когато решим на сеем директно на открито, това е най-добре да стане в края на април и началото на май. Семената на астрата могат да се засеят и през есента, като предварително се подготви мястото и се покрият, за да се предпазят от студовете.

Как да се грижим за астрите

Тъй като астрите са сухоустойчиви цветя, трябва да се внимава с преполиването. Разбира се, ако високите температури и сушата са продължителни, налага се цветята да се поливат. Поддържането на оптимална влажност на почвата е много важно при залагането на пъпките. В противен случай няма да се получат красиви цветове.

Не забравяйте и борбата с плевелите. Ако се спазват всички препоръки,  астрите ще ви радват със своята красота до първите слани.

По отношение на подхранването, първото торене трябва да се направи две седмици след като астрите са засадени на открито, като се използват минерални торове. Второто подхранване се прави в периода на бутонизация и цъфтеж. При второто торене не трябва да се използват азотни торове. Използването на органични торове се налага само тогава, когато астрите се отглеждат върху бедни почви.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Цветя
25407
0

Латинското му име е Allium ursinum L. Той е един от първите предвестници на пролетта. За разлика от останалите си събратя по лютивост е красив и прилича повече на цвете, отколкото на бурен или лук.

52083
0

Прави се вегетативно Това означава, че както при повечето стайни цветя не ви трябва мъжко и женско растение. Има два начина за вегетативно размножаване и то зависи от вида на орхидеята.

52317
0

Хризантемите са едни от най-непретенциозните цветя. Отглеждат се лесно, а цъфтят изобилно от края на август до (а и след) първите слани през есента. Сортовете и хибридите при тези цветя са

46710
0

Лупината е красиво цвете, което цъфти през летните месеци. У нас е по-известна с името вълчи боб. Приликата в цветовете на двете растения е доста очевидна.

76896
0

Климатът се променя, а това не е добре за растенията. Свикнали сме през топлите месеци да се радваме на красотата в градината, а предния месец не ни даде много тази възможност.

Още от Фермер
126
0

Със стадото ще се процедира така, както с всички останали стада, които са заразени. При положение, че всички животни са сложени на оборен режим и помежду им няма контакти, избива се само стадото,

414
0

Новата технология улеснява работата на операторите, като ликвидира проблема с несъвместимостта чрез обединяване на информацията от всички машини на едно място JCB пуска в действие нова версия на

72
0

Стремежът на Монсанто да запази продукта си за борба с плевелите на европейския пазар е изправен пред друго предизвикателство. Франция вече планира поетапно да прекрати действието на активната

45
0

„България е четвърта в ЕС по привлечени инвестиции по плана „Юнкер“. У нас има подписани споразумения за 423 млн. евро, които ще доведат до над 1 милиард и 700 милиона евро допълнителни инвестиции.

3429
0

Предвижда се нов ред за разпределяне на държавните и общински пасища, мери и ливади Диана Ванчева Министерство на земеделието, храните и горите стъпи смело на съвсем нова почва,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Италианският гранд „Милан” пристига у нас за двубой с „Левски” в чест на Георги Аспарухов-Гунди. Приятелската среща ще се играе на стадион „Васил Левски” на 11 август.  „Милан” е носител на 7 трофея от Шампионската лига. Освен това е 18-кратен шампион на и 5-кратен носител на Купата на Италия. Двубоят ще отбележи 75-ата годишнина от рождението на

Със стадото ще се процедира така, както с всички останали стада, които са заразени. При положение, че всички животни са сложени на оборен режим и помежду им няма контакти, избива се само стадото, което е заразено”, коментира пред Нова тв Янко Иванов, съветник на земеделския министър по ветеринарните въпроси. „Има опасност.

За първи път в България бе протезирано дете, родено без горни и долни крайници.  10-годишната Еля от Разград от пълен инвалид се превърна в момиче, което ходи напълно самостоятелно, пише, рисува, държи предмети и прави неща, абсолютно непосилни допреди няколко месеца за нея. Автор на това медицинско чудо е професорът по бионика и протезиране

Отговор:Описанието не е достатъчно, за да се определи вредителя. Ако стъблата са полегнали вследствие на повредата, няма какво да се предприеме. Неприятел, който вече се е вгризал, независимо дали в стъбло,...
youtube video
Към галерията с видеа