Пчелите струват милиарди на фермерите по цялото земно кълбо

14 април 2018
Пчеларство
0
14022
Няма снимка
Опрашването от диви пчели възлиза на средно $ 3,251 на хектар годишно за реколтата, твърдят изследователите при проучвания на сп. Nature Communications. Снимка: Джефри Суийн
 

Тези цифри са получени при проучвания на сп. Nature Communications, информира theguardian.com. Опрашването от диви пчели възлиза на средно $ 3,251 на хектар годишно за реколтата, твърдят изследователите. 

Над три години изследователите проследяват дейността на близо 74 000 пчели от повече от 780 вида. Екипът разглежда 90 проекта за наблюдение на опрашването на пчелите на 1394 културни полета по целия свят.

Какво установяват изследователите:

0 Дивите пчели допринасят с по 3, 251 долара за хектар за производството на реколтата.

0 Отглежданите медоносни пчелни колонии струват 2, 913 долара на хектар.

Тревожен факт: Почти един на всеки десет от дивите пчелни видове в Европа е изправен пред изчезване!

Изследването допълва: правят се опити за поставяне на доларово число върху "екосистемните услуги" - природните ресурси, които ни хранят - за да се обезкуражи разграбването на околната среда.

Удивително е, че 2% от дивите пчелни видове - най-често срещаните типове, оплождат около 80% от културите, опрашвани от пчелите по целия свят.

Останалата част, макар и от решаващо значение за екосистемата, са по-малко полезни за селското стопанство, така че природозащитниците могат да подкопаят собствения си аргумент, като насърчават един чисто икономически аргумент за опазване на биологичното разнообразие на пчелите.

"Редките и застрашените видове могат да играят по-малко важна роля в икономическо отношение от обикновените видове, но това не означава, че тяхната защита е по-маловажна", казва Дейвид Клейн, професор в Университета Вагенинген в Холандия, който ръководи проучването. Запазването на разнообразието от пчелни видове е от съществено значение, като се имат предвид големи колебания в популациите, добави той.

ВАЖНО! Медоносните пчели в много части на света са застрашени от катастрофален упадък, поради различни от пестициди, акари, вируси или гъбички. Например американските пчелари са загубили 42% от своите пчелни семейства от предходната година, което е твърде висока цифра, за да се говори за устойчиво развитие на сектор пчеларство. "Това изследване показва, че дивите пчели предоставят огромни икономически ползи, но потвърждава, че оправданието за защитата на видовете невинаги може да бъде икономически оправдано", твърди съавтор Тейлър Рикетс от Университета във Върмонт.

Позицията на Организацията на ООН за прехрана и земеделие:

Около 80% от цъфтящите растителни видове се опрашват от насекоми, както и от птици и прилепи. Най-малко една трета от световните земеделски култури зависят от тези "неплатени работници", съобщи ООН на своя уебсайт. Културите, които изискват опрашване, включват кафе, какао и много видове плодове и зеленчуци. Икономическата стойност на опрашването беше оценена в проучване още през 2005 г. на стойност 153 млрд. евро, което представлява 9,5% от селскостопанската продукция за храна за хора.

Коментаторите, които не са включени в проучването, заявиха, че могат да играят безценна роля в кампанията за спасяване на пчелите.

"От решаващо значение са най-важните диви пчели, които ни дават възможност с относително евтини и лесни мерки за опазване да ги "подкрепим" и те да ни върнат жеста, като опрашват културите", каза Пат Уимър, професор по биология Университета на Сент Андрюс в Шотландия.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Пчеларство
639
0

Пчелният восък с годините акумулира различни токсини - като тежки метали и пестициди, които оказват отрицателно влияние върху пчелите и качеството на пчелните продукти.

2142
0

Многогодишни наблюдения на Института по пчеларство показват, че пчелите от семейства, където гнездото е формирано преимуществено от стари тъмни пити, събират с 40-47 % мед по-малко,

4797
0

Затова и търпят много загуби - не знаят на какво да се осланят, как да се защитят и да търсят правата си, твърди зам.-председателят на Пчеларско сдружение Бургас Павлина Кесерджиева,

4671
0

Новата база трябва да бъде готова през април догодина. В село Масларево, община Полско Тръмбеш ще бъде изградена нова база на фабриката за преработка на мед и пчелни изделия,

3933
0

В черните пити обемът на меда е с 12 % по-малко, отколкото в светлите, което оказва значително влияние върху масата на новородените пчели. Пчелите, излюпени в килийки на стари пити,

Още от Фермер
2502
0

Белези за начало на беритба Отглеждането на грозде е само половината от работата на лозаря. Много важен момент е събирането на реколтата за производството на вино или сок.

7119
0

Понякога се случва плодовете на тиквичките и на краставиците да горчат. И двата зеленчука са от едно семейство, като за тях е характерно да натрупват горчиви вещества в плодовете,

1647
0

В момента късното зеле продължава да нараства и затова трябва да полагате добри грижи за растенията. Поддържайте почвата чиста от плевели. Ако има възможност, окопайте около растенията.

4050
0

„Агрион“ извършва безплатна оценка на земеделските парцели на всички желаещи Навлизането в есенния сезон раздвижи пазара на земеделска земя в България.

2394
0

На 21 септември (петък), последният работен ден преди трите почивни дни около Деня на независимостта, от 16 ч. до 20 ч. се спира движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Токът няма да поскъпне от октомври въпреки предстоящото 14-процентно повишение на цената на природния газ. Това заяви за "Хоризонт" председателят на Българската федерация на индустриалните енергийно консуматори Константин Стаменов. Той се позова на доклад на енергийния регулатор, публикуван за обществено обсъждане, предаде БНР.

От днес търсете по всички вестникарски будки и бензиностанции легендарното сп. "Космос" - само за 4,50 лв. След 23 години прекъсване списанието, с който поколения жадни за знания българи израстнаха в годините на Желязната завеса, се възражда в луксозно пълноцветно списание от 21 септември. Изданието излиза за първи път през 1962 г.

Учени от Австралийския национален университет установиха, че приличащи на листа фосили, известни от 75 години, са на най-древните животни, съобщиха АФП и Асошиейтед прес. Загадъчните организми са наречени "Дикинсония". Те са описани за първи път през 1947 г. Намирани са в Австралия и Русия. Размерът им варира от около 1 см до 1,22 м.

Отговор:Най-подходящите култури са бобовите, тъй като обогатяват почвата с азот. На същото място може да засеете зелен и зрял фасул, грах, бакла, леща и др.
youtube video
Към галерията с видеа