Пчелите струват милиарди на фермерите по цялото земно кълбо

14 април 2018
Пчеларство
0
13527
Няма снимка
Опрашването от диви пчели възлиза на средно $ 3,251 на хектар годишно за реколтата, твърдят изследователите при проучвания на сп. Nature Communications. Снимка: Джефри Суийн
 

Тези цифри са получени при проучвания на сп. Nature Communications, информира theguardian.com. Опрашването от диви пчели възлиза на средно $ 3,251 на хектар годишно за реколтата, твърдят изследователите. 

Над три години изследователите проследяват дейността на близо 74 000 пчели от повече от 780 вида. Екипът разглежда 90 проекта за наблюдение на опрашването на пчелите на 1394 културни полета по целия свят.

Какво установяват изследователите:

0 Дивите пчели допринасят с по 3, 251 долара за хектар за производството на реколтата.

0 Отглежданите медоносни пчелни колонии струват 2, 913 долара на хектар.

Тревожен факт: Почти един на всеки десет от дивите пчелни видове в Европа е изправен пред изчезване!

Изследването допълва: правят се опити за поставяне на доларово число върху "екосистемните услуги" - природните ресурси, които ни хранят - за да се обезкуражи разграбването на околната среда.

Удивително е, че 2% от дивите пчелни видове - най-често срещаните типове, оплождат около 80% от културите, опрашвани от пчелите по целия свят.

Останалата част, макар и от решаващо значение за екосистемата, са по-малко полезни за селското стопанство, така че природозащитниците могат да подкопаят собствения си аргумент, като насърчават един чисто икономически аргумент за опазване на биологичното разнообразие на пчелите.

"Редките и застрашените видове могат да играят по-малко важна роля в икономическо отношение от обикновените видове, но това не означава, че тяхната защита е по-маловажна", казва Дейвид Клейн, професор в Университета Вагенинген в Холандия, който ръководи проучването. Запазването на разнообразието от пчелни видове е от съществено значение, като се имат предвид големи колебания в популациите, добави той.

ВАЖНО! Медоносните пчели в много части на света са застрашени от катастрофален упадък, поради различни от пестициди, акари, вируси или гъбички. Например американските пчелари са загубили 42% от своите пчелни семейства от предходната година, което е твърде висока цифра, за да се говори за устойчиво развитие на сектор пчеларство. "Това изследване показва, че дивите пчели предоставят огромни икономически ползи, но потвърждава, че оправданието за защитата на видовете невинаги може да бъде икономически оправдано", твърди съавтор Тейлър Рикетс от Университета във Върмонт.

Позицията на Организацията на ООН за прехрана и земеделие:

Около 80% от цъфтящите растителни видове се опрашват от насекоми, както и от птици и прилепи. Най-малко една трета от световните земеделски култури зависят от тези "неплатени работници", съобщи ООН на своя уебсайт. Културите, които изискват опрашване, включват кафе, какао и много видове плодове и зеленчуци. Икономическата стойност на опрашването беше оценена в проучване още през 2005 г. на стойност 153 млрд. евро, което представлява 9,5% от селскостопанската продукция за храна за хора.

Коментаторите, които не са включени в проучването, заявиха, че могат да играят безценна роля в кампанията за спасяване на пчелите.

"От решаващо значение са най-важните диви пчели, които ни дават възможност с относително евтини и лесни мерки за опазване да ги "подкрепим" и те да ни върнат жеста, като опрашват културите", каза Пат Уимър, професор по биология Университета на Сент Андрюс в Шотландия.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Пчеларство
12501
0

Предлагаме ви отговор от Mateev във форума на pchelari.com: Слага се цялата каша в един съд, като предварително се налива вода на дъното на съда - някъде около 10 сантиметра.

11223
0

От центрофугата медът изтича през специално кранче и преминавайки през цедка се събира в някакъв съд - кофа, тенджера или направо в съда за съхранение.

18234
0

Изваждането на меда е тежък, но приятен момент от работата на пчеларя. Това е наградата за добре свършената работа, казва доц. д-р Боян Първулов в книгата си "Уроци по пчеларство".

14544
0

Когато няма беритба, никога не трябва да се дава на пчелите храна през деня, а само вечер, всякога вътре в кошера и отгоре на рамките, напомнят от pchelar.net.

15552
0

Щом пчеларят забележи, че един кошер е нападнат от крадци, трябва да намали входа му, а ако нападателите не престанат да проникват вътре, въобще да го затвори, пише pchelar.net.

Още от Фермер
117
0

Със стадото ще се процедира така, както с всички останали стада, които са заразени. При положение, че всички животни са сложени на оборен режим и помежду им няма контакти, избива се само стадото,

396
0

Новата технология улеснява работата на операторите, като ликвидира проблема с несъвместимостта чрез обединяване на информацията от всички машини на едно място JCB пуска в действие нова версия на

63
0

Стремежът на Монсанто да запази продукта си за борба с плевелите на европейския пазар е изправен пред друго предизвикателство. Франция вече планира поетапно да прекрати действието на активната

36
0

„България е четвърта в ЕС по привлечени инвестиции по плана „Юнкер“. У нас има подписани споразумения за 423 млн. евро, които ще доведат до над 1 милиард и 700 милиона евро допълнителни инвестиции.

3420
0

Предвижда се нов ред за разпределяне на държавните и общински пасища, мери и ливади Диана Ванчева Министерство на земеделието, храните и горите стъпи смело на съвсем нова почва,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Италианският гранд „Милан” пристига у нас за двубой с „Левски” в чест на Георги Аспарухов-Гунди. Приятелската среща ще се играе на стадион „Васил Левски” на 11 август.  „Милан” е носител на 7 трофея от Шампионската лига. Освен това е 18-кратен шампион на и 5-кратен носител на Купата на Италия. Двубоят ще отбележи 75-ата годишнина от рождението на

Със стадото ще се процедира така, както с всички останали стада, които са заразени. При положение, че всички животни са сложени на оборен режим и помежду им няма контакти, избива се само стадото, което е заразено”, коментира пред Нова тв Янко Иванов, съветник на земеделския министър по ветеринарните въпроси. „Има опасност.

За първи път в България бе протезирано дете, родено без горни и долни крайници.  10-годишната Еля от Разград от пълен инвалид се превърна в момиче, което ходи напълно самостоятелно, пише, рисува, държи предмети и прави неща, абсолютно непосилни допреди няколко месеца за нея. Автор на това медицинско чудо е професорът по бионика и протезиране

Отговор:Описанието не е достатъчно, за да се определи вредителя. Ако стъблата са полегнали вследствие на повредата, няма какво да се предприеме. Неприятел, който вече се е вгризал, независимо дали в стъбло,...
youtube video
Към галерията с видеа