Пестицидите поставят пчелите в риск, потвърди EFSA. Ще отстъпи ли от тази позиция?

15 април 2018
Пчеларство
0
6012
Няма снимка
И накрая, единственият неоспорим факт е, че пчелите и другите насекоми са жизненоважни за глобалното производство на храни, тъй като опрашват повечето култури. Намаляването на опрашителите през последните години е било обяснявано с болести, загуба на местообитания и широкото използване на пестициди.
 

Прилагането на инсектициди, известни като неоникотиноиди, представляват риск за дивите опрашители и пчелите, потвърди Европейският орган за безопасност на храните  (EFSA) . Употребата на неоникотиноиди е ограничена в Европейския съюз още от 2013 г. насам вследствие на по-ранни оценки на риска, припомня Би Би Си.

Да припомним дискутираните проблеми от февруари тази година:

Неоникотиноидите са най-широко използваният инсектицид в света.

0 Новата оценка разглежда повече от 1500 проучвания за въздействията на три неоникотиноида - клотианидин, имидаклоприд и тиаметоксам.

0 "В заключенията има различия, дължащи се на фактори като пчелните видове, предназначението на пестицида и начина на експозиция", каза Хосе Таразана, директор на отдела за пестициди на Европейската служба за безопасност на храните. "Някои ниски рискове са идентифицирани, но като цяло рискът за трите вида пчели, които сме оценили, се потвърждава."

0 ЕС забрани употребата на трите химикала на цъфтящи култури - считани за най-привлекателни за пчелите - преди почти пет години в движение, срещу което Великобритания се противопостави.

Секретарят по въпросите на околната среда Майкъл Гуув  (Великобритания) по-късно обърна позицията на правителството и заяви, че ще подкрепи забраната и на цъфтящи култури, включително пшеница и захарно цвекло.

0 Говорител на британското агроминистерство (DEFRA) заяви, че правителството е приложило изцяло ограниченията за употребата на неоникотиноиди, въведени досега от ЕС и след оценка от учените от Обединеното кралство, през ноември миналата година.

0 "Винаги съхраняваме доказателствата за неоникотиноидите и ще разгледаме подробно в днешния доклад на Европейския орган за безопасност на храните", заяви правителственият говорителя. 

Отговорът на EFSA: "Ние вземаме всички решения за пестициди въз основа на научните проучвания и те са одобрени само след като регулаторите са удовлетворени, че отговарят на стандартите за безопасност на хората и околната среда."

0 Националният фермерски съюз обаче заяви, че по-нататъшните ограничения не са оправдани, тъй като оценките не са взели предвид "реалните ситуации на място, където доказателствата показват, че съществуват редица фактори, засягащи пчелите".

0 "Реалността е, че има баланс между опазването на околната среда и производството на храни, който трябва да се има предвид, а въздействията от "не-неоникотиноидния" сценарий върху опрашителите също трябва да бъдат напълно оценени", каза главният съветник по регулаторните въпроси на Националния фермерски съюз, д-р Крис Хартфилд.

Байер, основен производител на неоникотиноидите имидаклоприд и клотианидин, заяви, че оценките не оправдават допълнителни ограничения.

0 "Байер изрично не е съгласен с актуализираните заключения на EFSA за оценка на риска за активните вещества имидаклоприд и клотианидин", се казва в изявление на компанията. "Констатациите на EFSA я поставят извън настоящите основни теми за здравето на пчелите, както са представени от скорошни подобни оценки, направени от съответните агенции като американската US EPA и канадската PMRA."

Дотук с прехвърлянето на горещия картоф. Единственият неоспорим факт е, че пчелите и другите насекоми са жизненоважни за глобалното производство на храни, тъй като опрашват повечето култури. И намаляването на опрашителите през последните години е било обяснявано с болести, загуба на местообитания и широкото използване на пестициди.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Пчеларство
4257
0

Предлагаме ви отговор от Mateev във форума на pchelari.com: Слага се цялата каша в един съд, като предварително се налива вода на дъното на съда - някъде около 10 сантиметра.

3654
0

От центрофугата медът изтича през специално кранче и преминавайки през цедка се събира в някакъв съд - кофа, тенджера или направо в съда за съхранение.

3510
0

Изваждането на меда е тежък, но приятен момент от работата на пчеларя. Това е наградата за добре свършената работа, казва доц. д-р Боян Първулов в книгата си "Уроци по пчеларство".

12420
0

Когато няма беритба, никога не трябва да се дава на пчелите храна през деня, а само вечер, всякога вътре в кошера и отгоре на рамките, напомнят от pchelar.net.

14247
0

Щом пчеларят забележи, че един кошер е нападнат от крадци, трябва да намали входа му, а ако нападателите не престанат да проникват вътре, въобще да го затвори, пише pchelar.net.

Още от Фермер
7074
0

Сътрудници от Американската асоциация на диетолозите заявиха, че хората със слаби кръвоносни съдове и висок холестерол трябва да ядат боб. При повишено артериално налягане, бобът е просто незаменим.

5535
0

Да се опазят плодовете от болести и неприятели е една от най-важната грижа в овощната градина сега. Променливото време през изминалите месеци, а и обилните валежи в много райони на страната,

3150
0

Това констатира онлайн изданието зерно онлайн. Според него страните от ЕС за седмицата от 9 юли до 15 юли са изнесли за трети страни 86 096 тона мека пшеница , което е 2,

1935
0

Съвместен открит ден под мотото „Заедно в земеделието“ проведоха Еуралис Семена, БАСФ и КВС България. Форумът се организира за трета поредна година и традиционно събира водещи производители от

630
0

Световно производство на рапица през 2018/19 MГ, според прогнозите на експерти от Oil World, може да достигне максималната стойност за последните четири сезона - 66,6 милиона тона, което е с 0,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

- Муцка, да си боядисам косата червена за лятото? - Защо? - Иска ми се да направя нещо необичайно с главата си. - Прочети книга. *** Двама приятели си говорят и единият се оплаква: - Егати лятото, вчера съм запалил печката, ям диня и пия греяна ракия. *** Летен вопъл от Северна Македония: - Дайте друго име! Измрзнавме!

Болестта дошла от нелегален внос “Още около 115 животни трябва да бъдат евтаназирани в с. Шарково”, заяви във вторник шефът на Областната дирекция по безопасност на храните в Ямбол Николай Георгиев. “Екипите от Шарково и Крайново са били изтеглени. В Шарково е останал един обект, който не е довършен заради протести и барикади.

Руският президент обявен за победител в Хелзинки Западни политици и пресата нападнаха ожесточено Доналд Тръмп за срещата му с Путин и го обвиниха в предателство. Според бившия директор на ЦРУ Джон Бренън американският президент е извършил държавна измяна. “Ню Йорк дейли нюз” обвини Тръмп в предателство и публикува на първа страница илюстрация,

Отговор:Описанието не е достатъчно, за да се определи вредителя. Ако стъблата са полегнали вследствие на повредата, няма какво да се предприеме. Неприятел, който вече се е вгризал, независимо дали в стъбло,...
youtube video
Към галерията с видеа