Пестицидите поставят пчелите в риск, потвърди EFSA. Ще отстъпи ли от тази позиция?

15 април 2018
Пчеларство
0
6651
Няма снимка
И накрая, единственият неоспорим факт е, че пчелите и другите насекоми са жизненоважни за глобалното производство на храни, тъй като опрашват повечето култури. Намаляването на опрашителите през последните години е било обяснявано с болести, загуба на местообитания и широкото използване на пестициди.
 

Прилагането на инсектициди, известни като неоникотиноиди, представляват риск за дивите опрашители и пчелите, потвърди Европейският орган за безопасност на храните  (EFSA) . Употребата на неоникотиноиди е ограничена в Европейския съюз още от 2013 г. насам вследствие на по-ранни оценки на риска, припомня Би Би Си.

Да припомним дискутираните проблеми от февруари тази година:

Неоникотиноидите са най-широко използваният инсектицид в света.

0 Новата оценка разглежда повече от 1500 проучвания за въздействията на три неоникотиноида - клотианидин, имидаклоприд и тиаметоксам.

0 "В заключенията има различия, дължащи се на фактори като пчелните видове, предназначението на пестицида и начина на експозиция", каза Хосе Таразана, директор на отдела за пестициди на Европейската служба за безопасност на храните. "Някои ниски рискове са идентифицирани, но като цяло рискът за трите вида пчели, които сме оценили, се потвърждава."

0 ЕС забрани употребата на трите химикала на цъфтящи култури - считани за най-привлекателни за пчелите - преди почти пет години в движение, срещу което Великобритания се противопостави.

Секретарят по въпросите на околната среда Майкъл Гуув  (Великобритания) по-късно обърна позицията на правителството и заяви, че ще подкрепи забраната и на цъфтящи култури, включително пшеница и захарно цвекло.

0 Говорител на британското агроминистерство (DEFRA) заяви, че правителството е приложило изцяло ограниченията за употребата на неоникотиноиди, въведени досега от ЕС и след оценка от учените от Обединеното кралство, през ноември миналата година.

0 "Винаги съхраняваме доказателствата за неоникотиноидите и ще разгледаме подробно в днешния доклад на Европейския орган за безопасност на храните", заяви правителственият говорителя. 

Отговорът на EFSA: "Ние вземаме всички решения за пестициди въз основа на научните проучвания и те са одобрени само след като регулаторите са удовлетворени, че отговарят на стандартите за безопасност на хората и околната среда."

0 Националният фермерски съюз обаче заяви, че по-нататъшните ограничения не са оправдани, тъй като оценките не са взели предвид "реалните ситуации на място, където доказателствата показват, че съществуват редица фактори, засягащи пчелите".

0 "Реалността е, че има баланс между опазването на околната среда и производството на храни, който трябва да се има предвид, а въздействията от "не-неоникотиноидния" сценарий върху опрашителите също трябва да бъдат напълно оценени", каза главният съветник по регулаторните въпроси на Националния фермерски съюз, д-р Крис Хартфилд.

Байер, основен производител на неоникотиноидите имидаклоприд и клотианидин, заяви, че оценките не оправдават допълнителни ограничения.

0 "Байер изрично не е съгласен с актуализираните заключения на EFSA за оценка на риска за активните вещества имидаклоприд и клотианидин", се казва в изявление на компанията. "Констатациите на EFSA я поставят извън настоящите основни теми за здравето на пчелите, както са представени от скорошни подобни оценки, направени от съответните агенции като американската US EPA и канадската PMRA."

Дотук с прехвърлянето на горещия картоф. Единственият неоспорим факт е, че пчелите и другите насекоми са жизненоважни за глобалното производство на храни, тъй като опрашват повечето култури. И намаляването на опрашителите през последните години е било обяснявано с болести, загуба на местообитания и широкото използване на пестициди.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Пчеларство
747
0

Пчелният восък с годините акумулира различни токсини - като тежки метали и пестициди, които оказват отрицателно влияние върху пчелите и качеството на пчелните продукти.

2142
0

Многогодишни наблюдения на Института по пчеларство показват, че пчелите от семейства, където гнездото е формирано преимуществено от стари тъмни пити, събират с 40-47 % мед по-малко,

4824
0

Затова и търпят много загуби - не знаят на какво да се осланят, как да се защитят и да търсят правата си, твърди зам.-председателят на Пчеларско сдружение Бургас Павлина Кесерджиева,

4671
0

Новата база трябва да бъде готова през април догодина. В село Масларево, община Полско Тръмбеш ще бъде изградена нова база на фабриката за преработка на мед и пчелни изделия,

3933
0

В черните пити обемът на меда е с 12 % по-малко, отколкото в светлите, което оказва значително влияние върху масата на новородените пчели. Пчелите, излюпени в килийки на стари пити,

Още от Фермер
81
0

През нощта ще бъде предимно ясно и почти тихо. Минималните температури ще бъдат между 11 и 16 градуса. През деня ще бъде слънчево, с временни увеличения на облачността, но ще остане почти без валежи.

2898
0

Белези за начало на беритба Отглеждането на грозде е само половината от работата на лозаря. Много важен момент е събирането на реколтата за производството на вино или сок.

7794
0

Понякога се случва плодовете на тиквичките и на краставиците да горчат. И двата зеленчука са от едно семейство, като за тях е характерно да натрупват горчиви вещества в плодовете,

1710
0

В момента късното зеле продължава да нараства и затова трябва да полагате добри грижи за растенията. Поддържайте почвата чиста от плевели. Ако има възможност, окопайте около растенията.

4374
0

„Агрион“ извършва безплатна оценка на земеделските парцели на всички желаещи Навлизането в есенния сезон раздвижи пазара на земеделска земя в България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Учителките, които преведоха деца през жп прелез при спуснати бариери и наближаващ влак, вече са глобени по Закона за движение по пътищата, а до дни ще получат и дисциплинарно наказание. Това каза директорката на училището Юлия Трионджиева, предава Даик. Случката от вчера стана известна, след като любител публикува клип на случилото се във Фейсбук.

Гимнастичките на България се отдадоха на заслужена почивка след изтощителното световно първенство.  Индивидуалните ни състезателките, както и момичетата от ансамбъла, са в Банско по покана на един от спонсорите на шампионата на планетата. Грациите отскочиха и до село Горно Драглище, където се забавляваха с народни песни и носии.

"Ще съумеем тежкия трафик между Южна и Северна България да го преведем оттук. Мащабно и модерно строителство, имате възможност да видите как се строят модерни мостове с огромна височина. Тренираме за мостовете на "Хемус" и на автомагистрала "Кресна" - там мостовете ще бъдат още по-високи, екологичносъобразни".

Отговор:Най-подходящите култури са бобовите, тъй като обогатяват почвата с азот. На същото място може да засеете зелен и зрял фасул, грах, бакла, леща и др.
youtube video
Към галерията с видеа