Пестицидите поставят пчелите в риск, потвърди EFSA. Ще отстъпи ли от тази позиция?

15 април 2018
Пчеларство
0
5013
Няма снимка
И накрая, единственият неоспорим факт е, че пчелите и другите насекоми са жизненоважни за глобалното производство на храни, тъй като опрашват повечето култури. Намаляването на опрашителите през последните години е било обяснявано с болести, загуба на местообитания и широкото използване на пестициди.
 

Прилагането на инсектициди, известни като неоникотиноиди, представляват риск за дивите опрашители и пчелите, потвърди Европейският орган за безопасност на храните  (EFSA) . Употребата на неоникотиноиди е ограничена в Европейския съюз още от 2013 г. насам вследствие на по-ранни оценки на риска, припомня Би Би Си.

Да припомним дискутираните проблеми от февруари тази година:

Неоникотиноидите са най-широко използваният инсектицид в света.

0 Новата оценка разглежда повече от 1500 проучвания за въздействията на три неоникотиноида - клотианидин, имидаклоприд и тиаметоксам.

0 "В заключенията има различия, дължащи се на фактори като пчелните видове, предназначението на пестицида и начина на експозиция", каза Хосе Таразана, директор на отдела за пестициди на Европейската служба за безопасност на храните. "Някои ниски рискове са идентифицирани, но като цяло рискът за трите вида пчели, които сме оценили, се потвърждава."

0 ЕС забрани употребата на трите химикала на цъфтящи култури - считани за най-привлекателни за пчелите - преди почти пет години в движение, срещу което Великобритания се противопостави.

Секретарят по въпросите на околната среда Майкъл Гуув  (Великобритания) по-късно обърна позицията на правителството и заяви, че ще подкрепи забраната и на цъфтящи култури, включително пшеница и захарно цвекло.

0 Говорител на британското агроминистерство (DEFRA) заяви, че правителството е приложило изцяло ограниченията за употребата на неоникотиноиди, въведени досега от ЕС и след оценка от учените от Обединеното кралство, през ноември миналата година.

0 "Винаги съхраняваме доказателствата за неоникотиноидите и ще разгледаме подробно в днешния доклад на Европейския орган за безопасност на храните", заяви правителственият говорителя. 

Отговорът на EFSA: "Ние вземаме всички решения за пестициди въз основа на научните проучвания и те са одобрени само след като регулаторите са удовлетворени, че отговарят на стандартите за безопасност на хората и околната среда."

0 Националният фермерски съюз обаче заяви, че по-нататъшните ограничения не са оправдани, тъй като оценките не са взели предвид "реалните ситуации на място, където доказателствата показват, че съществуват редица фактори, засягащи пчелите".

0 "Реалността е, че има баланс между опазването на околната среда и производството на храни, който трябва да се има предвид, а въздействията от "не-неоникотиноидния" сценарий върху опрашителите също трябва да бъдат напълно оценени", каза главният съветник по регулаторните въпроси на Националния фермерски съюз, д-р Крис Хартфилд.

Байер, основен производител на неоникотиноидите имидаклоприд и клотианидин, заяви, че оценките не оправдават допълнителни ограничения.

0 "Байер изрично не е съгласен с актуализираните заключения на EFSA за оценка на риска за активните вещества имидаклоприд и клотианидин", се казва в изявление на компанията. "Констатациите на EFSA я поставят извън настоящите основни теми за здравето на пчелите, както са представени от скорошни подобни оценки, направени от съответните агенции като американската US EPA и канадската PMRA."

Дотук с прехвърлянето на горещия картоф. Единственият неоспорим факт е, че пчелите и другите насекоми са жизненоважни за глобалното производство на храни, тъй като опрашват повечето култури. И намаляването на опрашителите през последните години е било обяснявано с болести, загуба на местообитания и широкото използване на пестициди.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Пчеларство
5616
0

Канадският съвет за мед (SNA) публикува на своя портал общ преглед на динамиката на пазара на мед и продуктите, съдържащи мед. Потреблението на мед и продукти с добавяне на мед в Канада през

3546
0

Международната природозащитна организация "Приятели на Земята" на (FoEI) в Канада през май 2017 проведе проучване за мнението на канадците за здравето на пчелите и дивите опрашители.

3834
0

Сърбия направи всичко възможно през 2021 г. в Белград да се проведе 47-ият конгрес Apimondia и тя да бъде държава-домакин на голямото пчеларско събитие, напомнят сръбски медии.

5832
0

И то само за 10 години. Още през 2004 г. Сърбия е включена в списъка на страните, на които бе предоставено правото да доставят мед на ЕС. Делът на страните от ЕС в закупуването на сръбски мед

4392
0

Доскоро се смяташе, че популацията на характерната за Ирландия Apis Mellifera Mellifera или европейската тъмна пчела (известна и като немска черна пчела) е застрашена от изчезване,

Още от Фермер
567
0

Те са на територията на Югозападното държавно горско предприятие Над 8400 декара борови гори на територията на държавните горски стопанства в Дупница,

423
0

Държавен фонд "Земеделие" преведе 9 767 360 милиона лева по мярка 214 - Агроекологични плащания от Програмата за развитие на селските райони /ПРСР/ 2007-2013 г. на близо 700 земеделски стопани.

198
0

Министър-председателят Бойко Борисов, министърът на земеделието Румен Порожанов, посланикът на САЩ в България и множество представители на българското правителство и местната власт ще открият нова

612
0

Екипът на ДНСК обърна внимание на най-честите причини за отменяне на разрешение за строеж Тази тема бе във фокуса на дискусиите по време на седмата национална среща на главните архитекти и

2232
0

Отговаряме на читателя Атанас Павлов от Варна Една от основните грижи след засаждането на малките лози е постоянната проверка за покарването им. Трябва да знаете, че те са много нежни.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В прокуратурата не е разпоредена и не се извършва каквато и да е проверка на действията на наблюдаващите прокурори и разследващите органи по досъдебното производство, по което обвиняема е кметът на район Младост на Столичната община Десислава Иванчева. Това съобщава пресцентърът на държавното обвинението в отговор на думи на министърът на

Търсенето на течни горива няма да свърши в дългосрочен план и има бъдеще за тях. Това заяви Валентин Златев - председател на Българската петролна и газова асоциация, при закриването на международната конференция да бъдещето на горивата до 2050 г. Тя се проведе в София и в участваха над 100 представители на на нефтения бранш,

"Чернови може да има всякакви. Важното е да има документи, които да не са анализи. Документът, за който говорим беше с аналитична част и тя не влезе в документа, който беше съгласуван". Така вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов коментира черновата за консултативния съвет, за която председателят на парламентарната група на

Отговор:Карамфилът е многогодишно студоустойчиво растение. Нискостъблените сортове могат да се отглеждат целогодишно и нямат период на покой. Дори затрупани под снега листата се запазват свежи и зелени, а...
youtube video
Към галерията с видеа