Вече непрекъснато четем за нови и нови заболявания на пчелите. Вече се доказа, че някои ярко оцветените мухи "пренасят"  вируси върху тичинките на растенията, докато се хранят, и така заразяват медоносните пчели. Учените са категорични, че много от насекомите опрашители в природата разпространяват смъртоносни инфекции, когато мигрират, застрашаващи медоносните пчели, пише BBC News.

Още факти: 

0 Пчелите и другите опрашители са жизненоважни за повечето от хранителните култури в света, но през последните десетилетия са намалели поради разрушаването на дивите местообитания, употребата на болести и пестициди.

0 Вирусите, пренасяни от мигриращи насекоми в Европа, определено са заплаха за медоносните пчели, категорични са учените от Университета Роял Холоуей в Лондон. Дивите опрашители навлизат доста "навътре" в местообитания на медоносните пчели и "внасят" вируси на места, където досега пчелите не са били изложени на риск.

0 Инфекциозните заболявания по пчелите са идентифицирани като ключов двигател на намаляването на популацията на пчелите.

0 Учените вече са наясно с паразитите и вирусите, които могат да увредят медоносните пчели, но много по-малко се знае за това, което се случва с другите опрашители.

0 Дивите пчели са важни опрашители на култури и диви цветя. Те могат да бъдат много мобилни, а някои мигрират на дълги разстояния всяка година.

0 Оксфордският университет наблюдава четири вида диви опрашители, навлезли в гориста местност в Оксфордшир. Пробите се анализират в лабораторията за наличие на вируси. Три общи болести по пчелите се откриват в два вида "мигранти" опрашители, които събират нектар и прашец от същите цветя като медоносните пчели. Доказано е, че тези неканени гости причиняват симптоми като деформирани крила, които водят до бърза смърт или пчелата напуска кошера.

0 Учени от Университета в Ексетър, който не е свързан с изследването, твърдят, че има около дузина мигриращи опрашители, които "сезонно" минават през Европа, както и в много други части на света. Учените са категорични, че във Великобритания навлизат милиарди насекоми опрашители по един или друг начин всяка година и я напускат. Но за времето на престой на територията на страната успяват да заразят доста голям брой медоносни пчели. На практика става тези опрашители прехвърлят цветен прашец от цветя, които даже ги няма на дадена територия. И така се пранасят и вирусите, които в повечето случаи не са нови за изследователите. Но се появяват на територия, на която до този момент не са били разпространени.

(Пълното изследване на проблема с миграцията на опрашители е публикувано в списанието на Кралското дружество)

Дивите опрашители навлизат доста "навътре" в местообитания на медоносните пчели и "внасят" вируси на места, където досега пчелите не са били изложени на риск.
Дивите опрашители навлизат доста "навътре" в местообитания на медоносните пчели и "внасят" вируси на места, където досега пчелите не са били изложени на риск.