Нови факти за изчезването на пчелите и миграцията на дивите опрашители

15 април 2018
Пчеларство
0
17685
Няма снимка
Вирусите, пренасяни от мигриращи насекоми в Европа, определено са заплаха за медоносните пчели, категорични са учените от Университета Роял Холоуей в Лондон.
1 2
 

Вече непрекъснато четем за нови и нови заболявания на пчелите. Вече се доказа, че някои ярко оцветените мухи "пренасят"  вируси върху тичинките на растенията, докато се хранят, и така заразяват медоносните пчели. Учените са категорични, че много от насекомите опрашители в природата разпространяват смъртоносни инфекции, когато мигрират, застрашаващи медоносните пчели, пише BBC News.

Още факти: 

0 Пчелите и другите опрашители са жизненоважни за повечето от хранителните култури в света, но през последните десетилетия са намалели поради разрушаването на дивите местообитания, употребата на болести и пестициди.

0 Вирусите, пренасяни от мигриращи насекоми в Европа, определено са заплаха за медоносните пчели, категорични са учените от Университета Роял Холоуей в Лондон. Дивите опрашители навлизат доста "навътре" в местообитания на медоносните пчели и "внасят" вируси на места, където досега пчелите не са били изложени на риск.

0 Инфекциозните заболявания по пчелите са идентифицирани като ключов двигател на намаляването на популацията на пчелите.

0 Учените вече са наясно с паразитите и вирусите, които могат да увредят медоносните пчели, но много по-малко се знае за това, което се случва с другите опрашители.

0 Дивите пчели са важни опрашители на култури и диви цветя. Те могат да бъдат много мобилни, а някои мигрират на дълги разстояния всяка година.

0 Оксфордският университет наблюдава четири вида диви опрашители, навлезли в гориста местност в Оксфордшир. Пробите се анализират в лабораторията за наличие на вируси. Три общи болести по пчелите се откриват в два вида "мигранти" опрашители, които събират нектар и прашец от същите цветя като медоносните пчели. Доказано е, че тези неканени гости причиняват симптоми като деформирани крила, които водят до бърза смърт или пчелата напуска кошера.

0 Учени от Университета в Ексетър, който не е свързан с изследването, твърдят, че има около дузина мигриращи опрашители, които "сезонно" минават през Европа, както и в много други части на света. Учените са категорични, че във Великобритания навлизат милиарди насекоми опрашители по един или друг начин всяка година и я напускат. Но за времето на престой на територията на страната успяват да заразят доста голям брой медоносни пчели. На практика става тези опрашители прехвърлят цветен прашец от цветя, които даже ги няма на дадена територия. И така се пранасят и вирусите, които в повечето случаи не са нови за изследователите. Но се появяват на територия, на която до този момент не са били разпространени.

(Пълното изследване на проблема с миграцията на опрашители е публикувано в списанието на Кралското дружество)

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Пчеларство
441
0

Пчелният восък с годините акумулира различни токсини - като тежки метали и пестициди, които оказват отрицателно влияние върху пчелите и качеството на пчелните продукти.

2142
0

Многогодишни наблюдения на Института по пчеларство показват, че пчелите от семейства, където гнездото е формирано преимуществено от стари тъмни пити, събират с 40-47 % мед по-малко,

4779
0

Затова и търпят много загуби - не знаят на какво да се осланят, как да се защитят и да търсят правата си, твърди зам.-председателят на Пчеларско сдружение Бургас Павлина Кесерджиева,

4653
0

Новата база трябва да бъде готова през април догодина. В село Масларево, община Полско Тръмбеш ще бъде изградена нова база на фабриката за преработка на мед и пчелни изделия,

3933
0

В черните пити обемът на меда е с 12 % по-малко, отколкото в светлите, което оказва значително влияние върху масата на новородените пчели. Пчелите, излюпени в килийки на стари пити,

Още от Фермер
1800
0

Белези за начало на беритба Отглеждането на грозде е само половината от работата на лозаря. Много важен момент е събирането на реколтата за производството на вино или сок.

6318
0

Понякога се случва плодовете на тиквичките и на краставиците да горчат. И двата зеленчука са от едно семейство, като за тях е характерно да натрупват горчиви вещества в плодовете,

1512
0

В момента късното зеле продължава да нараства и затова трябва да полагате добри грижи за растенията. Поддържайте почвата чиста от плевели. Ако има възможност, окопайте около растенията.

3762
0

„Агрион“ извършва безплатна оценка на земеделските парцели на всички желаещи Навлизането в есенния сезон раздвижи пазара на земеделска земя в България.

2277
0

На 21 септември (петък), последният работен ден преди трите почивни дни около Деня на независимостта, от 16 ч. до 20 ч. се спира движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

От днес търсете по всички вестникарски будки и бензиностанции легендарното сп. "Космос" - само за 4,50 лв. След 23 години прекъсване списанието, с който поколения жадни за знания българи израстнаха в годините на Желязната завеса, се възражда в луксозно пълноцветно списание от 21 септември. Изданието излиза за първи път през 1962 г.

Учени от Австралийския национален университет установиха, че приличащи на листа фосили, известни от 75 години, са на най-древните животни, съобщиха АФП и Асошиейтед прес. Загадъчните организми са наречени "Дикинсония". Те са описани за първи път през 1947 г. Намирани са в Австралия и Русия. Размерът им варира от около 1 см до 1,22 м.

Новият главен секретар на МВР трябва да е горе-долу с профила на Младен Маринов, каза пред журналисти в парламента доскорошният министър на вътрешните работи Валентин Радев. От днес той отново е народен представител и вероятно ще се включи в дейността на две парламентарни комисии - по отбраната и по вътрешна сигурност и обществен ред, предава БТА.

Отговор:Най-подходящите култури са бобовите, тъй като обогатяват почвата с азот. На същото място може да засеете зелен и зрял фасул, грах, бакла, леща и др.
youtube video
Към галерията с видеа