Нови факти за изчезването на пчелите и миграцията на дивите опрашители

15 април 2018
Пчеларство
0
17118
Няма снимка
Вирусите, пренасяни от мигриращи насекоми в Европа, определено са заплаха за медоносните пчели, категорични са учените от Университета Роял Холоуей в Лондон.
1 2
 

Вече непрекъснато четем за нови и нови заболявания на пчелите. Вече се доказа, че някои ярко оцветените мухи "пренасят"  вируси върху тичинките на растенията, докато се хранят, и така заразяват медоносните пчели. Учените са категорични, че много от насекомите опрашители в природата разпространяват смъртоносни инфекции, когато мигрират, застрашаващи медоносните пчели, пише BBC News.

Още факти: 

0 Пчелите и другите опрашители са жизненоважни за повечето от хранителните култури в света, но през последните десетилетия са намалели поради разрушаването на дивите местообитания, употребата на болести и пестициди.

0 Вирусите, пренасяни от мигриращи насекоми в Европа, определено са заплаха за медоносните пчели, категорични са учените от Университета Роял Холоуей в Лондон. Дивите опрашители навлизат доста "навътре" в местообитания на медоносните пчели и "внасят" вируси на места, където досега пчелите не са били изложени на риск.

0 Инфекциозните заболявания по пчелите са идентифицирани като ключов двигател на намаляването на популацията на пчелите.

0 Учените вече са наясно с паразитите и вирусите, които могат да увредят медоносните пчели, но много по-малко се знае за това, което се случва с другите опрашители.

0 Дивите пчели са важни опрашители на култури и диви цветя. Те могат да бъдат много мобилни, а някои мигрират на дълги разстояния всяка година.

0 Оксфордският университет наблюдава четири вида диви опрашители, навлезли в гориста местност в Оксфордшир. Пробите се анализират в лабораторията за наличие на вируси. Три общи болести по пчелите се откриват в два вида "мигранти" опрашители, които събират нектар и прашец от същите цветя като медоносните пчели. Доказано е, че тези неканени гости причиняват симптоми като деформирани крила, които водят до бърза смърт или пчелата напуска кошера.

0 Учени от Университета в Ексетър, който не е свързан с изследването, твърдят, че има около дузина мигриращи опрашители, които "сезонно" минават през Европа, както и в много други части на света. Учените са категорични, че във Великобритания навлизат милиарди насекоми опрашители по един или друг начин всяка година и я напускат. Но за времето на престой на територията на страната успяват да заразят доста голям брой медоносни пчели. На практика става тези опрашители прехвърлят цветен прашец от цветя, които даже ги няма на дадена територия. И така се пранасят и вирусите, които в повечето случаи не са нови за изследователите. Но се появяват на територия, на която до този момент не са били разпространени.

(Пълното изследване на проблема с миграцията на опрашители е публикувано в списанието на Кралското дружество)

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Пчеларство
4248
0

Предлагаме ви отговор от Mateev във форума на pchelari.com: Слага се цялата каша в един съд, като предварително се налива вода на дъното на съда - някъде около 10 сантиметра.

3645
0

От центрофугата медът изтича през специално кранче и преминавайки през цедка се събира в някакъв съд - кофа, тенджера или направо в съда за съхранение.

3501
0

Изваждането на меда е тежък, но приятен момент от работата на пчеларя. Това е наградата за добре свършената работа, казва доц. д-р Боян Първулов в книгата си "Уроци по пчеларство".

12420
0

Когато няма беритба, никога не трябва да се дава на пчелите храна през деня, а само вечер, всякога вътре в кошера и отгоре на рамките, напомнят от pchelar.net.

14247
0

Щом пчеларят забележи, че един кошер е нападнат от крадци, трябва да намали входа му, а ако нападателите не престанат да проникват вътре, въобще да го затвори, пише pchelar.net.

Още от Фермер
7065
0

Сътрудници от Американската асоциация на диетолозите заявиха, че хората със слаби кръвоносни съдове и висок холестерол трябва да ядат боб. При повишено артериално налягане, бобът е просто незаменим.

5526
0

Да се опазят плодовете от болести и неприятели е една от най-важната грижа в овощната градина сега. Променливото време през изминалите месеци, а и обилните валежи в много райони на страната,

3141
0

Това констатира онлайн изданието зерно онлайн. Според него страните от ЕС за седмицата от 9 юли до 15 юли са изнесли за трети страни 86 096 тона мека пшеница , което е 2,

1926
0

Съвместен открит ден под мотото „Заедно в земеделието“ проведоха Еуралис Семена, БАСФ и КВС България. Форумът се организира за трета поредна година и традиционно събира водещи производители от

621
0

Световно производство на рапица през 2018/19 MГ, според прогнозите на експерти от Oil World, може да достигне максималната стойност за последните четири сезона - 66,6 милиона тона, което е с 0,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

- Муцка, да си боядисам косата червена за лятото? - Защо? - Иска ми се да направя нещо необичайно с главата си. - Прочети книга. *** Двама приятели си говорят и единият се оплаква: - Егати лятото, вчера съм запалил печката, ям диня и пия греяна ракия. *** Летен вопъл от Северна Македония: - Дайте друго име! Измрзнавме!

Болестта дошла от нелегален внос “Още около 115 животни трябва да бъдат евтаназирани в с. Шарково”, заяви във вторник шефът на Областната дирекция по безопасност на храните в Ямбол Николай Георгиев. “Екипите от Шарково и Крайново са били изтеглени. В Шарково е останал един обект, който не е довършен заради протести и барикади.

Руският президент обявен за победител в Хелзинки Западни политици и пресата нападнаха ожесточено Доналд Тръмп за срещата му с Путин и го обвиниха в предателство. Според бившия директор на ЦРУ Джон Бренън американският президент е извършил държавна измяна. “Ню Йорк дейли нюз” обвини Тръмп в предателство и публикува на първа страница илюстрация,

Отговор:Описанието не е достатъчно, за да се определи вредителя. Ако стъблата са полегнали вследствие на повредата, няма какво да се предприеме. Неприятел, който вече се е вгризал, независимо дали в стъбло,...
youtube video
Към галерията с видеа