Всички опити за лечение на възпалена рана на кон не дават резултат. Нещата се променят, когато се започва лечение с ново лекарство от 13 млечнокисели бактерии, взети от стомаха на пчелните пчели,  обяснява микробиолог от Университета в Лунд пред репортер на Euronews.

Става дума за преработен мед, смесен с вода и захар. Получената смес спомага за производството на антимикробни вещества, които убиват микроби, устойчиви на антибиотици. Това откритие е направено от шведски изследователи в университета в Лунд. Суровият мед се използва срещу инфекции от хилядолетия, но тази група от бактерии, открити в пресния мед, произвежда безброй активни антимикробни съединения.

Когато млечнокиселите бактерии били използвани срещу патогени в лабораторията, те били унищожени. По този повод медицинският микробиолог от университета в Лунд заявява: "Това всъщност са живите бактерии, които са основната съставка в меда. Можем да приемем това старо лекарство на ново ниво, което можем да стандартизираме например като смес от мед и млечнокисели бактерии във висока концентрация. "

Успешното изследване би могло да помогне на медицинската общност да преодолее нарастващия проблем с глобалната антибиотична резистентност. Следващата стъпка на екипа е да предприеме опити върху хора, чиито рани се определят като невъзможни за лечение.

"Изцелението е между осем дни до три седмици, но всички са излекувани - става дума за хронични рани. В нашето откритие смятахме, че това може би е алтернативен инструмент за антибиотици, но не очаквахме такива добри резултати ", твърдят учените от Университета в Лунд.

Нека припомним, че през последните години антибиотичната резистентност се превърна в критичен проблем за глобалното здраве, като все по-голям брой бактерии развиват имунитет. Решението може би ще дойде от пчелите?