Грижи за осиротяло прасе

15 април 2018
Домашна ферма
0
15768
Няма снимка
При правилно хранене на 2-2,5-месечна възраст осиротелите прасета ще тежат 25 кг
 

Най-важното е да го храните често

При отглеждане на прасе, останало без майка, трябва да помните, че с каквото и да го храните трябва да му давате толкова, колкото може да изяде на един прием.

Първо, изхвърляйте остатъците от предишното хранене а не ги прибавяйте към следващото. Второ, хранете прасето често - не по-малко от 5-6 пъти за денонощие, в точно определени часове.

Давайте му вода 3-4 пъти на ден

При този режим на хранене прасето бързо свиква към разписанието и се храни спокойно и не преяжда.

Имайте предвид, че ако прасето е прегладняло, то се нахвърля на храната и изяжда повече, отколкото може да побере стомахът му. Вследствие на това храносмилането се разстройва.

За да избегнете диарии не оставяйте съдовете за хранене за повече от 10-15 минути дори ако прасето не е изяло всичко.

Задължително мийте съдовете след всяко хранене и след това ги оставяйте на слънце. А веднъж седмично ги попарвайте. Когато отглеждате осиротяло прасе, спазвайте препоръките:

От най-ранна възраст приучвайте прасето към изяждане на големи количества сочни и груби фуражи, за да може впоследствие да използвате тези евтини фуражи за угояване.

Давайте на прасето да яде на воля моркови, прясно намачкани картофи, размесени първо с мляко, а после - с вода.

Сдребненото сено давайте смесено с други фуражи.

През пролетта и лятото давайте колкото се може повече зелена трева.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Домашна ферма
5832
0

Хроничният стрес се отразява отрицателно на здравословното състояние, на дълголетието и на работоспособността на домашния кон. Постоянно повишеното нервно-психично напрежение напрежение,

3429
0

Първите 10-15 дни след отбиването са критични за зайчетата и не е случайно, че именно тогава смъртността е най-голяма,

2124
0

Здравето на козата зависи и от състоянието на копитата й. Но специалистите уточняват, че на състоянието им се отразяват и условията, при които се отглежда козата и изхранваните фуражи.

5904
0

Какво да правим Може да давате само сено и вода, докато дойде ветеринарят. Много стопани, за да спрат диарията на овцете, дават няколко пъти дневно отвара от дъбова кора Приготвя се от 1 супена

4779
0

Като пораснат, ще дойдат и големите, напомнят специалистите Ако имате ярки - млади кокошки, няма защо да се притеснявате, че яйцата им са по-дребни. С времето вероятно те ще започнат да снасят

Още от Фермер
450
0

Пчелният восък с годините акумулира различни токсини - като тежки метали и пестициди, които оказват отрицателно влияние върху пчелите и качеството на пчелните продукти.

1845
0

Белези за начало на беритба Отглеждането на грозде е само половината от работата на лозаря. Много важен момент е събирането на реколтата за производството на вино или сок.

6399
0

Понякога се случва плодовете на тиквичките и на краставиците да горчат. И двата зеленчука са от едно семейство, като за тях е характерно да натрупват горчиви вещества в плодовете,

1521
0

В момента късното зеле продължава да нараства и затова трябва да полагате добри грижи за растенията. Поддържайте почвата чиста от плевели. Ако има възможност, окопайте около растенията.

3771
0

„Агрион“ извършва безплатна оценка на земеделските парцели на всички желаещи Навлизането в есенния сезон раздвижи пазара на земеделска земя в България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

От днес търсете по всички вестникарски будки и бензиностанции легендарното сп. "Космос" - само за 4,50 лв. След 23 години прекъсване списанието, с който поколения жадни за знания българи израстнаха в годините на Желязната завеса, се възражда в луксозно пълноцветно списание от 21 септември. Изданието излиза за първи път през 1962 г.

Учени от Австралийския национален университет установиха, че приличащи на листа фосили, известни от 75 години, са на най-древните животни, съобщиха АФП и Асошиейтед прес. Загадъчните организми са наречени "Дикинсония". Те са описани за първи път през 1947 г. Намирани са в Австралия и Русия. Размерът им варира от около 1 см до 1,22 м.

Новият главен секретар на МВР трябва да е горе-долу с профила на Младен Маринов, каза пред журналисти в парламента доскорошният министър на вътрешните работи Валентин Радев. От днес той отново е народен представител и вероятно ще се включи в дейността на две парламентарни комисии - по отбраната и по вътрешна сигурност и обществен ред, предава БТА.

Отговор:Най-подходящите култури са бобовите, тъй като обогатяват почвата с азот. На същото място може да засеете зелен и зрял фасул, грах, бакла, леща и др.
youtube video
Към галерията с видеа