В Глостършир откриха гнездо на азиатски стършел

11 април 2018
Пчеларство
0
26154
Няма снимка
Женски азиатски стършел (Vespa Velutina) с извадено жилото
1 2
 

Гнездото е с размерите на голяма тиква, намираща се в горната част на 17-метрово дърво. Голямото азиатско стършелово гнездо предизвиква загрижеността на правителствените експерти  - по-точно заплахата за определени видове и по-точно популацията на пчелите, съобщава independent.co.uk

Кошерът вече е унищожен.

Азиатският стършел е по-малък от пчелите, родени в Обединеното кралство, но представлява риск за медоносните пчели, защото е изключително агресивен. В района се търсят и други гнезда, за да бъдат премахнати и унищожени. Г-жа Спенс, заместник-директор на британското агроминистерство - DEFRA, заяви, че "пристигащите" азиатски стършели не представляват по-голям риск за човешкото здраве от пчелите, които вече живеят във Великобритания. "Ние очакваме пристигането на азиатския стършел от няколко години и прилагаме добре установения ни протокол, за да ги изкореним и да контролираме тяхното разпространение", каза г-жа Спенс.

"Важно е да се помни, че те не представляват по-голям риск за човешкото здраве от пчелите, въпреки че ние признаваме вредата, която те могат да причинят на пчелните семейства. Ето защо предприемаме бързи и решителни действия за идентифициране и унищожаване на всички гнезда. Затова оставаме бдителни в цялата страна, като работим в тясно сътрудничество с Националното звено за пчелите и тяхната национална мрежа от пчелни инспектори", допълва зам.-директорът на DEFRA.

Всичко това се случва след "забелязването" на азиатския стършел в Съмърсет. Тим Лъвет от Британската асоциация на пчеларите по този повод заяви, че доказателствата сочат, че нахлуването е започнало преди доста време.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Пчеларство
819
0

Пчелният восък с годините акумулира различни токсини - като тежки метали и пестициди, които оказват отрицателно влияние върху пчелите и качеството на пчелните продукти.

2151
0

Многогодишни наблюдения на Института по пчеларство показват, че пчелите от семейства, където гнездото е формирано преимуществено от стари тъмни пити, събират с 40-47 % мед по-малко,

4842
0

Затова и търпят много загуби - не знаят на какво да се осланят, как да се защитят и да търсят правата си, твърди зам.-председателят на Пчеларско сдружение Бургас Павлина Кесерджиева,

4680
0

Новата база трябва да бъде готова през април догодина. В село Масларево, община Полско Тръмбеш ще бъде изградена нова база на фабриката за преработка на мед и пчелни изделия,

3933
0

В черните пити обемът на меда е с 12 % по-малко, отколкото в светлите, което оказва значително влияние върху масата на новородените пчели. Пчелите, излюпени в килийки на стари пити,

Още от Фермер
108
0

През нощта ще бъде предимно ясно и почти тихо. Минималните температури ще бъдат между 11 и 16 градуса. През деня ще бъде слънчево, с временни увеличения на облачността, но ще остане почти без валежи.

3195
0

Белези за начало на беритба Отглеждането на грозде е само половината от работата на лозаря. Много важен момент е събирането на реколтата за производството на вино или сок.

8118
0

Понякога се случва плодовете на тиквичките и на краставиците да горчат. И двата зеленчука са от едно семейство, като за тях е характерно да натрупват горчиви вещества в плодовете,

1863
0

В момента късното зеле продължава да нараства и затова трябва да полагате добри грижи за растенията. Поддържайте почвата чиста от плевели. Ако има възможност, окопайте около растенията.

4527
0

„Агрион“ извършва безплатна оценка на земеделските парцели на всички желаещи Навлизането в есенния сезон раздвижи пазара на земеделска земя в България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Ивет Лалова и Симоне Колио празнуват 5 години брак днес. По този повод лекоатлетката ни сподели в инстаграм снимка от сватбения им ден, към която добави и мило обяснение в любов. "Кълна се, че не мога да те обичам повече от сега, но все пак знам, че ще го направя утре", написа Лалова. Двойката е заедно от 2009 г., а на днешната дата през 2013 г.

След справка със страницата на Световната организация по здравеопазване на животните /World Organisation for Animal Health /OIE// от 19 септември т.г. за епизоотичната обстановка констатирахме, че изнесените към момента данни съвпадат с реалната обстановка, а именно - няма умъртвени животни, предприети са ограничителни мерки в рамките на три- и

Учителките, които преведоха деца през жп прелез при спуснати бариери и наближаващ влак, вече са глобени по Закона за движение по пътищата, а до дни ще получат и дисциплинарно наказание. Това каза директорката на училището Юлия Трионджиева, предава Даик. Случката от вчера стана известна, след като любител публикува клип на случилото се във Фейсбук.

Отговор:Най-подходящите култури са бобовите, тъй като обогатяват почвата с азот. На същото място може да засеете зелен и зрял фасул, грах, бакла, леща и др.
youtube video
Към галерията с видеа