Крави пасат с умен нашийник

12 април 2018
Животновъдство
0
6624
Няма снимка
Все повече животновъди управляват стадата и фермите си с помощта на интелигентни технологии
1 2 3
 

Все повече животновъди по света се насочват към т. нар. умни нашийници при пашата на стадата си. Благодарение на тях фермерите реализират икономии от огради и пастири, съобщава WSJ. Стартъпи (новосъздадени компании, ангажирани с търсенето на рядък тип идея, която да генерира растеж) на три континента предлагат на фермерите устройства, които:

проследяват местоположението на животните;

използват звукови сигнали за привличане на вниманието;

заместват електрическите огради.

Производителите обещават, че стадото може да се премества на пасището просто като се начертае линия в приложението.

В това ноу хау вече е инвестирала известната холандска банка Rabobank, новозеландската фирма Gallagher Group и американските компании Eniac Ventures и Promus Ventures.

Миналата година по данни на IBIS World американските фермери са инвестирали в умни нашийници 300 млн. долара.

Управителят в американска месодайна ферма с 6 хиляди глави едър рогат добитък Бойд Макдоналд очаква, че тези устройства ще му позволят да контролира състоянието на животните и пасището.

Австралийските фермери са спокойни за пашата на стадата си с тези устройства, тъй като по този начинживотните им пасат на киломери от фермата и собствениците им може с месеци да не ги виждат.

Но животновъдите, които смятат да инвестират в умни нашийници, се вълнуват от определени въпроси. Те се безпокоят как ще работят нашийниците, ако прекъсне интернет или мобилната връзка.

В казуса се намесват и защитниците на животните. Те твърдят, че токовите удари може да предизвикат безпокойство у кравите и дори психологична травма.

От фирмите, разработили новите продукти, уверяват, че умните нашийници са по-безопасни от електропастирите които традиционно масово се използват.

Ще останат ли пастирите и оградите в миналото?

Австралийската компания Agersens продава умни нашийници за крави по 155 долара броя и обещава, че фермерите ще възвърнат инвестицията си след след две години.

Компанията е от една година в бизнеса, но разчита да продаде до края на тази година 50 хиляди устройства. Специалистите й обясняват, че само 1-2 дни са достатъчни, за да се научи фермерът да управлява стадото си. Нашийникът изпраща информацията чрез безжична система, свързана с интернет.

Как работи на практика умният нашийник?

Когато кравата се приближава към зададената виртуална граница на пасището, нашийникът веднага подава звуков сигнал, предупреждаващ за опасност.

Ако животното продължава да се движи към определената "преграда", то получава лек токов удар. Разработилите устройството обещават, че след 3-4 пъти кравата научава границите на пасището.

Умните нашийници позволяват на фермерите да контролират какво пасат животнитеи да определят подходящия парцел за паша, като другите парцели не се ползват за паша.

По този начин не се допуска утъпкване и свръхизпасване, което води до намаляване на производителността. Парцелираната паша значително повишава качеството на тревостоя. А животни от различен пол може да пасат заедно или поотделно.

Подобни стартъпи работят в Калифорния, в Нова Зеландия и в Норвегия. И докато в Щатите производителите нямат проблеми с техните продукти, в някои щати на Австралия законодателството забранява използването на подобни устройства.

В Норвегия производителите на умните нашийници се сблъскват със защитниците на животните. Местното Управление за контрол на качеството на хранителните продукти проучва резултатите от изследване, публикувано през декември миналата година, които сочат, че нашийниците травмират животните, защото те не могат да избягват токовите удари.

Но от фирмата твърдят, че има научни доказателства, че нашийниците не вредят на кравите.

Все още много фермери не са много сигурни дали да използват новите продукти. Например Катрина Спарк, чиято ферма се намира на час от Сидни, се опасява, че в района, където пасе стадото й, може да изчезне интернет-връзката. Освен това тя смята, че няма нужда от управление на пашата. Щастливите и спокойни животни растат по-добре, смята австралийката.

IT-специалистът от Австралия Матю Приор твърди, че имат още много работа по умните нашийници.

Трябва да се направят подобрения, защото сега например няма никаква гаранция, че кравата няма да смъкне нашийника, като се промушва между дървета и шубраци в гората например. Но едно е безспорно, умните нашийници са крачка напред в съвременното животновъдство. И фермерите масово инвестират в тях.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Животновъдство
4239
0

На подрастващите всеки месец в продължение на 3 до 5 дни да се дават витамини, микро- и макроелементи Ангел Рангелов Наши читатели се интересуват какви профилактични програми могат да използват за

2538
0

Животновъдите могат да увеличат печалбите си и пазарния си дял заради нарастващото потребителско търсене на биологични млечни продукти Учени от Университета в Минесота са установили, че кравите,

1107
0

Шест месеца след откриването на новото френско седалище на Центъра за здравеопазване на животните към Университета Клод-Бернар Лион-1 от научноизследователската фармацевтична компания Boehringer

1827
0

В овцефермата на земеделския стопанин Даниела Георгиева в с. Вълчин., общ. Сунгурларе, съвместно с експертите по преживни животни д-р Божидар Иванов и д-р Красимир Колев от Сева Анимал Хелт България

2142
0

Испанските свиневъди продължават да внедряват активно иновации в производството си и това им дава възможност да се развиват устойчиво и да налагат национални марки на световния пазар,

Още от Фермер
612
0

Те са на територията на Югозападното държавно горско предприятие Над 8400 декара борови гори на територията на държавните горски стопанства в Дупница,

432
0

Държавен фонд "Земеделие" преведе 9 767 360 милиона лева по мярка 214 - Агроекологични плащания от Програмата за развитие на селските райони /ПРСР/ 2007-2013 г. на близо 700 земеделски стопани.

207
0

Министър-председателят Бойко Борисов, министърът на земеделието Румен Порожанов, посланикът на САЩ в България и множество представители на българското правителство и местната власт ще открият нова

630
0

Екипът на ДНСК обърна внимание на най-честите причини за отменяне на разрешение за строеж Тази тема бе във фокуса на дискусиите по време на седмата национална среща на главните архитекти и

2277
0

Отговаряме на читателя Атанас Павлов от Варна Една от основните грижи след засаждането на малките лози е постоянната проверка за покарването им. Трябва да знаете, че те са много нежни.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В прокуратурата не е разпоредена и не се извършва каквато и да е проверка на действията на наблюдаващите прокурори и разследващите органи по досъдебното производство, по което обвиняема е кметът на район Младост на Столичната община Десислава Иванчева. Това съобщава пресцентърът на държавното обвинението в отговор на думи на министърът на

Търсенето на течни горива няма да свърши в дългосрочен план и има бъдеще за тях. Това заяви Валентин Златев - председател на Българската петролна и газова асоциация, при закриването на международната конференция да бъдещето на горивата до 2050 г. Тя се проведе в София и в участваха над 100 представители на на нефтения бранш,

"Чернови може да има всякакви. Важното е да има документи, които да не са анализи. Документът, за който говорим беше с аналитична част и тя не влезе в документа, който беше съгласуван". Така вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов коментира черновата за консултативния съвет, за която председателят на парламентарната група на

Отговор:Карамфилът е многогодишно студоустойчиво растение. Нискостъблените сортове могат да се отглеждат целогодишно и нямат период на покой. Дори затрупани под снега листата се запазват свежи и зелени, а...
youtube video
Към галерията с видеа