Крави пасат с умен нашийник

12 април 2018
Животновъдство
0
9918
Няма снимка
Все повече животновъди управляват стадата и фермите си с помощта на интелигентни технологии
1 2 3
 

Все повече животновъди по света се насочват към т. нар. умни нашийници при пашата на стадата си. Благодарение на тях фермерите реализират икономии от огради и пастири, съобщава WSJ. Стартъпи (новосъздадени компании, ангажирани с търсенето на рядък тип идея, която да генерира растеж) на три континента предлагат на фермерите устройства, които:

проследяват местоположението на животните;

използват звукови сигнали за привличане на вниманието;

заместват електрическите огради.

Производителите обещават, че стадото може да се премества на пасището просто като се начертае линия в приложението.

В това ноу хау вече е инвестирала известната холандска банка Rabobank, новозеландската фирма Gallagher Group и американските компании Eniac Ventures и Promus Ventures.

Миналата година по данни на IBIS World американските фермери са инвестирали в умни нашийници 300 млн. долара.

Управителят в американска месодайна ферма с 6 хиляди глави едър рогат добитък Бойд Макдоналд очаква, че тези устройства ще му позволят да контролира състоянието на животните и пасището.

Австралийските фермери са спокойни за пашата на стадата си с тези устройства, тъй като по този начинживотните им пасат на киломери от фермата и собствениците им може с месеци да не ги виждат.

Но животновъдите, които смятат да инвестират в умни нашийници, се вълнуват от определени въпроси. Те се безпокоят как ще работят нашийниците, ако прекъсне интернет или мобилната връзка.

В казуса се намесват и защитниците на животните. Те твърдят, че токовите удари може да предизвикат безпокойство у кравите и дори психологична травма.

От фирмите, разработили новите продукти, уверяват, че умните нашийници са по-безопасни от електропастирите които традиционно масово се използват.

Ще останат ли пастирите и оградите в миналото?

Австралийската компания Agersens продава умни нашийници за крави по 155 долара броя и обещава, че фермерите ще възвърнат инвестицията си след след две години.

Компанията е от една година в бизнеса, но разчита да продаде до края на тази година 50 хиляди устройства. Специалистите й обясняват, че само 1-2 дни са достатъчни, за да се научи фермерът да управлява стадото си. Нашийникът изпраща информацията чрез безжична система, свързана с интернет.

Как работи на практика умният нашийник?

Когато кравата се приближава към зададената виртуална граница на пасището, нашийникът веднага подава звуков сигнал, предупреждаващ за опасност.

Ако животното продължава да се движи към определената "преграда", то получава лек токов удар. Разработилите устройството обещават, че след 3-4 пъти кравата научава границите на пасището.

Умните нашийници позволяват на фермерите да контролират какво пасат животнитеи да определят подходящия парцел за паша, като другите парцели не се ползват за паша.

По този начин не се допуска утъпкване и свръхизпасване, което води до намаляване на производителността. Парцелираната паша значително повишава качеството на тревостоя. А животни от различен пол може да пасат заедно или поотделно.

Подобни стартъпи работят в Калифорния, в Нова Зеландия и в Норвегия. И докато в Щатите производителите нямат проблеми с техните продукти, в някои щати на Австралия законодателството забранява използването на подобни устройства.

В Норвегия производителите на умните нашийници се сблъскват със защитниците на животните. Местното Управление за контрол на качеството на хранителните продукти проучва резултатите от изследване, публикувано през декември миналата година, които сочат, че нашийниците травмират животните, защото те не могат да избягват токовите удари.

Но от фирмата твърдят, че има научни доказателства, че нашийниците не вредят на кравите.

Все още много фермери не са много сигурни дали да използват новите продукти. Например Катрина Спарк, чиято ферма се намира на час от Сидни, се опасява, че в района, където пасе стадото й, може да изчезне интернет-връзката. Освен това тя смята, че няма нужда от управление на пашата. Щастливите и спокойни животни растат по-добре, смята австралийката.

IT-специалистът от Австралия Матю Приор твърди, че имат още много работа по умните нашийници.

Трябва да се направят подобрения, защото сега например няма никаква гаранция, че кравата няма да смъкне нашийника, като се промушва между дървета и шубраци в гората например. Но едно е безспорно, умните нашийници са крачка напред в съвременното животновъдство. И фермерите масово инвестират в тях.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Животновъдство
3159
0

Заради мастит много юници не доживяват до края на първата лактация Разходите за лечение са от 170 до над 800 евро Д-р Петер Цигер Иновационна група "Млякото на Хесен" Една трета от кравите в

5229
0

Българската агенция по безопасност на храните констатира първично огнище на заболяването инфлуенца по птиците (грип) в промишлен животновъден обект за отглеждане на кокошки-носачки, намиращ се в с.

4815
0

Птицевъдите от Северозападна Европа, които отглеждат бройлери, вече не зареждат еднодневни пилета от люпилните, защото работят по иновативната концепция NestBorn.

2115
0

От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) припомнят, че в резултат на изследване на 28 овце от стопанство в село Вуково, община Бобошево, обл.

2997
0

Япония, Сингапур и ЮАР се присъединиха към Китай, Тайван, Филипините, Южна Корея, Мексико и Беларус са в списъка на трети страни, които спряха вноса на свинско месо от Белгия заради огнището на

Още от Фермер
486
0

Пчелният восък с годините акумулира различни токсини - като тежки метали и пестициди, които оказват отрицателно влияние върху пчелите и качеството на пчелните продукти.

1971
0

Белези за начало на беритба Отглеждането на грозде е само половината от работата на лозаря. Много важен момент е събирането на реколтата за производството на вино или сок.

6534
0

Понякога се случва плодовете на тиквичките и на краставиците да горчат. И двата зеленчука са от едно семейство, като за тях е характерно да натрупват горчиви вещества в плодовете,

1539
0

В момента късното зеле продължава да нараства и затова трябва да полагате добри грижи за растенията. Поддържайте почвата чиста от плевели. Ако има възможност, окопайте около растенията.

3825
0

„Агрион“ извършва безплатна оценка на земеделските парцели на всички желаещи Навлизането в есенния сезон раздвижи пазара на земеделска земя в България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

От днес търсете по всички вестникарски будки и бензиностанции легендарното сп. "Космос" - само за 4,50 лв. След 23 години прекъсване списанието, с който поколения жадни за знания българи израстнаха в годините на Желязната завеса, се възражда в луксозно пълноцветно списание от 21 септември. Изданието излиза за първи път през 1962 г.

Учени от Австралийския национален университет установиха, че приличащи на листа фосили, известни от 75 години, са на най-древните животни, съобщиха АФП и Асошиейтед прес. Загадъчните организми са наречени "Дикинсония". Те са описани за първи път през 1947 г. Намирани са в Австралия и Русия. Размерът им варира от около 1 см до 1,22 м.

Новият главен секретар на МВР трябва да е горе-долу с профила на Младен Маринов, каза пред журналисти в парламента доскорошният министър на вътрешните работи Валентин Радев. От днес той отново е народен представител и вероятно ще се включи в дейността на две парламентарни комисии - по отбраната и по вътрешна сигурност и обществен ред, предава БТА.

Отговор:Най-подходящите култури са бобовите, тъй като обогатяват почвата с азот. На същото място може да засеете зелен и зрял фасул, грах, бакла, леща и др.
youtube video
Към галерията с видеа