Крави пасат с умен нашийник

12 април 2018
Животновъдство
0
8856
Няма снимка
Все повече животновъди управляват стадата и фермите си с помощта на интелигентни технологии
1 2 3
 

Все повече животновъди по света се насочват към т. нар. умни нашийници при пашата на стадата си. Благодарение на тях фермерите реализират икономии от огради и пастири, съобщава WSJ. Стартъпи (новосъздадени компании, ангажирани с търсенето на рядък тип идея, която да генерира растеж) на три континента предлагат на фермерите устройства, които:

проследяват местоположението на животните;

използват звукови сигнали за привличане на вниманието;

заместват електрическите огради.

Производителите обещават, че стадото може да се премества на пасището просто като се начертае линия в приложението.

В това ноу хау вече е инвестирала известната холандска банка Rabobank, новозеландската фирма Gallagher Group и американските компании Eniac Ventures и Promus Ventures.

Миналата година по данни на IBIS World американските фермери са инвестирали в умни нашийници 300 млн. долара.

Управителят в американска месодайна ферма с 6 хиляди глави едър рогат добитък Бойд Макдоналд очаква, че тези устройства ще му позволят да контролира състоянието на животните и пасището.

Австралийските фермери са спокойни за пашата на стадата си с тези устройства, тъй като по този начинживотните им пасат на киломери от фермата и собствениците им може с месеци да не ги виждат.

Но животновъдите, които смятат да инвестират в умни нашийници, се вълнуват от определени въпроси. Те се безпокоят как ще работят нашийниците, ако прекъсне интернет или мобилната връзка.

В казуса се намесват и защитниците на животните. Те твърдят, че токовите удари може да предизвикат безпокойство у кравите и дори психологична травма.

От фирмите, разработили новите продукти, уверяват, че умните нашийници са по-безопасни от електропастирите които традиционно масово се използват.

Ще останат ли пастирите и оградите в миналото?

Австралийската компания Agersens продава умни нашийници за крави по 155 долара броя и обещава, че фермерите ще възвърнат инвестицията си след след две години.

Компанията е от една година в бизнеса, но разчита да продаде до края на тази година 50 хиляди устройства. Специалистите й обясняват, че само 1-2 дни са достатъчни, за да се научи фермерът да управлява стадото си. Нашийникът изпраща информацията чрез безжична система, свързана с интернет.

Как работи на практика умният нашийник?

Когато кравата се приближава към зададената виртуална граница на пасището, нашийникът веднага подава звуков сигнал, предупреждаващ за опасност.

Ако животното продължава да се движи към определената "преграда", то получава лек токов удар. Разработилите устройството обещават, че след 3-4 пъти кравата научава границите на пасището.

Умните нашийници позволяват на фермерите да контролират какво пасат животнитеи да определят подходящия парцел за паша, като другите парцели не се ползват за паша.

По този начин не се допуска утъпкване и свръхизпасване, което води до намаляване на производителността. Парцелираната паша значително повишава качеството на тревостоя. А животни от различен пол може да пасат заедно или поотделно.

Подобни стартъпи работят в Калифорния, в Нова Зеландия и в Норвегия. И докато в Щатите производителите нямат проблеми с техните продукти, в някои щати на Австралия законодателството забранява използването на подобни устройства.

В Норвегия производителите на умните нашийници се сблъскват със защитниците на животните. Местното Управление за контрол на качеството на хранителните продукти проучва резултатите от изследване, публикувано през декември миналата година, които сочат, че нашийниците травмират животните, защото те не могат да избягват токовите удари.

Но от фирмата твърдят, че има научни доказателства, че нашийниците не вредят на кравите.

Все още много фермери не са много сигурни дали да използват новите продукти. Например Катрина Спарк, чиято ферма се намира на час от Сидни, се опасява, че в района, където пасе стадото й, може да изчезне интернет-връзката. Освен това тя смята, че няма нужда от управление на пашата. Щастливите и спокойни животни растат по-добре, смята австралийката.

IT-специалистът от Австралия Матю Приор твърди, че имат още много работа по умните нашийници.

Трябва да се направят подобрения, защото сега например няма никаква гаранция, че кравата няма да смъкне нашийника, като се промушва между дървета и шубраци в гората например. Но едно е безспорно, умните нашийници са крачка напред в съвременното животновъдство. И фермерите масово инвестират в тях.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Животновъдство
3672
0

Трябва да ограничим чумата по дребните преживни животни във възможно най-малък регион, в противен случай особено опасното заболяване по овцете и козите ще обхване цялата страна,

3393
0

Около 1/3 от произведената в световен мащаб храна се губи - или около 1,3 млрд. т годишно, алармира Организацията по прехрана и земеделие Жени Владинова Няма място за хранителни отпадъци в ЕС,

2862
0

Данните на Европейската федерация на производителите на комбинирани фуражи (European Feed Manufacturers' Federation - FEFAC) сочат, че през в 2017 г. производството на комбинирани фуражи в ЕС-28 е

3861
0

Наскоро Катар одобри вноса на говеждо, овче и птиче месо от Ирландия, съобщава Agriland. Според ирландския земеделски министър Макъл Крид отварянето на този нов пазар е отражение на увереността на

3114
0

Как с помощта на водопоя да доите висококачествена суровина, обяснява холандски експерт Вкусът и миризмата на водата играят водеща роля в процеса на потреблението й от кравата.

Още от Фермер
4248
0

Предлагаме ви отговор от Mateev във форума на pchelari.com: Слага се цялата каша в един съд, като предварително се налива вода на дъното на съда - някъде около 10 сантиметра.

3645
0

От центрофугата медът изтича през специално кранче и преминавайки през цедка се събира в някакъв съд - кофа, тенджера или направо в съда за съхранение.

7065
0

Сътрудници от Американската асоциация на диетолозите заявиха, че хората със слаби кръвоносни съдове и висок холестерол трябва да ядат боб. При повишено артериално налягане, бобът е просто незаменим.

3501
0

Изваждането на меда е тежък, но приятен момент от работата на пчеларя. Това е наградата за добре свършената работа, казва доц. д-р Боян Първулов в книгата си "Уроци по пчеларство".

5526
0

Да се опазят плодовете от болести и неприятели е една от най-важната грижа в овощната градина сега. Променливото време през изминалите месеци, а и обилните валежи в много райони на страната,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

- Муцка, да си боядисам косата червена за лятото? - Защо? - Иска ми се да направя нещо необичайно с главата си. - Прочети книга. *** Двама приятели си говорят и единият се оплаква: - Егати лятото, вчера съм запалил печката, ям диня и пия греяна ракия. *** Летен вопъл от Северна Македония: - Дайте друго име! Измрзнавме!

Болестта дошла от нелегален внос “Още около 115 животни трябва да бъдат евтаназирани в с. Шарково”, заяви във вторник шефът на Областната дирекция по безопасност на храните в Ямбол Николай Георгиев. “Екипите от Шарково и Крайново са били изтеглени. В Шарково е останал един обект, който не е довършен заради протести и барикади.

Руският президент обявен за победител в Хелзинки Западни политици и пресата нападнаха ожесточено Доналд Тръмп за срещата му с Путин и го обвиниха в предателство. Според бившия директор на ЦРУ Джон Бренън американският президент е извършил държавна измяна. “Ню Йорк дейли нюз” обвини Тръмп в предателство и публикува на първа страница илюстрация,

Отговор:Описанието не е достатъчно, за да се определи вредителя. Ако стъблата са полегнали вследствие на повредата, няма какво да се предприеме. Неприятел, който вече се е вгризал, независимо дали в стъбло,...
youtube video
Към галерията с видеа