Земеделските култури ще се развиват бързо

 

Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН

Високите температури в края на първото и началото на второто десетдневие на април, надвишили на много места в страната 25-26 градуса (Кнежа, Плевен, Велико Търново, Свищов, Русе, Силистра, Благоевград, Сандански, Чирпан, Пазарджик, Пловдив), дадоха тласък в развитието на земеделските култури.

До средата на месеца прогнозираните наднормени температури, с максимални стойности в полските райони на страната до 28 градуса, ще поддържат ускорени темповете на развитие при земеделските култури. При зимните житни култури в полските райони ще протича вретенене. При рапицата ще преобладава бутонизация. На отделни места в южните райони при посевите ще се наблюдава и начало на цъфтеж.

В края на второто десетдневие се прогнозира понижение на температурите и нормализиране на топлинните условия.

През следващия период съществени валежи не се очакват, което ще осигури възможност за провеждане на неотложните растителнозащитни пръскания при овощните култури. Валежите в началото на пролетта увеличиха инфекциозния фон от редица гъбни болести - ранно кафяво гниене, сачмянка, струпясване и др. При черешата и вишната трябва да се извърши следцъфтежно пръскане срещу най-опасната болест - цилиндроспориозата (бяла ръжда).

През второто десетдневие на април при лозата ще протичат фазите разпукване на пъпките и формиране на първите листа (1-3 лист). През този период се активизира вредната дейност на презимувалите гъсеници на лозовата пъстрянка. При плътност над икономическия праг на вредност (след разпукване на пъпките - 2 гъсеници на главина) е наложително третиране.

До средата на април се очаква да настъпи просъхване на горните почвени слоеве и подобрение на условията за изостаналите предсеитбени обработки на площите предвидени за засяване с пролетни култури.

Наднормените валежи през март са причина за пропускане на агротехническите срокове при сеитбата на слънчогледа в полските райони на страната. В края на второто десетдневие в Южна България температурите на почвата в 10 см слой ще бъдат с подходящи стойности за сеитба на царевица за зърно.