Възходящата тенденция в цените на пшеницата е провокирана от отрицателните температури в САЩ през уикенда, особено в Канзас. Това може да наруши формирането на класовете.

Оценката на състоянието на посевите, публикувана миналата вечер, показва още влошаване на зимната пшеница в САЩ.

Само 30% са в добро и отлично състояние срещу 32% преди седмица и 31%, оценени от търговците.

Освен това тази оценка не отчита ефекта от ниските температури този уикенд.

Дъждовете, паднали в по-голямата част на Франция, унищожават пролетните култури. В Източна Европа условията се подобряват, позволявайки на теренната работа да напредва бързо.

В Черноморския регион, температурите в диапазона от 10-20° C, например, в Киев.

Логистичните проблеми, свързани с железопътната стачка във Франция, пречат на транспортирането на зърно, а много влакове са били отменени.

Важно е да се отбележи, че около 1 300 тона се транспортират с един влак, което се равнява на 40 камиона.

На международната арена САЩ продадоха 232 500 тона соя в неизвестна посока и 60 000 тона царевица в Южна Корея.

За отбелязване е рязкото падане на рублата вчера, причинено от мерките, предприети от американската администрация срещу олигарсите и някои руски компании. Руската валута се връща към най-ниските нива, наблюдавани в началото на 2017 г.

Рапицата не можа да последва ралито, наблюдавано при соята, и беше подложена на натиск от цената на палмовото масло, чиито цени паднаха, поради засилването на малайзийската валута.

В Германия биоенергийната компания NEW наскоро реши да намали производството на биодизел с 50%, което е резултат от големия внос на биодизел от Аржентина в ЕС. Тази ситуация е все по-тревожна и властите трябва да обърнат внимание на този проблем.