Овесът – с нов прочит за фермерите

10 април 2018
Растениевъдство
0
6111
 

E, макар и да сте сигурни, че сте наясно с такава култура като овеса (Avena sativa), намерете време и погледнете в интернет - ще се изненадате! Ще научите за ползите от включването на овеса в сеитбообращението и важността за санирането на почвата, ще научите за неговата непретенциозна, екологична и икономическа ефективност при култивирането.

И още: Ще се изненадате колко много информация има за това колко е полезен овесът за здравето ни, ако присъства в храната ни. Защото овесът е богат на витамини, минерали, особено на диетични фибри и бета глюкан - вид водноразтворими фибри, изключително полезни и с мощно действие срещу лошия холестерол, за регулиране на кръвната захар, както и за поддържане на перфектно храносмилане.

Всичко това ни кара да видим нашия "стар познат" - овеса, в съвсем нова светлина. Търсенето на културата се разраства в много райони, защото отглеждането на овес става изключително печелившо.

Засега все още основните производители на овес остават Русия, страните от ЕС, Канада, Съединените щати и Австралия, чието комбинирано производство съставлява една четвърт от продукта на световния пазар. Само в Канада 60% от овесените насаждения са окрупнени на огромни земеделски площи. С оглед на нарастващото търсене производството на културата се увеличава дори в Европа. Трябва да се отбележи обаче, че в момента 80% от овеса, отглеждан в страните от ЕС, се използва за изхранване на животните, а като хранителен продукт - едва 20%.

Но вече има сигнали за промяна на тенденцията и тя идва от статистиката на британското Министерство на земеделието (DEFRA), в Обединеното кралство. И то е, че през сезон 2015/2016 за първи път в производството на зърнени култури делът на овеса е повече от половин милион тона.

Още за позабравената култура, четете в новия брой на вестник „Български фермер“ от 12 април.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Растениевъдство
2457
0

На демонстративното поле на Порфолио Фарм - Тръстеник, в насажденията на ПК „Зора“ сме приложили две хербицидни комбинации, които са насочени срещу смесен тип заплевеляване в царевица,

2295
0

Рекордни добиви ще отчетат тази година фирмите, предлагащи качествени семена от царевица и слънчоглед. Няма съмнение, че сред лидерите е и Пионер Семена. В опитните парцели на Портфолио Фарм в с.

2421
0

Сеитбата на рапица върви с бързи темпове. Фермери от някои райони на страната споделят, че вече са приключили със засяването на маслодайната култура.

4617
0

Новата сеитбена кампания на есенниците започна, а с нея и предизвикателствата пред фермерите. Често обаче в периода на сеитба климатичните условия не винаги са благоприятни за бързото покълване на

3159
0

До началото на жътвата от есенните посеви се очакваха добри добиви, доближаващи до максималните, получени през 2017 г. Обаче необикновените по честота,

Още от Фермер
36
0

През нощта ще бъде предимно ясно и почти тихо. Минималните температури ще бъдат между 11 и 16 градуса. През деня ще бъде слънчево, с временни увеличения на облачността, но ще остане почти без валежи.

693
0

Пчелният восък с годините акумулира различни токсини - като тежки метали и пестициди, които оказват отрицателно влияние върху пчелите и качеството на пчелните продукти.

2709
0

Белези за начало на беритба Отглеждането на грозде е само половината от работата на лозаря. Много важен момент е събирането на реколтата за производството на вино или сок.

7452
0

Понякога се случва плодовете на тиквичките и на краставиците да горчат. И двата зеленчука са от едно семейство, като за тях е характерно да натрупват горчиви вещества в плодовете,

1674
0

В момента късното зеле продължава да нараства и затова трябва да полагате добри грижи за растенията. Поддържайте почвата чиста от плевели. Ако има възможност, окопайте около растенията.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Учителките, които преведоха деца през жп прелез при спуснати бариери и наближаващ влак, вече са глобени по Закона за движение по пътищата, а до дни ще получат и дисциплинарно наказание. Това каза директорката на училището Юлия Трионджиева, предава Даик. Случката от вчера стана известна, след като любител публикува клип на случилото се във Фейсбук.

Гимнастичките на България се отдадоха на заслужена почивка след изтощителното световно първенство.  Индивидуалните ни състезателките, както и момичетата от ансамбъла, са в Банско по покана на един от спонсорите на шампионата на планетата. Грациите отскочиха и до село Горно Драглище, където се забавляваха с народни песни и носии.

"Ще съумеем тежкия трафик между Южна и Северна България да го преведем оттук. Мащабно и модерно строителство, имате възможност да видите как се строят модерни мостове с огромна височина. Тренираме за мостовете на "Хемус" и на автомагистрала "Кресна" - там мостовете ще бъдат още по-високи, екологичносъобразни".

Отговор:Най-подходящите култури са бобовите, тъй като обогатяват почвата с азот. На същото място може да засеете зелен и зрял фасул, грах, бакла, леща и др.
youtube video
Към галерията с видеа