Овесът – с нов прочит за фермерите

10 април 2018
Растениевъдство
0
5607
 

E, макар и да сте сигурни, че сте наясно с такава култура като овеса (Avena sativa), намерете време и погледнете в интернет - ще се изненадате! Ще научите за ползите от включването на овеса в сеитбообращението и важността за санирането на почвата, ще научите за неговата непретенциозна, екологична и икономическа ефективност при култивирането.

И още: Ще се изненадате колко много информация има за това колко е полезен овесът за здравето ни, ако присъства в храната ни. Защото овесът е богат на витамини, минерали, особено на диетични фибри и бета глюкан - вид водноразтворими фибри, изключително полезни и с мощно действие срещу лошия холестерол, за регулиране на кръвната захар, както и за поддържане на перфектно храносмилане.

Всичко това ни кара да видим нашия "стар познат" - овеса, в съвсем нова светлина. Търсенето на културата се разраства в много райони, защото отглеждането на овес става изключително печелившо.

Засега все още основните производители на овес остават Русия, страните от ЕС, Канада, Съединените щати и Австралия, чието комбинирано производство съставлява една четвърт от продукта на световния пазар. Само в Канада 60% от овесените насаждения са окрупнени на огромни земеделски площи. С оглед на нарастващото търсене производството на културата се увеличава дори в Европа. Трябва да се отбележи обаче, че в момента 80% от овеса, отглеждан в страните от ЕС, се използва за изхранване на животните, а като хранителен продукт - едва 20%.

Но вече има сигнали за промяна на тенденцията и тя идва от статистиката на британското Министерство на земеделието (DEFRA), в Обединеното кралство. И то е, че през сезон 2015/2016 за първи път в производството на зърнени култури делът на овеса е повече от половин милион тона.

Още за позабравената култура, четете в новия брой на вестник „Български фермер“ от 12 април.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Растениевъдство
1935
0

Съвместен открит ден под мотото „Заедно в земеделието“ проведоха Еуралис Семена, БАСФ и КВС България. Форумът се организира за трета поредна година и традиционно събира водещи производители от

1368
0

Съвместен открит ден проведоха фирмите Екофол, Пионер и Дюпон в землището на с. Якимово, Монтанско. Фермерите, присъствали на форума, се запознаха с част от технологията на отглеждане на царевица и

5103
0

Дъждовете, които почти съсипаха есенниците, вещаят успешен сезон за царевицата и слънчогледа. Специалистите са категорични, че картината и при двете пролетни култури в цялата страна, е отлична.

5724
0

На фона на продължаващата криза в българското земеделие като цяло и в редица сектори, слънчогледът е най-прогресиращата култура - като площ, средни добиви и производство.

4158
0

С дълга и богата история в земеделската наука, изследователска и учебна дейност, Институтът по растителни генетични ресурси "Константин Малков" в гр.

Още от Фермер
4257
0

Предлагаме ви отговор от Mateev във форума на pchelari.com: Слага се цялата каша в един съд, като предварително се налива вода на дъното на съда - някъде около 10 сантиметра.

3654
0

От центрофугата медът изтича през специално кранче и преминавайки през цедка се събира в някакъв съд - кофа, тенджера или направо в съда за съхранение.

7092
0

Сътрудници от Американската асоциация на диетолозите заявиха, че хората със слаби кръвоносни съдове и висок холестерол трябва да ядат боб. При повишено артериално налягане, бобът е просто незаменим.

3510
0

Изваждането на меда е тежък, но приятен момент от работата на пчеларя. Това е наградата за добре свършената работа, казва доц. д-р Боян Първулов в книгата си "Уроци по пчеларство".

5535
0

Да се опазят плодовете от болести и неприятели е една от най-важната грижа в овощната градина сега. Променливото време през изминалите месеци, а и обилните валежи в много райони на страната,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

- Муцка, да си боядисам косата червена за лятото? - Защо? - Иска ми се да направя нещо необичайно с главата си. - Прочети книга. *** Двама приятели си говорят и единият се оплаква: - Егати лятото, вчера съм запалил печката, ям диня и пия греяна ракия. *** Летен вопъл от Северна Македония: - Дайте друго име! Измрзнавме!

Болестта дошла от нелегален внос “Още около 115 животни трябва да бъдат евтаназирани в с. Шарково”, заяви във вторник шефът на Областната дирекция по безопасност на храните в Ямбол Николай Георгиев. “Екипите от Шарково и Крайново са били изтеглени. В Шарково е останал един обект, който не е довършен заради протести и барикади.

Руският президент обявен за победител в Хелзинки Западни политици и пресата нападнаха ожесточено Доналд Тръмп за срещата му с Путин и го обвиниха в предателство. Според бившия директор на ЦРУ Джон Бренън американският президент е извършил държавна измяна. “Ню Йорк дейли нюз” обвини Тръмп в предателство и публикува на първа страница илюстрация,

Отговор:Описанието не е достатъчно, за да се определи вредителя. Ако стъблата са полегнали вследствие на повредата, няма какво да се предприеме. Неприятел, който вече се е вгризал, независимо дали в стъбло,...
youtube video
Към галерията с видеа