E, макар и да сте сигурни, че сте наясно с такава култура като овеса (Avena sativa), намерете време и погледнете в интернет - ще се изненадате! Ще научите за ползите от включването на овеса в сеитбообращението и важността за санирането на почвата, ще научите за неговата непретенциозна, екологична и икономическа ефективност при култивирането.

И още: Ще се изненадате колко много информация има за това колко е полезен овесът за здравето ни, ако присъства в храната ни. Защото овесът е богат на витамини, минерали, особено на диетични фибри и бета глюкан - вид водноразтворими фибри, изключително полезни и с мощно действие срещу лошия холестерол, за регулиране на кръвната захар, както и за поддържане на перфектно храносмилане.

Всичко това ни кара да видим нашия "стар познат" - овеса, в съвсем нова светлина. Търсенето на културата се разраства в много райони, защото отглеждането на овес става изключително печелившо.

Засега все още основните производители на овес остават Русия, страните от ЕС, Канада, Съединените щати и Австралия, чието комбинирано производство съставлява една четвърт от продукта на световния пазар. Само в Канада 60% от овесените насаждения са окрупнени на огромни земеделски площи. С оглед на нарастващото търсене производството на културата се увеличава дори в Европа. Трябва да се отбележи обаче, че в момента 80% от овеса, отглеждан в страните от ЕС, се използва за изхранване на животните, а като хранителен продукт - едва 20%.

Но вече има сигнали за промяна на тенденцията и тя идва от статистиката на британското Министерство на земеделието (DEFRA), в Обединеното кралство. И то е, че през сезон 2015/2016 за първи път в производството на зърнени култури делът на овеса е повече от половин милион тона.

Още за позабравената култура, четете в новия брой на вестник „Български фермер“ от 12 април.