- Г-н Стаменов, безспорно продуктовата листа на Агрофарм прави впечатление. Освен тези за зърнено-житни предлагате и много продукти за интензивните сектори – овощарство, зеленчукопроизводство, лозарство,етерично-маслени култури и др.

- Определено развиваме целенасочено тази линия. И не само защото сме в такъв район, в който има такива производители. Смятам, че всички сектори в земеделието ни трябва да се развиват добре, за да можем да достигнем наистина едно по-добро ниво на земеделие. За съжаление, само със зърнени култури, без добавената стойност на интензивните производства, както и животновъдство, равнището ни е на по-ниско ниво, каквото и да си говорим.

Затова предлагаме продукти и от големи, и от малки фирми, за да може производителите ни да могат да избират.

- По-ниската цена означава ли по-неефективен продукт?

- В никакъв случай цената не определя качеството на продуктите. По-високите цени са за новите, премиалните продукти, за които фирмата плаща патент и оттам се получава по-скъпата цена.

- В тази връзка да кажем няколко думи за генеричните продукти. Фирмата ви ги предлага, и вие винаги сте казвали, че генериците не са лоши.

- Така е, генерикът не е лоша дума, както битува в публичното пространство.

Ние предлагаме т.нар. генерични продукти, които са на европейски фирми производители. Това са напълно регламентирани продукти, които са разрешени за употреба в ЕС.

Генеричният продукт е същият продукт, който е бил продаван преди 10 години от даден мултинационал преди, т.е. преди да изтече патентът му. След този срок активното вещество е достъпно и по-малките производители могат да правят същите препарати, но с друго търговско име.

Цялото интервю с Николай Стаменов, собственик и управител на Агрофарм, четете в новия брой на вестник „Български фермер“ от 12 април.