Направете си бонзай

19 ноември 2010
Цветя
0
13960
 

Строгите канони, изработвани векове наред, предписват какви трябва да бъдат стволът и короната, в какви съдове следва да се засаждат дръвчетата с различни размери и на какви поставки да се експонират.
Освен това бонзаят не може веднъж оформен да остане все такъв дълги години - дървото е живо, то расте и всеки ден се променя. Това означава, че са нужни постоянна грижа, редовно подрязване и пресаждане.
Разбира се, нарушения на правилата са допустими, те позволяват да бъдат създавани шедьоври. Но както и във всяка друга работа, експерименти в грижите за бонзая може да си позволят само майстори от много високо ниво, владеещи до съвършенство основните техники за отглеждане на дървесни миниатюри.

Формиране на силуета

Съществуват много стилове бонзай

По отношение на короната практически всички дървета предявяват общи изисквания. Тя е длъжна да има конична форма или да се разделя на компактни хоризонтални етажи, а листата или игличките във всеки етаж да бъдат максимално сгъстени.
Такива задължителни правила се основават на биологическите закономерности на растежа на дървесните видове. Само при тяхното съблюдаване всички клонки, и горните и долните, получават достатъчно светлина, колоната се проветрява, а всеки етаж поддържа в себе си собствен микроклимат, което осигурява жизнеспособността на бонзая.

ТОВА Е ПРОДЪЛЖИТЕЛЕН ПРОЦЕС
Оформянето на короната е продължителен процес. Веднага след засаждането в саксията на дръвчетата, взети от природната среда, се прави първата резитба - запазват се клонките, вписващи се в образа на бъдещия бонзай, а всички излишни се изрязват.
В следващите няколко години от новите филизи се оставят също само няколко, а останалите се премахват. По този начин от правостоящо дърво може да се създаде бонзай дори в стил каскада или полукаскада.

За да се зададе някаква определена насока в растежа на клоните, те се закрепват на тел, опъват се с помощта на тежести или се привързват клонките към корените.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Цветя
5643
0

“Купих си холандска бегония. Веднага ли да я пресадя в нова саксия, или да изчакам да прецъфти? Мога ли да я поставя близо до друга бегония?” Семейството на бегониите е огромно.

6408
0

Как да държим насекомите далеч от градината и растенията? Този въпрос често задават много хоби-градинари. Но, замислете се... Градина без насекоми е като птица без песен.

26433
0

Сега да се планира пролетната градина Цветята са най-главното украшение на всяка градина. За да се наслаждават на красотата им и през следващата година,

40644
0

“Отровата е във всичко, и няма нищо без отрова. Дозата я прави отрова или лекарство." Думите са на известен професор от далечното минало. А темата напълно се припокрива с героите на тази страница.

3546
0

* Блатното кокиче е в Червената книга Блатното кокиче (Leucojum aestivum) е луковично растение с пролетен цъфтеж. Климатичните условия у нас са благоприятни за това лечебно растение,

Още от Фермер
414
0

Животът на пчелните семейства е силно свързан с питите в кошерите, напомнят от pchelari.com. Върху питите пчелите отглеждат пило, складират мед и прашец за зимния сезон и върху тях образуват зимното

1854
0

Кивито вече не е непознат вид за нашите градинари. В много любителски градини са засадени растенията, които вече дават плодове. Кои са акцентите: . Кивито може да се отглежда почти в цялата страна,

549
0

Литовските свиневъди се радват на полученото разрешение за износ на прасета в Украйна, съобщава REGNUM. Контролиращите украински органи констатират, че въпреки епизоотията от африканска чума по

810
0

В област Разград птицевъдството става все по-атрактивен агробизнес. 27 са птицефермите в региона, които покриват европейските изисквания за хуманно отношение по схемата „Помощ за реализиране на

576
0

Сериозни нарушения са констатирали от Агенцията по безопасност на храните /БАБХ/ в Кюстендил след констатирания случай на бруцелоза в с. Вуково, община Бобошево.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Поп звездата Риана е назначена за извънреден и пълномощен посланик на островната държава Барбадос в Карибско море, предаде ТАСС. Тридесетгодишната Риана е родена в Барбадос. На новата длъжност тя ще съдейства на властите за развитието на образованието, туризма и привличането на допълнителни инвестиции в икономиката на Барбадос, предава БТА.

Софийският градски съд реши мъжът, който простреля полицай, да бъде настанен за изследване в психиатрично заведение за срок до тридесет дни, предаде БГНЕС. Това ще бъде Държавната психиатрична болница в Ловеч. Определението на градски съд обаче може да се обжалва. Защитата смята, че за това заболяване се налага не допълнително изследване,

На импровизиран митинг се събраха около 17 ч. работници край двора на запечатания винзавод на Миню Стайков в карнобатското село Церковски. Първоначално те смятаха да блокират пътя Сливен-Бургас в знак на протест, но след разговори с кмета на Карнобат Георги Димитров били разубедени. "Заповед не съм издавал, но  обясних на техен представител,

Отговор:Най-подходящите култури са бобовите, тъй като обогатяват почвата с азот. На същото място може да засеете зелен и зрял фасул, грах, бакла, леща и др.
youtube video
Към галерията с видеа