Направете си бонзай

19 ноември 2010
Цветя
0
13060
 

Строгите канони, изработвани векове наред, предписват какви трябва да бъдат стволът и короната, в какви съдове следва да се засаждат дръвчетата с различни размери и на какви поставки да се експонират.
Освен това бонзаят не може веднъж оформен да остане все такъв дълги години - дървото е живо, то расте и всеки ден се променя. Това означава, че са нужни постоянна грижа, редовно подрязване и пресаждане.
Разбира се, нарушения на правилата са допустими, те позволяват да бъдат създавани шедьоври. Но както и във всяка друга работа, експерименти в грижите за бонзая може да си позволят само майстори от много високо ниво, владеещи до съвършенство основните техники за отглеждане на дървесни миниатюри.

Формиране на силуета

Съществуват много стилове бонзай

По отношение на короната практически всички дървета предявяват общи изисквания. Тя е длъжна да има конична форма или да се разделя на компактни хоризонтални етажи, а листата или игличките във всеки етаж да бъдат максимално сгъстени.
Такива задължителни правила се основават на биологическите закономерности на растежа на дървесните видове. Само при тяхното съблюдаване всички клонки, и горните и долните, получават достатъчно светлина, колоната се проветрява, а всеки етаж поддържа в себе си собствен микроклимат, което осигурява жизнеспособността на бонзая.

ТОВА Е ПРОДЪЛЖИТЕЛЕН ПРОЦЕС
Оформянето на короната е продължителен процес. Веднага след засаждането в саксията на дръвчетата, взети от природната среда, се прави първата резитба - запазват се клонките, вписващи се в образа на бъдещия бонзай, а всички излишни се изрязват.
В следващите няколко години от новите филизи се оставят също само няколко, а останалите се премахват. По този начин от правостоящо дърво може да се създаде бонзай дори в стил каскада или полукаскада.

За да се зададе някаква определена насока в растежа на клоните, те се закрепват на тел, опъват се с помощта на тежести или се привързват клонките към корените.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Цветя
6939
0

Толерира адска жега Lantana camara е най-разпространената разновидност. Нейните преливни цветове няма как да се опишат с думи. Това е точното растениие градина, в която пърхат колибри.

2232
0

Красивото цвете у нас се отглежда в контейнери Род Lantana е поместен в семейство Verbenaceae. В рода са включени около 150 тревисти и храстовидни растения.

29880
0

Канната е единственият род в семейство Cannaceae. В него са поместени около 50 вида. Растенията произхождат от районите на Централна Америка, Индия и Китай.

62136
0

Гергана Младенова Семейството на бегониите е представено от над 900 вида, произхождащи от тропичните зони. Характерна черта е, че са еднодомни растения,т.е.

49131
0

Campanula isophylla е най-разпространена у нас В семейството на кампанулите (Campanulaceae) са поместени над 500 вида и подвида растения. Всички те се различават по продължителност на живот,

Още от Фермер
945
0

Циклите по открития метод започват през пролетта Подготовката на терена се състои в засаждане и изграждане на ламаринена ограда. После се извършва химическа обработка срещу вредители.

549
0

 особено по време на летните горещини За да се развиват добре охлювите, трябва да следите още за: * състоянието на растителността; * при необходимост да се додават растения за дохранване.

1080
0

Висящите столове са перфектно място за отдих и почивка, независимо дали сте ги сложили на двора или на балкона. Още по-хубави и удобни стават, ако сами си ги направите.

4689
0

За по-бързото изпаряване на водата от нектара пчелите вентилират усилено с крила. Те застават на входа на кошера, по дъното и по долните части на питите и непрекъснато махат с крилата си.

2250
0

Успешно приключи 43-тата конференция на директорите им, чиито домакин беше ДФ „Земеделие“ Успешно приключи 43-тата конференция на директорите на РА в ЕС която се състоя от 23-ти до 25-ти май в НДК и

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Жито, погача и вино се раздават за “Бог да прости” "Въдвори, Иисусе, като благосклонен Бог, в селенията на избраниците и в страната на живите благочестиво починалите, които Си приел! Озари ги с незалязваща светлина и ги удостой с Твоята небесна радост!” Това е молитвата, която църквата чете на този ден - Свето-Троичната,

Има вековна тайна, която държи ключа към ускорения метаболизъм. Не е необходимо да пазите никаква диета, но ще почувствате голямата разлика в тялото си. Всеки, който иска да намали размера на дрехите си, но талията му не помръдва, вероятно има проблем с метаболизма. Aвстралийската диетоложка Линди Коен описва простите трикове за промяна на

Многогодишният чесън е познат още като тревист чесън, див чесън, чеснова трева, чеснов шивес. Произхожда от Азия, където го отглеждат като обикновен зеленчук. В последните години в Европа е все по-разпространен. Разликата с обикновения чесън е в това, че тук луковицата не е най-важна, а и не става толкова голяма.

Отговор:Едногодишното дръвче се реже до 50-70 см над почвената повърхност. По този начин се провокира израстването на странични клони около централния клон на 30-60 см от повърхността. В първите години се...
youtube video
Към галерията с видеа