Направете си бонзай

19 ноември 2010
Цветя
0
10621
 

Строгите канони, изработвани векове наред, предписват какви трябва да бъдат стволът и короната, в какви съдове следва да се засаждат дръвчетата с различни размери и на какви поставки да се експонират.
Освен това бонзаят не може веднъж оформен да остане все такъв дълги години - дървото е живо, то расте и всеки ден се променя. Това означава, че са нужни постоянна грижа, редовно подрязване и пресаждане.
Разбира се, нарушения на правилата са допустими, те позволяват да бъдат създавани шедьоври. Но както и във всяка друга работа, експерименти в грижите за бонзая може да си позволят само майстори от много високо ниво, владеещи до съвършенство основните техники за отглеждане на дървесни миниатюри.

Формиране на силуета

Съществуват много стилове бонзай

По отношение на короната практически всички дървета предявяват общи изисквания. Тя е длъжна да има конична форма или да се разделя на компактни хоризонтални етажи, а листата или игличките във всеки етаж да бъдат максимално сгъстени.
Такива задължителни правила се основават на биологическите закономерности на растежа на дървесните видове. Само при тяхното съблюдаване всички клонки, и горните и долните, получават достатъчно светлина, колоната се проветрява, а всеки етаж поддържа в себе си собствен микроклимат, което осигурява жизнеспособността на бонзая.

ТОВА Е ПРОДЪЛЖИТЕЛЕН ПРОЦЕС
Оформянето на короната е продължителен процес. Веднага след засаждането в саксията на дръвчетата, взети от природната среда, се прави първата резитба - запазват се клонките, вписващи се в образа на бъдещия бонзай, а всички излишни се изрязват.
В следващите няколко години от новите филизи се оставят също само няколко, а останалите се премахват. По този начин от правостоящо дърво може да се създаде бонзай дори в стил каскада или полукаскада.

За да се зададе някаква определена насока в растежа на клоните, те се закрепват на тел, опъват се с помощта на тежести или се привързват клонките към корените.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Цветя
7695
0

Идва времето да сеем семена на закрито. Какво е необходимо да знаем за ранната сеитба? Съдовете да са чисти. Независимо в какво (саксийки, чашки, терини с гнезда, пластмасови табли и т.н.

6201
0

Торфената почва се приготвя от торф с произход от планини, низини или средно високи места. Торфът, произхождащ от низини, е богат с хранителни вещества, има малка киселинност и не изисква варуване.

9657
0

Първи са едногодишните цветя като агератума, бегонията, карамфила Шабо, кобеята, лобелията, пеларгонията, петунията Агератумът, бегонията, лобелията и петунията най-добре прорастват на светло,

9207
0

Стефанотисът е популярно стайно цвете у нас, а в някои райони на света и градинско. Можем само да завиждаме за ароматните огради или арки от по-топлите страни.

42030
0

Така обичните ни мушката и сакъзи през периода на покой също имат нужда от внимание. Температурите навън не са чак толкова ниски, така че най-вероятно почвата е суха.

Още от Фермер
1737
0

Да, четете правилно заглавието на информацията, има пчели, които не могат да те ужилят дори когато бръкнеш надълбоко в гнездото им. Но са твърде далеч от нас - чак в Ел Салвадор.

558
0

През нощта облачността ще се увеличава и утре ще е предимно облачно. Около обяд от северозапад ще започнат валежи от дъжд, които до вечерта ще обхванат цялата страна.

666
0

Котките винаги падат на лапите си. Ако падат от високо, те са способни да се извъртят и да паднат на лапите си. Но ако падат от разстояние 1-2 етажа, могат да се наранят лошо.

2205
0

През зимните месеци пчелното семейство консумира малко вода. През месеците, в които се отглежда пилото и трябва да се доставя вода, може да се приеме консумация от 200 г на ден.

252
0

Бъдещето на Общата селскостопанска политика след 2020 г., нейното опростяване и модернизиране е основна тема в разговорите на министъра на земеделието,

Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2018”
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Радина Кърджилова, Елена Телбис и Светлана Чнчева - три актриси, с които Владо Карамазов си партнира в “Танцът Делхи”, позират на фона на крепостта Каркасон. Такива снимки засне актьорът на всяка от тях, докато тримата бяха във Франция за гастрола на спектакъла си в театъра в Тулуза. Каркасон е една от най-емблематичните и красиви атракции на

Фурнаджиев почерпи обедно, часове след това Ford Fiesta стана кола на годината С “палав” обяд за близки приятели отпразнува своят имен ден съизпълнителният директор на “Мото-Пфое” и вицепрезидент на БФС Атанас Фурнаджиев, съобщи за “24 часа” светският хроникьор Иван Тенев. Часове по-късно бизнесменът бе зарадван и с две награди,

Правилата за изплащането готови през 2020 г. Първите пенсии от втория стълб между 15 и 25 лв. на месец Само 5000 лв. ще имат по партидите си жените, които сега са на 58 г. - първите с втора пенсия през 2021 г. Средно около 5000 лв. ще са натрупали за втора пенсия жените, които в момента са на 58 г. Те ще са първите, които през 2021 г.

Отговор:В Министерството на земеделието е съставена работна група, която ще подготвя наредбата за условията и реда за кандидатстване по подмярката - така че засега не може да се даде най-конкретен отговор....
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.