Плододаващите храсти се режат всяка година

19 ноември 2010
Овощна градина / Полезни съвети
0
10304
 

Новите леторасти израстват  всяка година от приземната или от подземната част на стъблата. Техният брой и размер зависи от прилаганата агротехниката и предимно от резитбата. Използват се за заместване на по-старите и с отслабнал растеж стебла.

ЯСЕН ПРИЗНАК Е ЦВЕТЪТ НА СТЕБЛАТА
Възрастта на стъблата се определя по оцветяването и по растежните прояви. Най-младите стъбла са сиво-бели и със застаряването си стават сиво-кафяви до кафяво-черни. За редовно плододаване, за високо качество и количество на плодовете и за дълголетието на растенията, основна роля има резитбата на касиса.
Още на втората година след засаждането касисът започва да плододава и при правилно отглеждане продължава до 15-20 години. Сортовете на касиса са самоопрашващи, но по-добри резултати се получават, когато се засаждат съвместно няколко сорта.

ПОДДЪРЖАЩАТА РЕЗИТБА ТРЯБВА ДА Е РЕДОВНА
Резитбата на формираните храсти в плододаване трябва да е само поддържаща. Изрязват се първо сухите клонки, след това огледайте няма ли болни - изрежете и тях. Всички клонки които се заплитат също се изрязват. Тези, които са започнали да съхнат се режат до здраво. Задължително се премахват тъмно оцветените клонки над 5 години - те вече не са продуктивни.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Овощна градина / Полезни съвети
55611
0

При ябълката продължават пръсканията срещу двете основни болести: струпясване и брашнеста мана (подходящите препарати сме давани в предходни броеве).

12870
0

Да си припомним основните тънкости Правилното приготвяне на разтвора, с който ще третирате овощните дръвчета, е от решаващо значение. Писали сме многократно, но пак да напомним основните правила.

2592
0

Мушмулата се формира най-често като свободно растяща корона или подобрена етажна корона. Резитба след засаждане Дръвчетата се съкращават на 70-80 см височина.

8118
0

* Съберете калемите в деня на присаждането. Така резниците ще са по-качествени и ще гарантират по-висок процент прихващане. * Може да се избере един от посочените по-горе начини на присаждане.

17100
0

* Мушмулите имат диетична стойност. Те са богати на скорбяла, фибри, пектин и органични киселини. Съдържат голямо количество витамини - А, С, групата В и минерали - калий, калций, магнезий, фосфор,

Още от Фермер
486
0

Държавен фонд "Земеделие" преведе 43 952 530 лева по мярка 10 "Агроекология и климат" от ПРСР 2014-2020 г., съобщиха от фонда. Подпомагане са получили 3 896 земеделски стопани.

3618
0

"Съберете " ги с някои от силните ви семейства с качествени майки, съветват професионалистите. Процесът е постепенен, като майките на набелязаното за бракуване семейство, се унищожават.

1989
0

Комисията по земеделие на ЕС днес гласува предложението да се даде възможност на държавите-членки да предприемат по-индивидуален подход към политиките в селскостопанския сектор Комисията по

2043
0

Държавен фонд „Земеделие“ преведе 43 952 530 лева по мярка 10 „Агроекология и климат” от ПРСР 2014-2020 г. Подпомагане получиха 3 896 земеделски стопани, съобщиха от фонда.

2070
0

Министрите Румен Порожанов и Нено Димов разгледаха фермерски пазар с продукти, произведени в зоните от „Натура 2000“ Екипът на министерството заедно с производители,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

До 200 лева взимали посредници за “бърз номер” или с еднакви цифри Целият набор от специални разузнавателни средства е използван, за да се стигне до ареста на началника на КАТ - Благоевград, Данаил Стоицов. Той бе задържан във вторник в кабинета му и изведен с белезници. Акцията на Вътрешна сигурност в МВР,

Шофьорът Гьокхан Кахриман е арестуван за 72 ч. Рейс №7 се движел в аварийната лента, когато е ударен отзад Турският тираджия Гьокхан Кахриман, който предизвика тежка катастрофа с автобус и 12 ранени на магистрала “Тракия”, не е спазил дистанцията на пътя. Той е ударил автобус №7 на градския транспорт при опит да го изпревари.

Екипът на сериала на Нова тв ще се събере на едно място, за да изгледа последния, двоен епизод. Това ще стане на 29 май в Дома на киното, където към актьорите ще се присъединят и почитатели на “Откраднат живот”. На края на прожекцията екипът ще отговаря на техни въпроси. Най-дълго излъчваният български сериал - “Столичани в повече”, също свършва.

Отговор:Едногодишното дръвче се реже до 50-70 см над почвената повърхност. По този начин се провокира израстването на странични клони около централния клон на 30-60 см от повърхността. В първите години се...
youtube video
Към галерията с видеа