Отказано е разрешение за ограничена и контролирана употреба на два неоникотиноидни пестицида у нас, става ясно от писмо на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев.

Те са за третиране на семена при слънчоглед и царевица, които съдържат активни вещества от групата на неоникотиноидите: пончо 600ФС - а. в. клотианидин, и крайцер 350ФС – а. в. тиаметоксам.

Писмото на д-р Илиев е във връзка с отвореното писмо на д-р Пламен Димитров, председател на СНЦ „Пчеларско сдружение Бургас”, за „пускането на пазара на продукт за растителна защита, тип инсектицид с активно вещество клотианидин, представляващо неоникотиноид”.

Копие от писмото на е изпратено и до Министерския съвет, до земеделския министър Румен Порожанов, до д-р Златка Възелова, директор на дирекция „Животновъдство“ в МЗХГ, до евродепутата Момчил Неков и до Чеслав Адам Шекерски, председател на комисията по земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент.

Членовете на Съвета по продуктите за растителна защита подписват декларация за конфиденциалност и нямат право да разпространяват информацията, която им е предоставена при разрешаване на продуктите за растителна защита. Няма законово основание и нормативно изискване БАБХ да публикува информация за дейността на Съвета и Протоколите от проведени заседания, се посочва в писмото на д-р Дамян Илиев.