Сачмянка

По листата се образуват дребни пурпурночервени точки. В центъра тъканта им некротира и опадва. При силно нападение петната се сливат и около тях се получава светложълтеникав ореол, когaто причинителят е бактерия, или червеникаво-виолетов - от гъба.

Брашнеста мана по праскова

Болестта се проявява под две форми - системна и локална. При системната форма формираните леторасли са недоразвити, деформирани, изцяло покрити с бял прашест налеп. При локалната форма се образуват брашнести петна по младите нарастващи плодове, под които месото потъмнява и се вдървесинява. Нападнатите листа се деформират силно, а при висока плътност некротират и опадват.

Ранно кафяво гниене по праскова

По венчелистчетата се образуват некротични петна, които обхващат целия цвят. Заразата преминава по клонките, които изсъхват заедно с листата върху тях - получава се т.нар. опожаряване на цветовете.

Повредените части не опадват, а остават до следващата пролет.

Ранно кафяво гниене по череша

И тук характерно е опожаряването на цветовете. Загиването на младите леторасти е много характерно за вишната. Инфекцията протича и по по-дебелите скелетни клони, които изсъхват или се покриват с язви и раковини, придружено с обилно смолотечение.

Червени листни петна по слива

Болестта обикновено засяга само листата. По тях се явяват много петна, които са бледи, хлоротични, а после пожълтяват и накрая добиват кървавочервен цвят.

Обикновено са по-малки, но се образуват много петна.

Петната са твърди, чупливи, с блестяща повърхност. Когато са повече, листът бързо се изтощава, завиват се и окапва преждевременно. Нападнатите дървета се изтощават, плодовете остават дребни и често окапват.

Черна сливова плодова оса

Възрастното насекомо е дребна оса, която има блестящо черни тяло и крака. Ларвата е зеленикавобяла или светложълтеникава, леко извита, с оранжево-жълта глава. Издава неприятна миризма на дървеница.

Ларвите навлизат в завръзите, хранят се с вътрешността. Повредените плодове окапват на земята заедно с дръжките.

Хоботници

Срещат се различни видове и нападат почти всички овошки. Бръмбарите се хранят с листните, цветни или смесените пъпки, като изгризват отвори. В мястото на повредата често се отделя смола, която се втвърдява. Повредените пъпки изсъхват. След разлистването и по време на цъфтежа нагризва листата и цветовете.