Актуални вредители по овошките

11 април 2018
Овошки
0
26091
1 2 3 4 5 6 7
 

Сачмянка

По листата се образуват дребни пурпурночервени точки. В центъра тъканта им некротира и опадва. При силно нападение петната се сливат и около тях се получава светложълтеникав ореол, когaто причинителят е бактерия, или червеникаво-виолетов - от гъба.

Брашнеста мана по праскова

Болестта се проявява под две форми - системна и локална. При системната форма формираните леторасли са недоразвити, деформирани, изцяло покрити с бял прашест налеп. При локалната форма се образуват брашнести петна по младите нарастващи плодове, под които месото потъмнява и се вдървесинява. Нападнатите листа се деформират силно, а при висока плътност некротират и опадват.

Ранно кафяво гниене по праскова

По венчелистчетата се образуват некротични петна, които обхващат целия цвят. Заразата преминава по клонките, които изсъхват заедно с листата върху тях - получава се т.нар. опожаряване на цветовете.

Повредените части не опадват, а остават до следващата пролет.

Ранно кафяво гниене по череша

И тук характерно е опожаряването на цветовете. Загиването на младите леторасти е много характерно за вишната. Инфекцията протича и по по-дебелите скелетни клони, които изсъхват или се покриват с язви и раковини, придружено с обилно смолотечение.

Червени листни петна по слива

Болестта обикновено засяга само листата. По тях се явяват много петна, които са бледи, хлоротични, а после пожълтяват и накрая добиват кървавочервен цвят.

Обикновено са по-малки, но се образуват много петна.

Петната са твърди, чупливи, с блестяща повърхност. Когато са повече, листът бързо се изтощава, завиват се и окапва преждевременно. Нападнатите дървета се изтощават, плодовете остават дребни и често окапват.

Черна сливова плодова оса

Възрастното насекомо е дребна оса, която има блестящо черни тяло и крака. Ларвата е зеленикавобяла или светложълтеникава, леко извита, с оранжево-жълта глава. Издава неприятна миризма на дървеница.

Ларвите навлизат в завръзите, хранят се с вътрешността. Повредените плодове окапват на земята заедно с дръжките.

Хоботници

Срещат се различни видове и нападат почти всички овошки. Бръмбарите се хранят с листните, цветни или смесените пъпки, като изгризват отвори. В мястото на повредата често се отделя смола, която се втвърдява. Повредените пъпки изсъхват. След разлистването и по време на цъфтежа нагризва листата и цветовете.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Овошки
3321
0

Обикновената листна бълха вреди предимно по крушата, дори предпочита определени сортове, които са с дълъг и продължителен растеж на летораслите. Възрастната бълха има две форми - лятна и зимна.

2025
0

В домашни условия плодовата продукция се съхранява в дървени касетки. Те са много удобни както за транспортиране от овощната градина до вкъщи, така и за по-нататъшни грижи в помещението за

7497
0

Годжи бери започва да дава плодове на втората година от засаждането, а пълно плододаване настъпва през 4-а - 5-а година.

12042
0

Какви мерки да се предприемат и кога Към края на вегетацията на овощните дръвчета, когато ябълките, крушите и дюлите започват да зреят, или по-късно по време на съхранението им,

20295
0

От години към края на лятото плодовете на едно от ябълковите ми дръвчета започват да падат. При другите дръвчета нямам този проблем. Полагам редовни грижи, пръскам, прореждам и плодовете.

Още от Фермер
441
0

Пчелният восък с годините акумулира различни токсини - като тежки метали и пестициди, които оказват отрицателно влияние върху пчелите и качеството на пчелните продукти.

1800
0

Белези за начало на беритба Отглеждането на грозде е само половината от работата на лозаря. Много важен момент е събирането на реколтата за производството на вино или сок.

6345
0

Понякога се случва плодовете на тиквичките и на краставиците да горчат. И двата зеленчука са от едно семейство, като за тях е характерно да натрупват горчиви вещества в плодовете,

1512
0

В момента късното зеле продължава да нараства и затова трябва да полагате добри грижи за растенията. Поддържайте почвата чиста от плевели. Ако има възможност, окопайте около растенията.

3762
0

„Агрион“ извършва безплатна оценка на земеделските парцели на всички желаещи Навлизането в есенния сезон раздвижи пазара на земеделска земя в България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

От днес търсете по всички вестникарски будки и бензиностанции легендарното сп. "Космос" - само за 4,50 лв. След 23 години прекъсване списанието, с който поколения жадни за знания българи израстнаха в годините на Желязната завеса, се възражда в луксозно пълноцветно списание от 21 септември. Изданието излиза за първи път през 1962 г.

Учени от Австралийския национален университет установиха, че приличащи на листа фосили, известни от 75 години, са на най-древните животни, съобщиха АФП и Асошиейтед прес. Загадъчните организми са наречени "Дикинсония". Те са описани за първи път през 1947 г. Намирани са в Австралия и Русия. Размерът им варира от около 1 см до 1,22 м.

Новият главен секретар на МВР трябва да е горе-долу с профила на Младен Маринов, каза пред журналисти в парламента доскорошният министър на вътрешните работи Валентин Радев. От днес той отново е народен представител и вероятно ще се включи в дейността на две парламентарни комисии - по отбраната и по вътрешна сигурност и обществен ред, предава БТА.

Отговор:Най-подходящите култури са бобовите, тъй като обогатяват почвата с азот. На същото място може да засеете зелен и зрял фасул, грах, бакла, леща и др.
youtube video
Към галерията с видеа