Тайните на умната работа с тази машина споделят специалистите от компаниите производителки Manitou, MERLO, JCB, Faresin и Claas

Пазарът на телескопични товарачи в цял свят расте неудържимо. И няма как да е иначе. Независимо от вида на земеделското стопанство, то има нужда от телескопични товарачи. Може дори да се каже, че телескопите са в основата на всяко производство. Изследване показва, че дори при намалена покупателна способност, фермерите предпочитат да обновят именно телескопичните товарачи в стопанствата си. Затова почти няма компания, произвеждаща земеделска техника, която да не отдели в своето портфолио достойно място на телехендлерите.

Днес на пазара има ясна сегментация на телескопичните товарачи на земеделски и строителни. Строителните модели имат по-голяма височина на повдигане и товароподемност в сравнение с телескопите, предназначени за земеделието, където потребителите са оформили своеобразен стандарт за телехендлера с височина на повдигане 6-7 м и максимална товароподемност от 3-3,5 тона.

Товарачите от този сегмент отлично се справят с огромното разнообразие от задачи, които поставят пред тях земеделските производители. Товароподемността е достатъчна за работа с кофа с вместимост 2,5 куб. м, височината на повдигане позволява без проблеми да се товарят камиони с насипни материали, а сеялките - с торове и семена. Тази височина е достатъчна и за складиране на балите.

За много стопани е важна малката габаритна височина на машината, за да може тя свободно да се движи в селскостопанските постройки. Такива клиенти избират телескопични товарачи от по-ниския сегмент с височина на повдигане 5-6 метра. Големите холдинги се оборудват с по-големи модели с товароподемност до 5 тона и максимална височина на повдигане до 9 метра. Те имат по-мощни двигатели и подобрена хидравлика, за сметка на което се справят по-бързо с работата.

Все по-голяма популярност печелят телескопичните товарачи с хидротрансформаторна трансмисия, а хидростатът е практически изчезнал, поради скъпата му поддръжка.