Убеден съм, че технологията Strip-Till е бъдещето на българското земеделие, казва големият фермер от град Стефан Караджово

Ася Василева

Селскостопанските машини на Horsch са добре познати у нас, но ако се свържете с представителя на престижната немска марката за България - госпожа Петя Дайнова, или с официалния вносител - фирма "Агротрон-М", ще получите най-подробни сведения за тях. А когато информацията идва от първо лице, от човек, приложил и изпитал машините на практика, тя звучи най-достоверно и убедително. Големият български земеделец Николай Димов от град Стефан Караджово, Ямболско, е закупил машини от почти пълната гама на Horsch и е първият в България, заложил на новата технология Strip Till и комбинираната сеялка Focus. Ето какви са практическите резултати от работата на сеялката в неговото стопанство.

- От много години следя развитието на машините с марка Horsch, мога да кажа, че те ме заинтересуваха още в първите години от идването им на българския пазар - преди повече от 20 години. И така дойде естественото решение да се сдобия с такива машини, споделя Николай Димов.

Първата ми сеялка беше Pronto и впоследствие закупих още доста машини от марката. Почти цялото ми производство днес се базира на машините на Horsch. За мен това е фирма, която прилага много иновации в земеделието и почти всяка година предлага все нещо ново като технология. Именно затова съм заложил на тези машини и не бих казал, че рискувам, защото виждам, че работата с тях носи отлични резултати.

Закупих и сеялката Focus TD, която е Strip-Till технология. Това, което виждам като резултати в момента на развитие на посевите, е нещо уникално. Имам посеви, засети с други сеялки, имам и с Focus.

Посевите, засети с Focus , са поне на два етапа минимум по-развити, като се има предвид, че съм сял успоредно. Focus е директна сеялка с торовнасяне. Торовете се полагат под семената с едно минаване. Предимствата са много. Резултатите са много оптимистични. Искам да обърна внимание и на самата обработка - семената се полагат в лехи, които прави сеялката. Разрохканата почва в междуредието не позволява да никнат плевели. Отъпкването е само в лехата, където са семената. Така че никнат само семената и няма конкуренция на плевелите, както при слетия посев. И друго - това полагане на семената в ниското запазва влагата и при един, дори и минимален валеж, влагата слиза точно там в ниското, където са семената и е най-необходима. А това е страхотно предимство за развитието на посевите.

В нашите засушливи райони именно това е технологията, която ще се наложи в бъдеще. Преимуществата са налице, независимо че междуредието на тази комбинация при сеитба на рапица е 36 см и редовете няма видимо да се личат.

Когато сравнявам резултатите - при другите сеялки растенията са слаби, нямат шийка. При Focus съм вадил растения с 3 см шийка през март. И става дума за рапица.

Много зависи от сеялката, но причините са комплексни. Почвата и климатът са едни и същи, но по различен начин се влиза в тази почва, не само сееш, но и обработваш по различен начин, торовнасяш и създаваш условия, така че и най-малката капчица влага да отиде там, където трябва. И друго - машината е толкова икономична, че аз за тази година гарантирам, че няма да мога да си усвоя субсидиите за акциза на горивата. При рапицата технологията е само дискуване и сеитба. След комбайна върви дисковата брана и влизам с Focus-а, не правя никакви други обработки и имам перфектни посеви.

Дисковата брана също е на Horsch, имам култиватор Cruiser за пролетни обработки, Tiger - тежък стърнищен култиватор с обработка до 35 см, и две сеялки- Pronto и Focus. Само с тези машини обработвам 60 000 дка. Убеден съм, че именно така прилаганата агротехника е необходимо за българските условия.

Пробвах и машини на други марки, но нито една от тях не ми даде резултатите, които получих с машините на Horsch - убеден е родният производител и допълва:

"Focus прилага Strip-Till технологията, но е замислен така, че клиентите, които не искат само по този начин да обработват и сеят, имат възможност чрез подмяна на тежките лапи с дискова брана да преобразуват машината в едно чисто Pronto, но с много по-голям бункер.Това е много гъвкава машина, тъй като с нея може да работиш както по традиционния начин, така и по технологията Strip-Till. Всъщност от Horsch са събрали в една машина три възможности.

Focus може да стане и стърнищен култиватор, така че ако сваля сеялката, правя обработка за пролетниците за следващата година, като ще си внеса торовете от есента. Вкарвам торовете в бункера, запаметявам блоковете с GPS-навигацията и сея на лентите, където е внесен торът, слънчогледът. За максимум един час става преобразуването на машината от сеялка на торовнасящ култиватор. На следващата година се връща сеещата част и си става една сеялка със сериозна GPS навигация, която позволява точно в реда, където е положен торът, да се сложи и семето, като по този начин се залагат всички основи за една добра реколта.

Според мен Strip-Till е технологията на бъдещето. Познавам доста колеги, които прилагат тази технология, имам и собствени заложени опити, така че мога да заявя: за мен това е верният път.

Аз, като всеки фермер, търся себестойност. А възможността да спестиш в земеделието е минимална. Себестойността на една продукция се изгражда от няколко елемента - семена, торове, препарати, техника и гориво и работна ръка. Откъде би могъл да спести днес един производител?

Торове, препарати, гориво - всичко поскъпва, там може да направиш икономия единствено и само ако целесъобразно и целенасочено на място ги положиш. Така че чрез тази технология се постига значителна икономия на торове - вместо да ги пръскаш по цялата равнина, ти ги слагаш само там, където е необходимо. При тази технология можем да разчитаме блокираните в почвата елементи да се освободят и да се усвояват ефективно от растенията.

Технологиите се развиват непрекъснато, така че в земеделието ще успеят онези стопани, които гледат напред и са малко по-смели от другите. Аз следя развитието на машините в Европа, посещавам всички изложения и мога да кажа, че Horsch твърдо се налага като иновативен лидер в земеделието".

Склонен ли е българският фермер да залага на новостите, изкушавам се да попитам Николай Димов.

"Мисля, че да, много фермери ги възприемат. Макар въпросът да има и друг нюанс, който опира до финансови възможности. Но когато колегите ми видят резултатите, всеки иска да постигне това, което дава като възможност Horsch. Виждам, че много хора поемат в тази насока. Имам много колеги, които се интересуват и идват при мен да видят как работят машините. Особено на посевите на Focus при мен е панаир. И всички се възхищават. Резултатите говорят сами и това е най-важното.

Машините се обслужват максимално бързо и дори специалисти от Германия идват лично на полето. Никога не съм имал проблеми в тази насока. Искам да подчертая, че гаранционното обслужване на машините винаги е било перфектно".