Даниел Минев, председател на БАТА: Очакваме повече продажби на нова техника

10 април 2018
Агротехника
0
6273
1 2 3 4 5 6
 

Интервюто взе Ася Василева

- С какво спечелихте доверието на своите колеги и признание за какво е Вашият избор за председател на Българската асоциация на търговците на агротехника?

- Трудно е да дефинирам с какво конкретно съм спечелил доверието на колегите. Избирането ми за председател на БАТА е голяма отговорност и предизвикателство за мен. Вярвам, че заедно с колегите от новия управителен съвет, ще развиваме дейността на асоциацията с нов поглед и ще надграждаме постигнатото досега.

- Може ли да направите накратко анализ на изминалия период от работата на БАТА?

- От създаването на асоциацията досега е постигнато много. Една от основните цели БАТА е организирането на специализираното изложение БАТА АГРО, което през годините се наложи като основният значим форум за техника и технологии за земеделието. Изложението не само се утвърди през годините, като растеше с всяка изминала година, но и придоби международен характер с нарастващ брой изложители от.

- Ще се промени ли нещо в работата на БАТА с Вашето ръководство и какви са основните цели, които сте си поставили?

- С колегите от новия управителен съвет на асоциацията сме си поставили амбициозни цели. Основните приоритети по които ще работим в настоящия мандат са от една страна задълбочаване на сътрудничеството с браншовите и правителствените организации свързани със земеделието и от друга надграждане на изложението БАТА АГРО до още по-високо ниво за да бъдем максимално полезни за земеделския сектор.

- Може ли накратко да обясните на нашите читатели каква точно е функцията на ръководената от Вас асоциация и с какво тя допринася за развитието на пазара на земеделска техника у нас?

- Функциите на асоциацията са много, но основните са в няколко направления. На първо място една от основните функции е организирането на изложението БАТА АГРО, което се развива постоянно. Друг основен приоритет е работата с неправителствените организации работещи в сферата на земеделието. Работата с правителствените звена работещи в земеделието е друг основен аспект от работата на асоциацията.

- Името на БАТА се свързва най-вече с изложението БАТА АГРО, което предстои в Стара Загора през май. Какво да очакваме от тазгодишното издание?

- Изложението БАТА АГРО е един от основните приоритети на асоциацията. Очаквам тазгодишното издание на изложението да бъде най-голямото досега. До момента за участие са регистрирани повече от 180 фирми изложители със заявена площ над 30 000 квадратни метра, което е с 8% повече от 2017-а година. Земеделците ще могат да видят последните новости в сферата на техниката и технологиите за земеделие от 15-ти до 18-ти май на летището до Стара Загора.

- Как според вас ще се развие пазарът на земеделска техника в България през настоящата година?

- Не е лесно да се прогнозира какво ще се случи в рамките на 2018-а. Климатичните условия не са особено добри. В началото на годината нямаше достатъчно валежи. Нямаше и снежна покривка. Сега след късните снегове и обилни валежи влагата е твърде много и възпрепятства сеитбата на пролетници, а има и доста площи под вода. От друга страна няма яснота и около мярка 4.1. Като добавим и ниските изкупни цени на продукцията, които не се очаква да се променят значително, прогнозирането на 2018-а е сложно. Въпреки това, нашите очаквания са да има запазване и леко покачване на обемите на реализирана нова техника. Машинният парк в страната е изключително амортизиран и много машини се нуждаят от подмяна. Разбира се, има значение и какви анонси ще направи Министерството на земеделието и в частност фонд "Земеделие". Анонсирането на нов прием по мярка от ПРСР за техника, без да има готовност за това, ще доведе до нов хаос на пазара на техника, отлагане на инвестициите и спад в продажбите, което реално възпрепятства обявяването на техниката.

- Как виждате пазара на земеделска техника в България? Има ли бъдеще? Коректни ли са търговците на него? Получават ли българските фермери достатъчно добро обслужване на своите машини?

-България е земеделска страна и земеделието е едно от основните пера в икономиката на страната. Погледнато така, въпросът е не дали, а какво бъдеще има пазарът на земеделска техника в страната. Обновяването на техниката в земеделието е един от основните фактори, които влияят върху бъдещето на земеделието. Модерно и рентабилно земеделие може да се прави само с модерна, високопроизводителна и спестяваща разходи техника. По отношение на коректността на търговците на пазара, за съжаление не всички са коректни. Затова съветвам земеделците да се обръщат към официалните вносители на техника в страната.

Най-лесният начин да се провери кой е официалният вносител на определена марка е да се отвори интернет страницата на съответния производител и да се види кой е партньорът на съответната марка за България. Официалните партньори на производителите се контролират от самия производител по отношение на нивото на обслужване на клиенти, което гарантира коректност. За съжаление има немалко фирми, които се представят за партньори на определен производител, но реално нямат нищо общо с този производител и земеделците, които работят с такива фирми рискуват много.

По отношение на нивото на обслужване, отново важи гореспоменатото. Единствено официалните партньори на производителите могат да осигурят обслужване на високо ниво, такова каквото е предвидено от производителя. Разбира се квалифицираното обслужване изисква специализирани инструменти и постоянно обучение на сервизните техници и за такова ниво на обслужване са необходими сериозни инвестиции от официалните сервизи. Тук изцяло важи израза “получаваш това, за което си плащаш”. Единствено сертифицираните и одобрени от съответния производител сервизи могат да предложат качествено обслужване с гаранция за всеки ремонт. Разбира се, това няма как да стане при цена на труда като за гаражен сервиз.

Интервюто взе Ася Василева

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Агротехника
414
0

Новата технология улеснява работата на операторите, като ликвидира проблема с несъвместимостта чрез обединяване на информацията от всички машини на едно място JCB пуска в действие нова версия на

3537
0

Подготовката на почвата и качествената сеитба са основата за добра реколта На какво трябва да се обърне внимание, кои технологии са най-подходящи и как правилно да се подберат селскостопанските

3771
0

Отскок 612 стана без европари Поглед към пазара на нова агротехника в края на първото шестмесечие на 2018 г. Регистрациите потвърдиха очакваното оживление и разбъркаха традиционни класации Любомир

19377
0

Тези машини вече от няколко години се появяват по изложенията, но дали ще навлязат в практиката e въпрос, който все още не е получил своя отговор Когато се замислиш за новостите в съвременните

4923
0

Официалният вносител на New Holland за България, ИНТЕРАГРИ БЪЛГАРИЯ, отвори спешна телефонна линия 0700 46 666 по време на жътва за клиентите на New Holland.

Още от Фермер
126
0

Със стадото ще се процедира така, както с всички останали стада, които са заразени. При положение, че всички животни са сложени на оборен режим и помежду им няма контакти, избива се само стадото,

72
0

Стремежът на Монсанто да запази продукта си за борба с плевелите на европейския пазар е изправен пред друго предизвикателство. Франция вече планира поетапно да прекрати действието на активната

45
0

„България е четвърта в ЕС по привлечени инвестиции по плана „Юнкер“. У нас има подписани споразумения за 423 млн. евро, които ще доведат до над 1 милиард и 700 милиона евро допълнителни инвестиции.

3420
0

Предвижда се нов ред за разпределяне на държавните и общински пасища, мери и ливади Диана Ванчева Министерство на земеделието, храните и горите стъпи смело на съвсем нова почва,

297
0

Подписване на научно сътрудничество в областта на растителните генетични ресурси между Аграрния университет в Казахстан и Института по растителни генетични ресурси "К.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Италианският гранд „Милан” пристига у нас за двубой с „Левски” в чест на Георги Аспарухов-Гунди. Приятелската среща ще се играе на стадион „Васил Левски” на 11 август.  „Милан” е носител на 7 трофея от Шампионската лига. Освен това е 18-кратен шампион на и 5-кратен носител на Купата на Италия. Двубоят ще отбележи 75-ата годишнина от рождението на

Със стадото ще се процедира така, както с всички останали стада, които са заразени. При положение, че всички животни са сложени на оборен режим и помежду им няма контакти, избива се само стадото, което е заразено”, коментира пред Нова тв Янко Иванов, съветник на земеделския министър по ветеринарните въпроси. „Има опасност.

За първи път в България бе протезирано дете, родено без горни и долни крайници.  10-годишната Еля от Разград от пълен инвалид се превърна в момиче, което ходи напълно самостоятелно, пише, рисува, държи предмети и прави неща, абсолютно непосилни допреди няколко месеца за нея. Автор на това медицинско чудо е професорът по бионика и протезиране

Отговор:Описанието не е достатъчно, за да се определи вредителя. Ако стъблата са полегнали вследствие на повредата, няма какво да се предприеме. Неприятел, който вече се е вгризал, независимо дали в стъбло,...
youtube video
Към галерията с видеа