Даниел Минев, председател на БАТА: Очакваме повече продажби на нова техника

10 април 2018
Агротехника
0
9252
1 2 3 4 5 6
 

Интервюто взе Ася Василева

- С какво спечелихте доверието на своите колеги и признание за какво е Вашият избор за председател на Българската асоциация на търговците на агротехника?

- Трудно е да дефинирам с какво конкретно съм спечелил доверието на колегите. Избирането ми за председател на БАТА е голяма отговорност и предизвикателство за мен. Вярвам, че заедно с колегите от новия управителен съвет, ще развиваме дейността на асоциацията с нов поглед и ще надграждаме постигнатото досега.

- Може ли да направите накратко анализ на изминалия период от работата на БАТА?

- От създаването на асоциацията досега е постигнато много. Една от основните цели БАТА е организирането на специализираното изложение БАТА АГРО, което през годините се наложи като основният значим форум за техника и технологии за земеделието. Изложението не само се утвърди през годините, като растеше с всяка изминала година, но и придоби международен характер с нарастващ брой изложители от.

- Ще се промени ли нещо в работата на БАТА с Вашето ръководство и какви са основните цели, които сте си поставили?

- С колегите от новия управителен съвет на асоциацията сме си поставили амбициозни цели. Основните приоритети по които ще работим в настоящия мандат са от една страна задълбочаване на сътрудничеството с браншовите и правителствените организации свързани със земеделието и от друга надграждане на изложението БАТА АГРО до още по-високо ниво за да бъдем максимално полезни за земеделския сектор.

- Може ли накратко да обясните на нашите читатели каква точно е функцията на ръководената от Вас асоциация и с какво тя допринася за развитието на пазара на земеделска техника у нас?

- Функциите на асоциацията са много, но основните са в няколко направления. На първо място една от основните функции е организирането на изложението БАТА АГРО, което се развива постоянно. Друг основен приоритет е работата с неправителствените организации работещи в сферата на земеделието. Работата с правителствените звена работещи в земеделието е друг основен аспект от работата на асоциацията.

- Името на БАТА се свързва най-вече с изложението БАТА АГРО, което предстои в Стара Загора през май. Какво да очакваме от тазгодишното издание?

- Изложението БАТА АГРО е един от основните приоритети на асоциацията. Очаквам тазгодишното издание на изложението да бъде най-голямото досега. До момента за участие са регистрирани повече от 180 фирми изложители със заявена площ над 30 000 квадратни метра, което е с 8% повече от 2017-а година. Земеделците ще могат да видят последните новости в сферата на техниката и технологиите за земеделие от 15-ти до 18-ти май на летището до Стара Загора.

- Как според вас ще се развие пазарът на земеделска техника в България през настоящата година?

- Не е лесно да се прогнозира какво ще се случи в рамките на 2018-а. Климатичните условия не са особено добри. В началото на годината нямаше достатъчно валежи. Нямаше и снежна покривка. Сега след късните снегове и обилни валежи влагата е твърде много и възпрепятства сеитбата на пролетници, а има и доста площи под вода. От друга страна няма яснота и около мярка 4.1. Като добавим и ниските изкупни цени на продукцията, които не се очаква да се променят значително, прогнозирането на 2018-а е сложно. Въпреки това, нашите очаквания са да има запазване и леко покачване на обемите на реализирана нова техника. Машинният парк в страната е изключително амортизиран и много машини се нуждаят от подмяна. Разбира се, има значение и какви анонси ще направи Министерството на земеделието и в частност фонд "Земеделие". Анонсирането на нов прием по мярка от ПРСР за техника, без да има готовност за това, ще доведе до нов хаос на пазара на техника, отлагане на инвестициите и спад в продажбите, което реално възпрепятства обявяването на техниката.

- Как виждате пазара на земеделска техника в България? Има ли бъдеще? Коректни ли са търговците на него? Получават ли българските фермери достатъчно добро обслужване на своите машини?

-България е земеделска страна и земеделието е едно от основните пера в икономиката на страната. Погледнато така, въпросът е не дали, а какво бъдеще има пазарът на земеделска техника в страната. Обновяването на техниката в земеделието е един от основните фактори, които влияят върху бъдещето на земеделието. Модерно и рентабилно земеделие може да се прави само с модерна, високопроизводителна и спестяваща разходи техника. По отношение на коректността на търговците на пазара, за съжаление не всички са коректни. Затова съветвам земеделците да се обръщат към официалните вносители на техника в страната.

Най-лесният начин да се провери кой е официалният вносител на определена марка е да се отвори интернет страницата на съответния производител и да се види кой е партньорът на съответната марка за България. Официалните партньори на производителите се контролират от самия производител по отношение на нивото на обслужване на клиенти, което гарантира коректност. За съжаление има немалко фирми, които се представят за партньори на определен производител, но реално нямат нищо общо с този производител и земеделците, които работят с такива фирми рискуват много.

По отношение на нивото на обслужване, отново важи гореспоменатото. Единствено официалните партньори на производителите могат да осигурят обслужване на високо ниво, такова каквото е предвидено от производителя. Разбира се квалифицираното обслужване изисква специализирани инструменти и постоянно обучение на сервизните техници и за такова ниво на обслужване са необходими сериозни инвестиции от официалните сервизи. Тук изцяло важи израза “получаваш това, за което си плащаш”. Единствено сертифицираните и одобрени от съответния производител сервизи могат да предложат качествено обслужване с гаранция за всеки ремонт. Разбира се, това няма как да стане при цена на труда като за гаражен сервиз.

Интервюто взе Ася Василева

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Агротехника
2070
0

Вградените сензори са в състояние да идентифицират откос или отрез от реколтата и да направляват машината по точната линия на работа В наши дни изкуственият интелект се прилага във все повече

4986
0

Мулчерите и шредерите на италианския производител TIERRE са подходящи за обработване на пасища, ливади, овощни градини, лозови масиви, стърнища и др. С 50-годишния си опит в проектирането и

2367
0

Днешните прикачни машини за растителна защита може да бъдат “напълнени” с повече допълнително оборудване дори от тракторите Предлагаме ви различни варианти на системи и механизми,

4176
0

От 10 септември българската компания е ексклузивен официален представител на немската у нас и за Румъния На събитие в NIK Academy тази седмица беше представено началото на новото партньорство между

6471
0

EIMA International Bologna очаква над 2000 изложители и над 320 000 гости Организацията на международното изложение за селскостопанска механизация, което ще се проведе от 7 до 11 ноември в рамките на

Още от Фермер
441
0

Пчелният восък с годините акумулира различни токсини - като тежки метали и пестициди, които оказват отрицателно влияние върху пчелите и качеството на пчелните продукти.

1782
0

Белези за начало на беритба Отглеждането на грозде е само половината от работата на лозаря. Много важен момент е събирането на реколтата за производството на вино или сок.

6318
0

Понякога се случва плодовете на тиквичките и на краставиците да горчат. И двата зеленчука са от едно семейство, като за тях е характерно да натрупват горчиви вещества в плодовете,

1512
0

В момента късното зеле продължава да нараства и затова трябва да полагате добри грижи за растенията. Поддържайте почвата чиста от плевели. Ако има възможност, окопайте около растенията.

3753
0

„Агрион“ извършва безплатна оценка на земеделските парцели на всички желаещи Навлизането в есенния сезон раздвижи пазара на земеделска земя в България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

От днес търсете по всички вестникарски будки и бензиностанции легендарното сп. "Космос" - само за 4,50 лв. След 23 години прекъсване списанието, с който поколения жадни за знания българи израстнаха в годините на Желязната завеса, се възражда в луксозно пълноцветно списание от 21 септември. Изданието излиза за първи път през 1962 г.

Учени от Австралийския национален университет установиха, че приличащи на листа фосили, известни от 75 години, са на най-древните животни, съобщиха АФП и Асошиейтед прес. Загадъчните организми са наречени "Дикинсония". Те са описани за първи път през 1947 г. Намирани са в Австралия и Русия. Размерът им варира от около 1 см до 1,22 м.

Новият главен секретар на МВР трябва да е горе-долу с профила на Младен Маринов, каза пред журналисти в парламента доскорошният министър на вътрешните работи Валентин Радев. От днес той отново е народен представител и вероятно ще се включи в дейността на две парламентарни комисии - по отбраната и по вътрешна сигурност и обществен ред, предава БТА.

Отговор:Най-подходящите култури са бобовите, тъй като обогатяват почвата с азот. На същото място може да засеете зелен и зрял фасул, грах, бакла, леща и др.
youtube video
Към галерията с видеа