В Тексас се работи по това как безпилотни летателни апарати, да откриват плевелите в ранен етап от развитието им

Намирането на подходящите инструменти за ранно откриване и контрол на плевелите е целта на настоящия изследователски проект на Texas A & M AgriLife.

"Нашата цел е да използваме усъвършенствана сензорна технология за откриване на плевели", заяви участникът в изследването д-р Бабаватианан.

Според него сегашната практика е, ч агрономите трябва да обикалят полето в търсене на плевели. Това е много досадна и отнемаща време задача, особено при лошо време.

Използвайки безпилотни летателни апарати, можете лесно да изследвате големи полета, да събирате надеждна информация за кратък период от време и да я предавате онлайн.

"Крайната цел е да се идентифицират плевелите, техните специфични местообитания и гъстота, за да се разработи най-добрата програма за точно прилагане на хербициди", казва д-р Бабаватинанан.

"Учените създават алгоритми и индекси, които производителите на култури могат да използват , за да идентифицират плевелите по-рано, да имат повече контрол и да използват по-малко химикали. С една дума,така се постига по-икономично и безопасно за околната среда производство. "

"Започнахме работа по диференциацията на плевелите и културите през 2015 г., а през последните две години сме събрали много предварителни данни, за да можем да качваме изображения в програмата и да провеждаме анализ", казва още ученият.

"Трябва да бъдем в състояние да откриваме плевели, когато са много малки и лесни за отстраняване, но това е възможно само при много ниски нива на полетата или с използването на камери с много висока резолюция.

Открихме, че агродроните с въртящи се "крила" са подходящи за тези цели, тъй като те могат да се издигат на по-ниски височини и да извършват маневри, което ги прави подходящи за полеви инспекции.

Анализът на RGB изображения е достатъчен, за да ни даде възможност да разграничим някои плевели въз основа на цветове, форма и текстура.

Нашите агродронове използват и мултиспектрални и хиперспектрални образи, които са полезни за разграничаването на няколко вида плевели."

В момента учените създават спектрална библиотека за различни плевели и събират база данни с фундаментална информация за характеристиките им.

(Източник: news.agropages.com).