Храна има в изобилие - грешката е в разпределянето

До 2050 г. населението на Земята ще се увеличи до 9 млрд. души. За да се осигури храна, обемът на продукцията ще трябва да се увеличи със 70%.

Но как се произвеждат и консумират хранителните продукти сега?

37% от земната повърхност се използва за селско стопанство. Около 52,5 млн. квадратни метра (повече от общата площ на Северна и Южна Америка) се разпределят за пасища. На 7,2 млн. км2 се отглеждат земеделски култури.

Петте най-често срещани култури в света: 1,9 млрд. тона захарна тръстика, 1 млрд. тона царевица, 760 млн. тона пшеница, 500 млн. тона ориз, 450 млн. тона картофи годишно.

9,5% от световния износ на селскостопански продукти в парично изражение се представя от САЩ, които заемат 1-во място. На второ място е Холандия (6.8% от световния износ), на трето - Германия (5.7%),а на четвърто - Китай (5.4%).

3,9 млрд. тона хранителни продукти се произвеждат годишно в целия свят.

Според ФАО годишно се изхвърлят или изгубват 13 000 000 000 тона (в развитите страни загубите се оценяват на 680 млрд. долара, а в развиващите се страни - 310 млрд. долара).

Една четвърт от тези продукти могат да изхранват 870 млн. гладуващи хора.

1/3 от произведените в света продукти отиват на сметището или са изгубени.

За всеки жител на Европа и Северна Америка се изхвърлят годишно от 95 до 115 кг продукти. А на жител на Африка, Южна и Югоизточна Азия - от 6 до 11 кг годишно.

Всяка година на Земята се губят 30% от зърнените култури - 40-50% кореноплодни, плодове и зеленчуци, 20% месо, млечни продукти и 35% риба.

900 кг на година - това е обемът на хранителните продукти, произведени в развитите страни на един човек.

Това е почти два пъти повече, отколкото в развиващите се страни, където цифрата е 460 кг на година.

815 млн. души в света през 2016 г. са били недохранени. Повечето от тях (489 млн.) живеят в страни, страдащи от военни конфликти. В същото време над 650 млн. (9%) страдат от затлъстяване.

(Източник: vokrugsveta)