Вече имате ясен план как и колко яйца да боядисате, какви техники за разкрасяването им да използвате. А някои от вас са направили и генерална репетиция с месенето на козунаци. А може би сте от късметлиите, които се радват на собствен зелен кът? Точно за вас сме подготвили 10 вдъхновяващи идеи за великденски декорации в градината, които лесно можете да изпълните за по-малко от ден.

Измайсторете букет с яйца

Едва ли можем да си представим многоцветната пролетна картина, лишена от изящната палитра на букетите.

Съвсем не е задължително, когато си представяме букет, той да е съставен единствено от цветя.

Може освен красив, да бъде и вкусен, с подредени в него освежаващи плодове или шоколадови бонбони, обвити в ефектни опаковки. Последните обаче рискуваме да се разтопят на слънцето.

За целта съберете фамилията и измайсторете впечатляващ букет от великденски яйца, направени от пластмаса, стъкло или хартия например, с който да украсите пейката или оградата.

Гнездо в двора или на терасата

Направете сами великденско гнездо, като част от вашите празнични декорации в градината. Хубавото при него е, че дори да не разполагате със собствен озеленен двор, остава вариант да украсите терасата или някоя друга част от личното си гнезденце. Необходими са ви няколко великденски яйца, саморъчно боядисани от вас в желани цветове или купени готови, плюс сезонни пролетни цветя, каквито ви харесват. Самото гнездо или изплетете сами с подръчни клечки, слама и кал, или си вземете интересно панерче. Остава ви само да аранжирате по собствен вкус.

Великденският заек

В последните години великденският заек стана все по-популярен и у нас. Неговата история започва назад във времето, през 13-и век, в Германия.

Легендите говорят, че е бил прелестна птица, дясна ръка на богинята Еостра. Oт нейното име идва пък английското наименование на Великден: Уeaster.

Един ден птицата се превръща в див заек, но макар и в новата си форма на живот, продължава да строи гнезда, в които крие шарени яйца.

Търсенето на скрити великденски яйца е любимо приключение за децата по света.

Не е нужно да вярвате в тази легенда, за да поканите великденски заек в градината си. За да е атмосферата още по-приказна, добавете към него декоративна къщичка, пиленца и цветя.

Семейна двойка

Когато само един великденски заек не е достатъчен, напълно в реда на нещата е да декорирате със семейна двойка дългоухи градината си.

Облечете им сини и розови одежди, да се знае кой е мъжът и коя жената и създайте вдъхновяваща пролетна атмосфера. Поставете ги върху зелена полянка, а ако си нямате, постелете килим, който да имитира такава. Наоколо допълнете декора с шарени великденски яйца и ароматни цветя.

А знаете ли, че заекът е символ на плодородието и живота? Ето ви още една причина симпатичните животинчета да са подходящи както за великденски декорации в градината, така и за всякакви други пролетни украси.

Пиленца щъкат на поляната

В случай че държите на по-утвърдени по нашите земи украшения, за своите великденски декорации в градината, е удачно да заложите на традицията. Последната се изразява в добре познатите ни петлета, кокошки и пиленца, които свободно да щъкат из зелените ви площи. Разбира се, вариант е да бъдат и статични, стига да изберете декоративни такива. Има толкова сполучливи изработки, предлагани в магазините за дома и градината, че лесно бихте ги объркали с истински. Ако пък творческият ви потенциал не знае граници, впрегнете го в един домашен кръжок по труд и творчество и си направете своя уникална перната фамилия.

Шарени яйца сред полски цветя

След като вече сте боядисали великденските яйца, нашарили сте ги точно както на вас ви харесва, е време да им потърсите подходящ панер и да ги поставите на видно място вкъщи. Или пък да прекрачите смело отвъд познатите рамки и небрежно да разпръснете яйцата из полянката си с полски цветя. Дори не можете да си представите колко добре ще стоят редом до маргаритките и метличината. Ако много се притеснявате, че има опасност някой да ги счупи, докато се разхожда покрай тях, използвайте дървени яйца .

Създайте неповторима празнична ограда

Един много лесен начин да украсите оградата е като закрепите за нея апликации с формата на яйца, зайчета, пиленца и всичко подобно, свързано с празника. Можете да заложите и на фигурки, изрязани като цветя. Ако пък те са от материя, която позволява върху нея да се рисува, малките художници в дома ви с радост ще помогнат великденската ви ограда да придобие неподражаема индивидуалност.

Удивително украсено дърво

След като съществува коледно, е съвсем логично да има и великденско дърво. В такова можете да превърнете което и да е от наличните в градината, стига да няма риск да нараните цветчетата му.

Идеално би било някое по-старо, което след украсяването му, истински ще се съживи.

Впрегнете сръчност и въображение и си направете гирлянди с великденски мотиви, като например пъстри великденски яйца от хартия или пластмаса.

Декорирайте с тях клоните на избраното за случая дърво от двора ви и ще си имате вдъхновяваща приказка от празнични багри.

Трапеза в градината

Планирали сте великденско празненство и ви се иска да посрещнете гостите си на открито, сред зеленина. Приготвили сте се със свежи зелени пролетни салати и апетитни блюда. Към цялостната картина можете да добавите и една специално подредена великденска трапеза. Пред всеки от гостите оставете цветна кошничка с великденски яйца, като комплимент за добре дошъл. Подсилете пролетното настроение с букети от нежни цветя, задължително естествени. Препоръчително е да използвате бяла покривка за масата, за да не предозирате с шареното. (ХФ)