Земеделието може да има много измерения, безспорно едно от тях е бипроизводството. Може да произвеждаме културни растения, т.е. да извличаме полза от земята, без да оказваме толкова голямо въздействие върху нея, дори напротив да се грижим за растенията и почвата с алтернативни практики.

Доволен съм от интереса, който предизвикахме с нашите презентации, коментира Георги Мантралиев, управител на Биоферт БГ, на второто издание на Фарм Академи. Всички присъстващи фермери са сред водещите производители в своите райони. Те са отворени за промяна, готови са да прилагат устойчиво земеделие и полагат усилия да го разберат. Но процесът е двустранен, аз също се уча от тях. Виждате, моите колеги подхождат с много желание и с хъс към новостите, те са иновативни, креативни. Именно в тях виждам хората, които могат да дадат облика на бъдещето земеделие.

А промяната е наложителна. Светът иска намаляване на въглеродните емисии, чрез ограничаване на замърсяването на въздуха и ползване на пестициди. Във всички старани са въведени нитратни директиви, има директиви за ограничаване на фосфора, има ЕНП, с идеята земята да се остави на спокойствие. От 2018 г. вече е забранено прилагането на химически продукти върху екологично насочените площи.

Разбира се, няма как с магическа пръчка да се промени насоката в земеделието, със сигурност няма и да е на 100%, но пътят е към използване на технологии щадящи растенията, почвата и околната среда.

Още по темата, четете в новия брой на вестник „Български фермер“ от 5 април.