През пролетта, месец преди да се пристъпи към засаждане, клубените на гладиолите се изваждат от избата, почистват се и се подреждат в щайги или кутии на един ред. Преди самото засаждане клубените се почистват от детките и се накисват за 10 часа в 0,5% разтвор на янтарна киселина (стимулатор на растежа), а след това за 20 минути в тъмнорозов разтвор на калиев перманганат. И в двата разтвора се добавя по 3 г фундазол на 1 л вода.

Гладиолите се засаждат в края на април-началото на май. Често се задава въпросът

на каква дълбочина трябва да се садят

При засаждане по-надълбоко клубените образуват малко детки, а по-плитко – се образува по-голяма грудка и много детки. Големите клубени се садят в зависимост от вида на почвата на дълбочина 12-20 см по схема 20х25 см.

Първите надземни части се появяват, когато е преминала опасността от измръзвания. През това време гладиолите развиват мощна коренова система. Ако засаждането стане по-късно, при топло време растението развива голяма зелена маса, но корените му са слаби. След като покарат, гладиолите могат да се мулчират със стърготини, птичи тор или слама.

В ямките за засаждане се поставя 3-5 см пясък или торфен мъх. Отлични резултати се получават, ако се натори с пресен конски тор. Две седмици преди засаждането на постоянното място почистените детки се садят по 5-6 в кофички. След появата на първите надземни части се прехвърлят в грунда на разстояние 25 см.

Грижи

През лятото се правят няколко подхранвания, като се започне след появата на трети-четвърти лист. Започва се с разреден оборски тор, а след това с разреден птичи тор. След поливане и дъжд е добре торенето да се повтори.

Гладиолите могат да се подхранят и с хлорофилов екстракт – 10 литрова кофа се напълва с окосена трева и плевели и се заливат с вода. Добавят се 100 г сода каустик. След седмица торът е готов и можете да го използване за цветята и зеленчуците. 1 литър от настойката се разрежда в 1 кофа вода.

След появата на 4-ия лист гладиолите започват редовно да се пръскат срещу вредители през интервал от 10 дни. Три пъти през сезона цветята се пръскат и срещу различни болести.

През есента клубените се изваждат. Тези, които имат явни признаци на заболявания, се отстраняват и унищожават. На здравите клубени се изрязват стъблата, почистват се и се измиват и за 20 минути се поставят в тъмнорозов разтвор на калиев перманганат. Сушат се няколко дни на слънчево и проветриво място. След това за около 2-3 седмици се доизсушават близо до нагревателен уред. Можете да ги закачите в торбичка близо до печката. В края на сушенето майчиният клубен лесно се отделя – ако това става трудно, значи или не е доизсушен, или е болен. Болните клубени задължително се унищожават за да не заразят здравите.

Клубените и детките се разделят и се съхраняват в книжни пликове или платнени торбички в прохладно помещение. За по-добре съхранение можете да ги „напудрите“ с нафталин или фундазол.

В зависимост от сорта и размера на клубените гладиолите

цъфтят от юли до септември

Във фазата на бутонизация се нуждаят от повече фосфор и калий. При достатъчно количество от тези вещества цъфтежът ще бъде обилен, а самият клубен ще може да натрупа достатъчно хранителни запаси. За подхранването са подходящи супер фосфат (за фосфор) и калиев хлорид (за калий). Торовете се внасят в течен вид в браздите между редовете: 25 г суперфосфат на линеен метър и 15 г калиев хлорид или калиев сулфат. Тъй като суперфосфатът не се разтваря във вода, трябва да се накисне във вода от сутринта и вечерта. Преди да се полива трябва добре да се разбърка разтворът. Преди подхранване и след него растенията добре се поливат.

Гладиолите се режат когато най-долният цвят от стъблото се отвори напълно. Останалите цветове ще се разтварят във вазата в продължение на повече от две седмици. За да бъде срезът равен, е най-добре да се използва остър нож или градинска ножица. На растенията, които остават в лехата, е добре да се оставят колкото може повече листа (не по-малко от 4), те ще „работят“ за образуването на клубена.