Още по времето на азиатските императорски династии, тази орхидея е била на почит като императорско растение. Единствено хора със синя кръв имали право да я притежават. И до ден днешен, независимо от култивирането и хибридизацията, цимбидиумите си остават растения за хора с изтънчен вкус и задълбочени познания в цветарството.

Прародител на култивираните цимбидиуми е китайският цимбидиум. Това е орхидея с внушителни размери, силен и приятен аромат и високи изисквания към условията на средата. Култивираните обаче не са чак толкова претенциозни и с успех се отглеждат дори от неопитни любители.

Цимбидиевите орхидеи са

растения на по-хладния климат

Температури от порядъка на 10°С не ги плашат изобщо. Оптималната температура обаче е от 15 до 25°С. Растението има нужда от разлика в дневните и нощните температури, но тя не е толкова силно изразена, както при благородния дендробиум.

В естествените си обитания цимбидиумът расте заедно с други храсти по високите склонове на планините, което води до заключението, че нуждите от светлина са много големи. Все пак трябва да се пази от преките слънчеви лъчи през лятото и да е на възможно най-светлия прозорец през зимата. При недостиг на светлина листата стават светло зелени и слаби, а при пряко огряване се получават пригори.

Почвеният субстрат и саксията са много важни

За добро развитие се препоръчва субстратът да се изготви от равни части дървесни кори, дървени въглища и дребен чакъл, като може да се прибави и малко сфагнум. Изискванията към него са да бъде отцедлив, въздухопропусклив и да не предизвиква гнилостни процеси. В търговската мрежа вече се предлагат и готови субстрати на приемливи цени.

Цимбидиумите предпочитат тясна и дълбока саксия, в която корените да растат в дълбочина. Растения, засадени в такава саксия, се развиват много по-добре, отколкото в традиционна. На дъното на саксията се поставя чакъл с малко по-едра фракция за дренаж.

Въпреки по-ниските температурни изисквания, цимбидиумът има нужда от висока влажност на въздуха, особено в горещите часове на деня. При температури над 30°С е хубаво да се опръсква поне два пъти дневно.

Поливане се налага сравнително често

Ботаническата характеристика на тези орхидеи предполага по-малък резерв на вода и хранителни вещества в булбите, а и свойствата на субстрата са против задържането на вода. Следователно е необходима поливка два пъти в седмицата през активния растеж. През зимния период се допуска засушаване. Правилото е: ако не сте сигурни дали да полеете, изчакайте още ден-два.

Императорът е голям лакомник в сравнение с другите представители на семейство орхидеи. За добър растеж активните вещества NPK в тора трябва да са в съотношение 30:10:10 или 20:20:20. За предизвикване на цъфтеж се намалява съотношението на азот и се увеличават другите два макроелемента. Подхранване се извършва веднъж на 2 седмици, като е добре поливката след него да е с течаща вода за отмиване на солите.

Цимбидиумът се пресажда на 2-3 години или ако е необходимо. Подбира се подходяща саксия (както споменахме вече - по-дълбока и тясна) и се сменя целият субстрат, като се внимава да не се разкъсат корените. А ако има изгнили, те се отстраняват. След пресаждането се полива обилно. Най-сполучливо е да се направи след цъфтежа.

Пресаждането е и

най-подходящият момент за размножаване

Това става чрез разделяне на булбите. Всяка булба има собствена коренова система, но една в саксия трудно би оцеляла. Затова, ако растението е изпълнило старата саксия, е най-добре то да се раздели на 2 половини. Засаждането в новата саксия следва да се съобрази с новите и млади булбички, така че да има място те да си растат поне две години необезпокоявани.

Тайната за провокиране на цъфтеж е създаване на стресови условия. Това значи, че в края на август се спира подхранването, поливането се свежда до минимум и е добре да се обърне специално внимание на разликата в дневните и нощните температури. Този стресов период трябва да продължи около 2 месеца, за да се образува цветонос. Успеете ли обаче да накарате цимбидиума да разцъфти, той ще ви се отблагодари с дълготраен цвят и приятен аромат.

Цветовете на императорската орхидея притежават характерната устна, венчелистчетата са заострени в краищата си, а цветовата гама на хибридите варира от почти черно и кафяво до най-нежните нюанси на розово, жълто и бяло. По устната може да има по-тъмни напетнявания, което прави цветовете уникални. Ако хибридът е кръстосван с китайски цимбидиум, възможно е да има и аромат, но повечето нямат.

Цимбидиумите все още са със сравнително високи цени в търговската мрежа. Хубаво растение може да се намери на цена около 40 и повече лева в бутиците за цветя или във вече специализираните магазини за орхидеи и дори онлайн.