Те са големи помощници в цветната градина. Ето няколко приложения за тях:

Черупките на яйцата съдържат много калции. Стрити на прах те са чудесен подхранващ материал не само за цветята, но и за зеленчуците и овошките. Към тях може да се добавят утайка от кафе и други органични остатъци. Консистенцията се поръсва по повърхността на почвата в саксиите или в градината.

Едро натрошените яйчени черупки са

врагове на голите охлюви

Черупките затрудняват придвижването на неприятеля, като по този начин го отблъскват от любимата им храна - цветята. Достатъчно е парченцата да се разхвърлят в кръг около растенията, които най-често се нападат от голите охлюви.

Яйчените черупки служат за

бавно действащ тор,

ако се заровят на дълбочина до 20 см с прекопаването на цветните лехи. Те се разлагат бавно и освобождават хранителни вещества за растенията през цялата вегетация.

Половинките са страхотни формички за разсад

Всяка половинка от яйчената черупка трябва да се сдобие с малка дупчица за оттичане на водата и да се напълни с торф или друга лека почвена смес. В нея се оформя дупчица с помощта на молив, където се пускат едно-две семенца. Поливането и отглеждането на така заложения разсад не се различават по никакъв начин от традиционните.

Предимството е, че развитото растение се пресажда заедно с яйчената черупка на постоянно място. Хем не се наранява кореновата система, хем всяко растение си има собствена хранителна банка.

Корите за яйца

Те са идеални за размножаване на малки растения, като сукулентите например.

Именно сега е моментът да се експериментира с листното им размножаване. Деленето става или чрез малка розетчица или чрез отделни листа в зависимост от вида на растението. Почвата трябва да е лека и хранителна. Частта, която ще се вкоренява, се притиска леко към нея. Не бива да се покрива с почва, защото лесно ще загние.

Преди да положите младите растения в гнездото е необходимо раната при отреза да завехне. Достатъчно е резниците да се оставят за няколко часа на проветриво място, където не огрява слънце. Не са необходими растежни хормони и вкоренители. Достатъчно е оросяване от време на време и поддържане на оптимална влага в почвения субстрат. Вкоренените растения се разсаждат заедно с хартиеното гнездо в алпинеуми и скални кътове.