Кога и в кои смеси се ражда опасният метилов алкохол, продължава отговорът на консултанта за група читатели

Преди време подробно обяснихме, че при наличие на оцетнокисел вкус, дължащ се на вкисване, виното трябва да се изнесе от помещението, където се съхраняват и други вина. Може да се каже, че то вече е станало заразно и опасно.

Не забравяйте, че

сулфитирането на такова вино само забавя процеса на вкисване

но не го спира.

Затова казахме, че е най-добре в домашни условия вкиснато вино да се извари на ракия, без да се сулфитира.

Но и за ракията, която ще варите, трябва да се вземат мерки - предварително да се неутрализира оцетната киселина.

Това става с воден разтвор на натриев бикарбонат /сода за хляб/ или варно мляко /силно разредена с вода гасена вар/.

Неутрализирането става, като на малки порции се добавя водният разтвор на натриев бикарбонат и се разбърква. Образува се обилна пяна от въглероден двуокис.

Дозата да се спазва, защото едно предозиране води до неприятен вкус. По същия начин

трябва да се неутрализират и плодовите каши

Няколко читатели попитаха как да постъпят с тях, при положение, че са им останали от есента и ще изваряват ракия.

Ако кашата е още сладка

тогава се прилага възбуждане на вторична ферментация, както се прави при виното.

Оставянето на кашата да ферментира по естествен път не става и завършва с вкисване на материала.

Ако се залагат джибри за втора ферментация

Тогава на 4 литра топла вода се добавя по 1 кг захар. Често използваното съотношение 1:3 не е правилно - то става причина да остане неферментирала захар.

Дори и да не вкисне материалът, при продължително съхранение на кашата преди дестилацията настъпват химически промени, които влошават качеството.

Кога и в кои плодови каши се ражда метилов алкохол

При плодовите каши от ябълки, дюли и други плодове, съдържащи повече пектин, в процеса на съхранение през зимата за 3 - 5 месеца се образува метилов алкохол.

Той може да се увеличи по обем 2-3 и повече пъти.

Ракия от такава каша уврежда зрението

В такава каша също така се увеличават неколкократно и висшите алкохоли.

Читател попита: може ли метиловият алкохол да се отдели чрез дестилация!

Отговорът е категорично "не".

Погрешно се смята, че метиловият алкохол се отделя чрез дестилация.

Маслената течност, която някои стопани отделят при дестилацията са висши алкохоли, които са по-трудно летливи и могат да се отделят. А

метиловият алкохол е по-летлив от етиловия и не може да се отделя

При ракията винаги трябва да се спазва принципа: след като приключи ферментацията материалът да се изварява веднага!