Преминаването към минимална и нулева технология не е универсално решение, така че оранта ще има винаги своето място в земеделието

Farmers Weekly

Днес на пазара на почвообработваща техника култиваторите стават все по-популярни, измествайки плуговете. Това е свързано с общата тенденция за отказ от оран и преминаване към минимални почвообработки. Най-висок интерес сред фермерите предизвикват култиваторите, които изпълняват няколко работни операции с едно минаване, както и различните комбинирани машини. Какви са основните критерии при избора на тези машини?

Принципната разлика между култиватора и плуга е в това, че използването на плуга за основна почвообработка предполага срязване на почвения пласт, неговото пълно или частично обръщане и разрохкване, обясняват специалистите. Докато култиваторите при основната почвообработка са предназначени преди всичко за унищожаването на плевелите и разрохкване на почвата без нейното обръщане. Такова разрохкване е необходимо за съхраняването на растителните остатъци върху почвата, които благоприятстват за запазването и натрупването на влага, както и за защита от ерозия.

Технологии на почвообработка

Днес на пазара на почвообработваща техника се наблюдава тенденция за увеличаване на продажбите на машини без обръщане на пласта, тоест култиватори и дискови брани. В много стопанства се прилагат минимални технологии и сеитба върху мулч. Практически всички производители на земеделска техника произвеждат разнообразни машини за тези технологии. Тук става въпрос не само за преминаване към mini-till и no-till, но и за намаляване на производствените разходи и срокове за кампанията, както и за съхраняване на влагата и хумуса в почвата и минимализиране на влиянието на атмосферните фактори върху добивите.

Преминаването към нулеви обработки е възможно далеч не навсякъде, убедени са практиците. Това се обяснява с няколко причини. Първо, малките стопанства не могат да си го позволят (смяната на една техника с друга е скъпа). Второ, някои култури, като картофи, лен, зеленчуци, имат нужда от оран. Усвояването на запустели земи също се провежда с оран. А значи плуговете ще продължават да бъдат търсени на пазара.

Сред новите тенденции за почвообработка специалистите отделят специално внимание на ленточната - strip-till. Тя има редица преимущества в сравнение с технологията за цялостна обработка и no-till, тъй като съчетава най-доброто от всички останали технологии. Осигурява добре подготвено сеитбено ложе и гарантира липсата на механично въздействие в междуредията. Освен това при ленточната обработка разходите за енергия намаляват около два пъти и се увеличива производителността, тъй като по същество се обработва само половината от площта.

В близко време както в Америка, така и в Европа, се очаква нарастване на интереса към производството на техника за strip-till. Но с производството на машини за ленточна обработка засега се занимава ограничено количество производители - Horsch, Kuhn, Kongskilde, Orthman и Remlinger.

Какво избират фермерите

Сред почвообработващата техника за основна обработка днес най-популярни са длетообразните и дисковите машини, изпълняващи няколко операции с едно работно преминаване (раздробяване на растителните остатъци с формиране на мулч, разрохкване, раздробяване, изравняване, притъпкване на почвата и т.н.) на голяма дълбочина и имащи висока производителност. За предсеитбената подготовка са разработени много мултифункционални култиватори с голяма работна ширина, позволяващи провеждането на качествена работа в най-кратки срокове и с минимални разходи на гориво.

Интересът към култиваторите с голяма работна ширина се обяснява с това, че тяхното използване позволява да се намали себестойността на продукцията.

Специалистите по прикачна техника казват, че при европейските производители има тенденция за поставянето на една машина няколко работни органи за изпълняването на голямо количество работни операции с едно преминаване.

Такива машини като правило имат малка работна ширина (3-10 м). Това отразява структурата на земеделието в Европа, където на малки площи се опитват да постигнат висока производителност.

В Източна Европа, както и в Северна Америка, традиционно се обработват големи площи. По тази причина там фермерите обръщат внимание на работната ширина на машината и лесната работа с нея. Допълнително на тях се поставят само работни органи за формирането на семенното ложе. Изборът на такива култиватори не е случаен - работната ширина до 20 м позволява да се намали броят на преминаванията по полето и вследствие от това да се повиши ефективността на работа като цяло.

Критерии за избор

Култиватори произвеждат практически всички - John Deere, Amazone, Kverneland, Lemken, Gregoire Besson, Kuhn, Vaderstad, Gaspardo и други. Така че не е трудно да се загубиш в морето от машини, когато трябва да се направи избор.

Изборът на вида на машината и на конкретния модел, разбира се, зависи от много фактори, твърдят експертите - от географското местоположение, климатичните условия, типа на почвата, отглежданите култури, наличните в стопанството трактори, обема на работата, наличните средства и т.н. Важно е и техниката да е проста за работа, тъй като нивото на подготовка на кадрите невинаги е достатъчно високо за работа със сложни машини.

На първо място, изборът на култиватор се определя от мощността на трактора, с който ще се агрегатира. В Източна Европа за подготовка на почвата най-търсени са трактори с мощност 300 - 360 к.с. и повече.

А сред почвообработващата техника - 5-корпусни навесни и 8-9-корпусни полунавесни плугове, длетообразни култиватори с продълбочаване до 30 см и работна ширина 6-7 м, дискови култиватори с ширина 4-6 метра, дискатори на дълбочина 6-7 см и ширина до 8,5 м и дискови брани с дълбочина на обработката от 12 до 23 см и ширина от 7 до 12 м, както и предсеитбени мултифункционални култиватори с работна ширина до 12 м.

На свой ред, мощността на трактора се подбира в съответствие с вида на почвата. Но ефективността от работата му ще зависи от правилния избор на инвентара. Само в този случай ще бъдат постигнати оптимална агротехнологична скорост, производителност и качествена почвообработка, а също така ще се избегне неоправдан разход на гориво и износване на работните органи.

Видове почвообработка

Основната почвообработка бива със и без обръщане на пласта. Почвообработката с обръщане на пласта се прави с плуг. Най-често се използват обръщателни плугове.

Почвообработката без обръщане на пласта се прави с култиватори, както и с тежки дискови брани.

При изоставени площи и тежки почви се прилага съчетание от оран, тежки дискови брани и култиватори с лапи.

Що се отнася до почвообработката преди сеитба, то в този случай се използват предсеитбени култиватори, които могат да бъдат активни или пасивни.

При технологията mini-till най-често се използват дискови култиватори за повърхностна почвообработка (дискатори). В зависимост от времето на използването им те изпълняват или следжътвена, или предсеитбена подготовка и при това могат да бъдат комбинирани със сеялка.

Ако заплевеността не е висока и има достатъчно време за почвообработка, тя може да се прави с помощта и на култиватори, и на плугове. Но при висока заплевеност, ограничени срокове или опасност от повреди на културните растения, най-добре е да се работи с хербициди.

Видове култиватори

Култиваторите може да се класифицират на предсеитбени, следжътвени и чизелни. Опростено, те се различават по дълбочината на обработката, разстоянието между работните органи и съответно, видовете на използваните работни органи. Има култиватори за междуредова обработка на окопни култури.

В тази класификация няма някой, който да се ползва със специален интерес. С набирането на популярност сред фермерите на технологиите mini-till и no-till се наблюдава тенденция за увеличаването на частта на стърнищните култиватори във връзка с намаляването на работите, провеждани с плуг. Но сега делът на стърнищните култиватори все повече се заема от дисковите и зъбните брани.

Разликата между навесните и полунавесните култиватори преди всичко е свързана с начина на агрегатирането им с трактора. Ако при навесните повдигането в транспортно положение става само от навесната система на трактора, то в полунавесните това става както с помощта на навесната система, така и за сметка на транспортните колела. Изборът между двата варианта за агрегатиране е обусловен от наличните в стопанството трактори с достатъчно мощна хидравлика.

Много често мощността на двигателя на трактора е достатъчна за работа с навесна машина, но хидравликата не може да се справи с привеждането й в транспортно положение. Именно тогава е целесъобразно да се използват полунавесни машини, при които има преразпределение на теглото между навесната система на трактора и транспортните колела.

Като правило, навесните машини - както плугове, така и култиватори, са по-евтини от полунавесните. Обикновено те се използват с трактори с мощност до 300 к.с. с добра подемна способност на навесната система и при сравнително неголеми обработваеми площи. Имайки по-здрава конструкция и съответно тегло, полунавесните машини се препоръчват за работа с трактори с мощност от 200 к.с. и повече, предназначени за интензивна работа на големи площи. Що се отнася за полунавесните машини, те са по-прости за настройки, но по-придирчиви към неравностите на полето.