Зеленият фасул се отглежда като пролетна и лятна култура. За ранно производство се отглежда през пролетта. Подходящи сортове с къс вегетационен период (45-50 дни) са нискостъблените т.н. пешаци – Никос, Старозагорски чер, Берголд, Валя, Виктория, Голд тайм и др.

Добри предшественици на фасула са краставиците, зелето, картофите. Фасулът е един от най-добрите предшественици на зърнените и зеленчуковите култури. За отглеждане на ранни сортове зелен фасул са подходящи по-леките глинесто-песъчливи почви с неутрална реакция, с добра структура, богати на хранителни вещества.

За получаване на високи добиви от градинският фасул е необходимо прилагането на добра агротехника. През есента предназначените за фасул площи се наторяват и изорават на дълбочина 25-30 см. Торовите норми са в зависимост от почвеното плодородие и минералните торове, които са внесени при предшественика на фасула.

При по-бедни почви с основната обработка през есента се внасят 25-30 кг/дка суперфосфат и 15-20 кг/дка калиев сулфат.

Още по темата, четете в новия брой на вестник „Български фермер“ от 29 март.