Ядките и по-конкретно орехите, лешниците и бадемите са високо ценени поради високото съдържание на мазнини и белтъци. Търсенето им на вътрешния и външен пазар е неограничено, което предопределя създаването на нови насаждения в бъдеще. Освен това черупковите плодове имат доста по-добра съхраняемост в сравнение с плодовете на останалите овощни култури. Това позволява готовата продукция да се запази и да се реализира на по-добра цена в период на завишено търсене.

През последните години у нас се наблюдава засилен интерес към създаване на орехоплодни и лешникови градини. Данните посочени в отдел „Агростатистика“ към МЗХ отразяват занчителен ръст на новите орехови насаждения през последните две отчетни години. Състоянието на лешниковите насаждения е сходно. Само за 2016 година реколтираните площи са 544 хектара, а новосъздадените - 2087 хектара. Лидер в орехопроизводството с най-големи площи у нас е югоизточният район с 2021 ха и реализиран добив 1454 тона за 2016 г. По данни на ФАО България е в топ 20 по износ на орехи с черупка. На фона на създаващите се нови насаждения от овощни култури, орехът заема над 50%, а заедно с другите черупкови (лешници и бадеми) - малко над 70% от невстъпилите в плододаване насаждения.

Търсенето на ядки ще расте с 6% на годишна база сочат данни на „Inteli AgroBook 2017”. Повишеното търсене е породено от стремежа на хората да се хранят здравословно. Конкретно биопроизводството е основна цел.

Още по темата, четете в новия брой на вестник „Български фермер“ от 29 март.