Гергана Младенова, Виктор Бичев

Ако говорим за лесни за отглеждане орхидеи, на първо място се нарежда фаленопсисът. Латинското наименование на рода много точно говори за цветовете на представителите в него - PHALAENOPSIS, което в превод от гръцки означава копие на нощна пеперуда. Това е най-разнообразната и най-селектираната орхидея от иначе огромното семейство салепови. А от емоционална гледна точка няма как да не добавим,че е и най-благодарна и най-прощаваща. При подходящи условия големите и пъстри цветове могат да радват окото в продължение на месеци.

Отглеждането вкъщи е сравнително лесно, ако се спазват някои правила:

Температурата в помещението трябва да бъде в интервала от минимум 16 и максимум 30 градуса. Под или над тези температури настъпва забавяне на физиологичните процеси последвани от необратими повреди по листата и цветовете на растението.

Субстратът не трябва да задържа много вода, защото корените ще загният, ще се развият плесенни гъби и орхидеята ще загине. Затова се препоръчва специализиран субстрат от дървесни кори, кокосови влакна и някои други органични материали.

Влажността на въздуха играе ключова роля в развитието на почти всички орхидеи. За фаленопсиса тя трябва да бъде висока. Това може да се постигне чрез оросяване на листната маса сутрин и вечер.Прави се само в топли дни,за да може водата бързо да се изпари,без да се задържа дълго време по листата. Цветовете не се опръскват,защото се влошават естетическите им качества - появяват се напетнявания.

Поливките е важно да се съобразяват с температурата и влажността на въздуха,но най- общо може да се каже,че накисване на саксията във вода за няколко минути веднъж в седмицата е напълно достатъчно.

Индикатор за “жадна” орхидея са корените! За фаленопсиса това важи в пълна сила. Ако корените са побелели или посивели, поливането е крайно необходимо. Ако пък са зелени и сочни,то все още няма нужда от вода.

За подхранване трябва да се прилагат специализирани препарати за орхидеи или торовата норма да се разрежда в 2 пъти повече вода, отколкото за другите цветя. Подходящо съотношение на хранителните макроелементи азот,фосфор и калий е 10:10:10.

Светлината за фаленопсиса трябва да бъде интензивна,но не пряка слънчева. Особено в следобедните часове се налага засенчване,защото листата и цветовете буквално изгарят.

Ако съумеете да разберете езика на фаленопсиса, орхидеята сама ще ви подсказва от какви грижи има нужда. За благодарност в дома ви ще пърхат пеперуди в цветовете на дъгата.

Грешки в отглеждането

Най-често са от преполиване или пресушаване

В единия случай се стига до загниване на кореновата система,стъблото или листната маса в зависимост от това къде се е задържала водата. Повредените корени са меки и с пихтиеста консистенция, с кафеникав цвят и добре изразен мирис на влага. Те трябва да се отстраняват до здрава тъкан, защото гнилостният процес се предава бързо и на здравите. Веднъж почистени, раните от тези корени се третират с канела (има свойството да засушава) или дървесна пепел.

При по-големи поражения се прибягва до по-сериозни мерки. Прави се каша от Топсин и вода и в нея се потапят корените. След като изсъхнат от препарата, се връщат в саксията, но се засаждат в нови кори. Полива се след 3-4 дни.

При повреди от загниване по листата се процедира по същия начин. Почиства се до здрава тъкан, а раната се посипва с канела,за да се затвори по- бързо.

Загниване в зоната на стъблото е най- лошия сценарий. Това е сърцето на растението. Процедурата е същата, но шансовете то да оцелее са много по-малки. Ако корените са здрави, има вероятност да израсне ново растение, но възстановяването е трудно и бавно.

В обратния случай, когато е допуснато прекомерно пресушаване, листата са меки и увиснали, дори набръчкани, а корените са се спаружили. Тогава се налага подаване на вода на порции. Тоест накисване за няколко минути, отцеждане на излишната вода от саксията и след известно време пак, и пак до възстановяване на нормалния тургор на растението.

Друг начин за възстановяване на пресъхнала орхидея е да се накисне за цяла нощ. На сутринта резултатът трябва да е на лице.

Болести и неприятели

Гъбни и вирусни болести са най-големият бич за орхидеите. Превантивна мярка срещу първите е проветрението, а при заразяване се третира с фунгицид.

С вирус обаче няма как да се борим. Той проявява симптоми в определени условия и, ако те се променят, преминава в латентна форма, но го има.

От неприятелите често се срещат щитоносни и памукови въшки. Ако индивидите са малко на брой, най- добре е да се отстраняват механично с памук, натопен в спирт. Местата, където малките гадинки се крият, са между листата или под тях и дори в субстрата вътре в саксията.

Обстойни прегледи от време на време са добра предпазна мярка срещу неприятелите.

Начини за размножаване на пеперудената орхидея

В естествената си среда фаленопсисът се размножава чрез семена и така наречените кейкита. В домашни условия обаче семенното размножаване е почти невъзможно, защото няма опрашители. За някои видове орхидеи има тясно специализирани опрашители, които опрашват само и единствено този вид.

Другото препятствие е една специфична гъба, с помощта на която семенцето пониква. И все пак не е невъзможно в домашни условия да се образуват семена,но узряването и поникването им са под въпрос.

Как се образуват кейкита?

Когато цветчетата на един цветонос прецъфтят, той се прерязва под последното разклонение (ако има такова на цветоноса) или над 3-4-то възелче. Ако цветоносът не изсъхне по този начин, се провокира втори цъфтеж или образуване на бебе орхидея.

Кейкито има нужда от време да се развие достатъчно, за да се изхранва само. То се отделя от майчиното растение, когато е образувало поне 3 коренчета.

За по- бързото му развитие може мястото на свръзката между бебето и майката да се увие с сфагнум мъх. Така се провокира развитието на корени.

Друг начин е зеленият цветонос да се отреже изцяло, да се третира с растежни хормони и да се прикрепи по дължина отново към сфагнум. Мъхът трябва да се поддържа влажен.

Как да изберем здраво растение?

В момента търговската мрежа е залята от различни и евтини орхидеи. Масово фаленопсисът се предлага на цени до 15-20 лв.,а в големите вериги, дори по-ниски. Цените може да са съблазняващи, но все пак трябва да се обърне внимание и на качеството.

Всички знаем, че цветът привлича окото, а в съчетание с премлива цена не се замисляме и купуваме, купуваме... Но, разумно е да огледаме орхидеята като едно цяло. Цветовете, колкото и дълготрайни да са, в един момент прецъфтяват и, ако искаме да да ги видим отново, трябва да си изберем здраво растение.

Основно внимание трябва да се обърне на листната маса, розетката и кореновата система!

Листата на фаленопсиса са плътни, сочни и твърди. Цветът им трябва да бъде светло до тъмно зелен без напетнявания. Вариететите с двуцветна шарка на листата правят изключение. Всяко отклонение от първите 4 определения е сигнал за проблем.

За кореновата система важат същите правила. Прозрачната саксия на фалчетата позволява да се види и тяхното състояние. Здравите корени са зелени и сочни, въздушните са сивкави или бели. Наличие на кафяви, меки и воднисти корени говори за загниване. Такава орхидея трудно би оцеляла.